Egy lenyűgöző virtuális múzeumi túra révén most bebarangolhatja Frida Kahlo Kék Házát

A Frida Kahlo Múzeum új, magával ragadó virtuális túrája igazi felüdülés az utazás szerelmeseinek, akik hiányolják az élményeket a világ minden tájáról. A múzeum a híres Casa Azul (Kék Ház) épületében kapott helyet, Mexikóváros Coyoacán városrészében. 

Elképesztő színű ez a ház, ami jól tükrözi Kahlo különleges világátForrás: Thelmadatter/Wikipedia

Kahlo 1907-ben született ennek a ragyogó színű otthonnak a falai között egy magyar-német zsidó apa és egy Oaxaca régióból származó anya gyermekeként. És végül ebben a házban is hunyt el, 1954-ben, 47 éves korában.

Az 1958-ban alapított múzeum nemcsak Kahlo és férje, Diego Rivera világhírű művészetét mutatja be, hanem tárgyi bizonyítékokat is megőrzött a két legenda életről. A virtuális látogatók a ház buja növényekkel teli udvarán kezdik a túrát. A nézőkkel szemközti lépcsősor egy maja piramisra hasonlít. Odabent lassan végig sétálhatnak a ragyogó, sárga padlójú galériákban is. A falakat Kahlo és Rivera művei fedik.

Az udvar egyik érdekes, maja piramisra hajazó lépcsősoraForrás: Anagoria, Wikipedia

A galériák után a látogatók a lakóterekre léphetneknek be, melyeket abban az állapotban őriztek meg, ahogy a házaspár elhagyta a házat. Az ebédlő magában foglalja a Kahlo által gyűjtött népművészeti tárgyakat, míg a konyhában láthatják, hogy a gáztűzhely helyett a hagyományos tűzifát részesítette előnyben. A nagy ablakokkal körülvett hatalmas stúdió betekintést enged a festőnő kreatív munkafolyamatába. A látogatók érzékelhetik a művészi megvilágítást, és olyan történelmi személyiségekhez kapcsolódhatnak, akik ellátogattak a Casa Azulba.

A művésznő kerekesszékeForrás: Juan Carlos Fonseca Mata/Wikipedia

Frida Kahlo nemzetközileg is ismertté vált az 1930-as évek végén és az 1940-es években bemutatott kiállításai révén. Politikailag is rendkívül aktív volt: 1937 és 1939 között Kahlo és Rivera Sztálin száműzetése után menedéket adott Leon Trockijnak. Kahlo és Rivera egyaránt szimpatizált a kommunistákkal, Kahlo pedig a Mexikói Kommunista Párt és a Szovjetunió lelkes híve volt.

A ház vibrálása megegyezik lakója gazdag és színes élettörténetével. Egy szörnyű buszbaleset túlélőjeként, egyszerre volt megrázó világképű művész, kommunista, szerelmi kapcsolatait ugyanúgy, mint kulturális örökségét büszkén vállaló nő. És mindezt, most mi is átélhetjük és megnézhetjük a Casa Azul szobáinak virtuális bejárásával – írja a mymodernmet.com. Ha kedvet kaptak hozzá, ide kattintva már ott is találják magukat a Casa Azul falai között.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek