Extrém fagylaltkombinációk, amiket még idén nyáron érdemes kipróbálni!

Ma már senki nem lepődik meg azon, milyen sokféle fagyi kapható az egyes fagylaltozók és cukrászdák pultjaiban. A tejalapú és gyümölcsös, klasszikus hideg édességekhez szinte már elválaszthatatlanul hozzátartoznak az extrém és újító ízkombinációk is. Legyen szó tokaji aszús, banános-spenótos, gorgonzola-diós vagy levendulás-csokis változatról, fagylaltban mindig tudnak valami újat mutatni, ezért képtelenség megunni. Mi most azokat a helyeket gyűjtöttük össze, ahol egészen érdekes ízkombinációkra lehet bukkanni.

A mai értelemben vett fagylalt feltalálójának az olasz származású Florensi Procope Couteaux-t (olasz nevén Francesco Procopio dei Coltelli) tartják. A cukrász még a 17. század elején jött rá arra, hogyan készíthet mesterségesen jeget. A fagylaltba, mint édességbe – pontosabban a jégalapú sorbet gyártásába nem sokkal később, a század közepén fogott bele.

Magyarországon a 18. században terjedt el a fagylalt és "hideg nyalatnak" neveztékForrás: Shutterstock.com

Az első fagylaltokat művészi előadások vagy táncmulatságok szünetében kínálta a megfáradt vendégeknek. Egyik jellegzetes édessége a fagyasztott limonádé volt, amit a mai citromfagyi elődjének is mondhatunk. Couteaux az első irodalmi kávézót és nyilvános fagylaltozót végül Franciaországban, 1672-ben nyitotta meg. A hely neve Café Procope volt.

Mondanunk sem kell, hogy a fagylaltkészítő szakemberek ma már jóval tovább léptek a fagyasztott limonádénál, és annyi extrém ízkombinációt találnak ki, hogy egy nyár nem is elég a végigkóstolásukra. De azért vannak olyan elhivatott fagylalt-fanatikusok, akik megpróbálkoznak vele. Nekik gyűjtöttük most össze azokat a helyeket, ahol hétről-hétre, sőt, van, hogy napról-napra új és őrült ízekkel, vagy textúrákkal találkozhatunk. 

Szezonális és újhullámos ízek – Cioccolatte Fagylaltozó

A Pozsonyi úton található Cioccolatte Fagylaltozó tökéletesen beleillik a „tájba", mivel ezen az utcán lépten-nyomon érdekes kávézókba, éttermekbe és cukrászdákba botlik az ember. Ehhez alkalmazkodva, a picike olasz cukrászda hozza az olasz minőséget – technológia és alapanyagok szintjén is.

Kifejezetten bő a választékuk és a klasszikus fagyik mellett ott vannak a szezonális gyümölcsfagylaltok, illetve az olyan újító és érdekes ízkombinációk is, mint a dinnyés gazpacho mentával, a sangria fagylalt, vagy a Guinness sörös fagyi étcsokoládéval. Ezeknek a különleges ízeknek a többsége a Pozsonyi út 7. szám alatt található fagyizó Sweet Escape nevű projektjében készül. Ennek a célja pedig az, hogy a mostani járványhelyzetben, konkrét helyváltoztatás nélkül, ízeken át utazzanak a vendégek Spanyolországba, vagy éppen az Egyesült Királyságba az Earl Grey tea fagyiváltozatával. Az „utazós fagyik" általában egy hétig vannak a pultban, aztán érkezik az új desztináció.

A csavaros fagyi újragondolva – Bon Dia Soft Serve

Először egy kis fejtágítással kezdjük, ugyanis fagyitúránk ideje alatt tudtuk meg, hogy a csavaros fagyinak van egy hivatalos megnevezése is, mégpedig a „lágy fagylalt", angolul pedig „soft serve". A nagyon cukros és néha jegesen ropogós gyerekkori élmények után jó érzés tudni, hogy van pár olyan csavaros fagyiváltozat is, ami soha nem látott ízeket hoz össze egy csavarintásban.

#whiteflower és #specialtycoffee egy tölcsérbenForrás: Bon Dia Soft Serve / Facebook.com

Ilyeneket kínál például a My Little Melbourne kávézó társhelye, a Madách téren megnyílt fagyizó, a Bon Dia Soft Serve. Csoki-vanília hullám nincsen, de van helyette whiteflower (tejszínes vanília) és specialty coffee csavarintás, illetve málnás-licsis-rózsás, valamint pisztáciás-matcha teás változat. Amit pedig még illik megemlíteni, az a kókuszból kinyert aktív szénnel kikevert fekete színű fagyi, ami a Peter Black névre hallgat.

Fagylaltdesszertek ropogósan és lágyan – Cloud 9 Ice Cream Desserts

A véletlen műve volt, hogy még pont időben az Arany János utcában jártunk, és elcsíptük a Cloud 9 jeges desszertjeit. Ahogy beléptünk a kis helyiségbe, a pultban előre elkészített desszertek vártak kis poharakban. Egy pohárkában általában kétfajta fagylalt van, vagy két tejalapú, vagy egy-egy glutén- és laktózmentes gyümölcsös fagyi, illetve a kettő párosa. A fagylaltokat pedig piskóták, friss vagy aszalt gyümölcsök és morzsák egészítik ki.

Forrás: Fillinger / Travelo.hu

Mikor ott jártunk, a pultban találtunk többek között szicíliai pisztácia-eper duót gluténmentes változatban, volt sós karamell-piemonti mogyoróval, kókusz-mangó-passió, és egy gránátalma-földimogyoró páros; mi az utóbbi mellett döntöttünk. A kombinációban az ízek és a textúrák nagyon jól egymásra találtak, és befigyelt még egy réteg mogyorós morzsa is, a tetején ropogós szőkecsokival.

A hely, ahol nem a díszítés adja el a fagylaltot – Minus11

A Máriaremetei úton két éve megnyílt Minus11 fagyizó tízféle (!) fagylalttal várja a vendégeit a hét minden napján – ebben a melegben egészen este 21 óráig, ami azoknak a fagyirajongóknak jó, akik napközben nem mernek, vagy nem tudnak kimerészkedni az utcára.

Különleges fagylaltjaik mély (régi vágású) fémhengerekben pihennek, mindegyikhez más fagylaltos kanál tartozik és a kiszolgálás is lebomló pohárkákkal, illetve tölcsérbe és termoszba történik. Az ízek mind különlegesek, letisztultak, és itt nem a díszítés és a szirup adja el a fagyit. Most éppen vérnarancsot is találhatunk a kínálatban, de általában van papua tejcsoki, bergamottos fehércsoki, tejkaramell és sudachi citrom is.

30 éve a fagylaltimádók szolgálatában – Artigiana Gelati Fagylaltozó

Az Artigiana Gelati idén július 28-án ünnepelte megnyitásának 30. évfordulóját. A Csaba utcai fagylaltozó szintén nem nagy, de a kínálata első ránézésre szinte be sem fogadható. Pedig gyorsan kell dönteni, ha itt sorba áll az ember, mert általában sokan várakoznak a háta mögött.

Ajánlásra mi két érdekességet, a gorgozola-dio-mascarpone és egy olasz tejszínes specialitást (ez volt a neve) kóstoltunk. De választhattunk volna nutellás tejszínt és lime-mentát is. A két ízt egy gombócként (kenetként) 450 forintért kaptuk. De ha valaki csak egy ízt kér teljes gombócként (4dkg), az 400 forintot fizet érte, a roletti pedig grátisz. A fagyizóról érdemes tudni, hogy itt foglalkoztak először "mentes" fagyikkal. Most is vannak laktóz- és cukormentes fagylaltjaik, illetve rizstejből is készítenek hideg nyalatokat.

A fagylaltozók sora még bővíthető, az extrém ízeknek pedig csak a szakemberek fantáziája szab határt. Aki pedig keresi ezeket az ízeket és helyeket, az mindig talál valami újat, a város legeldugottabb helyén is akár.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek