Kóstolt már tengerimalacízű fagyit? Van, ahol ezt megteheti!

Az köztudott, hogy ezeket a kis rágcsálókat hagyományosan meleg fogásként fogyasztják néhány latin-amerikai országban, köztük Kolumbiában, Peruban, Bolíviában és Ecuadorban. Most viszont egészen új gasztronómiai szintre helyezték a tengerimalac fogást: hideg desszertként szolgálják fel – számol be cikkében a hírről a New York Post.

 

Az itthon dédelgetett, cuki háziállatok a latin-amerikai országokban gasztronómiai alapanyagnak számítanak.Forrás: Vantage Point Graphics/Pixabay

Aki ezeket az aranyos kis szőrgombócokat kedvtelésből tartja, annak nehéz ezt az hírt megemésztenie.

Az ötletgazda, María del Carmen Pilapaña egy tengerimalac-farm tulajdonosa San Jose de Taboada városkában, Ecuadorban. A hölgy üdítő kínálata kezdetben hitetlenkedést és nevetést váltott ki a vásárlókból.

A családom azt gondolta, hogy őrült vagyok. Nem hittek benne, hogy bárkinek is ízlene egy ilyen fagylalt, de mostanra ez lett az egyik vezető termékünk –mondta Pilapaña, aki elismerte, saját maga is tele volt kételyekkel, hogy megtérül-e a befektetése. Ennek ellenére a kereslet növekszik, hetente 150 adag tengerimalac-fagylaltot árusít, gombóconként 1 dollárért. Pilapaña először pástétomot készít a malacka húsából, koncentrálja a tengerimalac ízét, majd tejet vagy tejszínt ad hozzá, és addig hűti, amíg jégkrém állagú lesz. Állítólag a csirkéhez hasonlít az íze.

Páez Carolina, a Quito Katolikus Egyetem antropológiai iskolájának igazgatója nem lepődött meg a  híren.
A tengerimalac fontos, hagyományos étel az Andok őslakos társadalmaiban, különösen a magas fehérjetartalma miatt. Más kultúrák másféle állatokat esznek, tehát nincs abban semmi meglepő, hogy az ecuadoriak a tengerimalacot még fagylalt formájában is szívesen fogyasztják.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek