Hazánk legszebb szerpentin útjai, amelyek láttán minden autós szíve hevesebben ver

Dimbes-dombos földutak, végtelen búzamezők és mesés hegyi panoráma – vannak útvonalak, amelyeket már csak ezek miatt is érdemes keresztül-kasul bejárni. Elsőként azokat mutatjuk be, amelyekhez elég egy jófajta hobbiautó, ami a kirándulás új dimenzióját nyitja meg az ember előtt.

Mátra, ahol többször is meg kell állni fotózni

Nyáron tele a Mátra motorosokkal, akik főként a Gyöngyösről induló 24-es főúton a Sástó-Mátraháza-Kékestető-Galyatető-Parád utat járják végig. Természetvédelmi területről van szó, ezért az offroadozás tilos, viszont akadnak itt olyan szépséges útmenti panoromák, amelyeket személyautóval már nem tudunk megközelíteni, ezért jó, ha van egy egy olyan kocsi, amivel nem kell lassítani egy-egy kátyúnál, és nem érzi meg az alvó gyerek, ha jön egy bukkanó.

Gyöngyös felől a településtől 2-3 kilométerre fekvő híres, védett farkasmályi pincesor az első látnivaló, de a szomszédos Mátrafüreden például jellegzetes helyi borokat kóstolhatunk, a közeli Sástón pedig az ország legmagasabban fekvő taván áprilistól októberig akár csónakázhatunk is. A híres sástói kilátóból - amelyet nemrég újítottak fel, csak úgy, mint a galyatetőit - az egész régió belátható (sőt, a galyatetőiben még bivakolásra is lehetőség nyílik).

A Bükk-hegységben autózva is csodás a táj!Fotó: Szabó Gábor - Travelo

Mátraházán, Kékestetőn és Galyatetőn sokan megpihennek, a kékestetői 1014-es tábla szinte minden kiránduló telefonjában ott van. Az igazán lenyűgöző panoráma azonban a Mátra-hegység északi oldalán fogad, Parád felé: itt érdemes többször is megállni fotózkodni a szerpentinen. Ha van időnk, nézzük meg az apró, elzárt, mára elhagyatott, de végtelenül hangulatos Mátra-falvakat: Mátraszentistvánt, Mátraszentimrét és Mátraszentlászlót.

Parád pedig egy igazi palócközpont: régi tájházakat, kanyargó kispatakot, hatalmas zöld mezőket és mindenütt legelésző teheneket találunk a hegyoldalban. Idetartozik a lakóterület keleti részét alkotó Parádfürdő is, ahol gyógyvíz és palóc piac várja az ide érkezőket.

Avarral fedett erdei utakFotó: Szabó Gábor - Travelo

Somogybabod, ahol az úthoz is élmény jár

Az árnyas hegyi erdők után nézzünk szét egy kicsit a napos Balaton környékén, hiszen Dél-Nyugat Magyarországot mintha terepjárózásra találták volna ki a szabadon bejárható mezőgazdasági területeivel. Ez az 500 fős dél-dunántúli falu talán ezért is offroad-paradicsom: több mint harminc éve itt rendezik meg a Nemzetközi Offroad Fesztivált, amire a műfaj rajongói csak úgy utalnak, "Babod".

A "babodélményt" pedig a mesés panorámát nyújtó tágas szerpentin mellett közel 1200 autó és több mint 20 ezer résztvevő garantálja. Volt már igazi turista-rekordjuk is: 2001-ben például 40 ezer vendég mulatott Somogy és Zala határában sárban dagonyázó, búzamezők melletti földutakon végig hasító terepjárókkal, korrekt hasznot hozva ezzel helyieknek.

Somogybabodi romantikaForrás: Mudra Lászlo / Travelo

Ha erre járunk, a település déli végén érdemes megnézni a több száz éves, európai ismertségű szentkúti búcsúhelyet is, ami máig népszerű a zarándokok körében. A kút vize a zarándokok szerint csodatévő erővel rendelkezik, de a szentkúti parkerdő, a mellette fekvő kis tóval együtt kedvelt kirándulóhely is egyben.

A Somogybabod külterületét adó közel 17 hektáros erdő természeti védettséget élvez, kisebb családi kirándulásokhoz tökéletes helyszín. Közúton egyszerű megközelíteni az apró falut, a Kaposvár - Balatonlelle közötti 67-es út mentén a szentkúti zarándokhelyet egy külön tábla jelzi.

Paloznak, ahol mindig süt a nap

Kanyargós kis utcákban megbúvó régi tájházak, hegyoldalból kandikáló borospincék, rengeteg zöld, sok paradicsom és levendula – ez Paloznak, amely még ma is őrzi a Balaton-felvidék hagyományos faluképét. Budapest felől az M7 autópályán, Balatonkenesénél a 90-es kilométernél letérve, kb. 1 óra alatt érjük el ezt a kedves, 400 fős közép-dunántúli falut, ami közvetlenül Alsóörs és Csopak szomszédságában fekszik, a hozzá legközelebb eső nagyváros pedig Balatonfüred.

Forrás: Mudra László / Travelo

A régészeti leletek alapján 5 ezer éve lakott település báját természetesen a közeli Balaton adja, a helyiek főként turizmusból és borászatból élnek, de a halászat is a mindennapok része. Itt szinte állandóan süt a nap: az ország leprecízebb napórája például a templom dombjának déli oldalán áll. Ez egy különleges, római kort idéző szerkezetű óra, aminek szomszédságában jól esik leülni egy kicsit és elmerengeni a templomkert árnyékában. Augusztus első hétvégéjén pedig minden évben a közelben rendezik meg a Jazzpikniket is nemzetközi résztvevőkkel.

Kaposvár, Deseda-tó, Zselic: az offroadosok legszebb álma

Kaposvár a Dunántúl talán legjelentősebb kulturális-, gazdasági- és sportközpontja, amely a Zselic lankái között, a Somogyi-dombság mentén húzódik. A környék nagy előnye, hogy - a Zselicet leszámítva - nem természetvédelmi területről beszélünk, így újabb lehetőségek nyílnak az offroadozni vágyók előtt. Itt aztán lehet nyomni a pedált a kietlen utakon ameddig a szem ellát, de egy egyszerű hobbiautóval is fantasztikus távlatok nyílnak meg az ember előtt.

Piknik a Deseda partjánForrás: Mudra László / Travelo

Kaposvártól északra található Magyarország leghosszabb mesterséges tava, a Deseda. Ha bedobunk a csomagtartóba egy biciklit, csodálatos élményt szerezhetünk magunknak a tó körbebiciklizésével. Maga Kaposvár pedig - ahol megpihenhetünk - igazi nagyváros: megyeszékhely és egyetemi város, de mellette püspöki székhely is, ami jellegzetes építészetére is rányomta bélyegét. Rengeteg az étterem, a park, a szabadtéri kisvendéglő, miközben a kaposvári Virágfürdő Aquapark is rengeteg turistát vonz.

Vele nincs túl kanyargós út

A Suzuki Vitara számos olyan biztonsági funkcióval rendelkezik, ami szerpentin utakon is hasznos! A sávtartás és -elhagyás figyelmeztetés segíti a sávon belül maradni, az AllGrip összkerékhajtás pedig fokozza a kanyarstabilitást. Mi több, az éberség- és a holttérfigyelő, valamint az adaptív tempomat még nyugodtabbá teszik az autózást! Menj biztosra - a Vitarával!

Megismerem a Vitara további tulajdonságait!

A cikk megjelenését a Suzuki támogatta, a legszebb hazai szerpentin utakat a Vitara modellel jártuk be, az anyagot a Branded Travel Content egyik szerzője készítette. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek