Hazai domborulatok földes tereppályái, amelyekért érdemes az útról lekanyarodni

A Közép-és Dél-Dunántúl mintha csak azzal a szándékkal került volna a térképre, hogy kisterepjáróval bebarangolja az ember a környék dimbes-dombos tereppályáit. Ha errefelé kirándulunk, a környék nevezetességeit is érdemes megnézni.

Nézzenek szét Öskü felett!

Veszprémtől 15 km-re, Várpalotától 8 km-re, a Bakony délkeleti végében fekszik Öskü, egy apró, kétezer fős falvacska, Magyarország egyetlen középkori kerektemplomával, a rotundával. A falu körüli földutak közül némelyik egészen magasra visz a Veszprémi-dombságban, hogy aztán csodálatos panoráma táruljon az éppen arra járók elé, miközben végtelen, virágos mezőkön, kanyargós utakon gurulnak kocsijukkal. Ha olvasóink is így tesznek, egy jó kis piknik keretében a falu fölött kitalálhatják majd, hogy mit nézzenek még meg a környéken, ami eddig kimaradt.

Nézzék meg a magasból Öskü községét akár így!Forrás: Kálló Péter/Travelo

Travelo tipp: Ha a Veszprémi-dombság tereppályáját keresi, akkor a Budapest, ill. Székesfehérvár felőli 8-as úton, kanyarodjon le Öskünél, ahol a bal oldalon találja majd a földes pályát. A jobb oldalon fekvő területet azonban kerülje, katonai kiképzőpályaként működik, veszélyes ott tartózkodni!

Veszprém sem csak a várával csalogat

A közép-dunántúli egyetemi várost a királynék városaként is szokták emlegetni, Szent István és Gizella szobra máig népszerű belvárosi látnivaló. A veszprémi Várhegy és az érseki palota mellett érdemes még megnézni a Tűztornyot és a Hősök kapuját, más néven a Várkaput is, ami interaktív múzeummal fogadja a várba érkező turistákat. Mert a várba történő kirándulást természetesen nem lehet kihagyni.

A gyerekes családoknak pedig az Állatkert vagy a Kabóca Bábszínház is izgalmas program lehet, ami augusztus 20-tól tart ismét nyitva a nyári szünet után. A 3-10 éveseknek szóló előadások között A kiskakas gyémántfélkrajcára, A tengerlépő cipő és a Zeng a lélek a három legnépszerűbb darab.

Diszkrét színharmónia valahol a Balaton-felvidékenForrás: Mudra László / Travelo

Keressék meg hazánk legnagyobb homokbányáját

A Balaton és a Velencei-tó között fekvő Várpalota húszezres kisváros, főtere közepén az 1380-as építésű Thury-vár áll, ami az Egri vár híres ostroma után a Dunántúl egyik legfontosabb végvárává lépett elő. Sokan kíváncsiak a Trianon Múzeumra is, hiszen a Kárpát-medence egyetlen olyan intézményéről van szó, ami az első világháborút követő békeszerződéssel és napjainkra is kiható következményeivel foglalkozik.

Aki pedig elég kíváncsi, az a Homokbányát és a Vegyészeti Múzeumot is megnézheti, hiszen előbbi az ország legnagyobb homokbányája, az utóbbi pedig a kémia-rajongó gyerekek és felnőttek kedvence lehet az itt látható 8100 tárggyal, 37 200 ipartörténeti dokumentummal és 8700 fénykép-negatívval együtt a kémiai felfedezések történetéből.

Forrás: Kálló Péter / Travelo

Innentől már két kastélytól egy piramisig vezet az út

Ha már egyszer kényelmes autóban ülünk, útba ejthetjük a közeli Nádasdladány pazar szépségű Nádasdy-kastélyát, ami az ország talán legszebb neogótikus építménye. Iszkaszentgyörgyön pedig az Amadé–Bajzáth–Pappenheim-kastélyt ajánljuk, amely 1735-ben épült az Amadé-család otthonaként.

Ugyanitt fekszik az ország egyetlen kőpiramisa, Pappenheim Szigfrid eredeti piramisának mása. Az eredeti, közel 10 méter magas kőpiramis az 1960-as években készült, politikai okok miatt azonban lebontották, megújult állapotában - ahonnan pompás panoráma nyílik a Bakonyra és a kastélyra - 2014-től várja a turistákat. A Piramita-hegyre egy keskeny út vezet fel szőlőültetvényeken át, itt akár szalonnát is süthetünk a kijelölt tűzrakóhelyeken.

Travelo tipp: A somogybabodi tereppályák megközelítése egyszerű: Somogybabodba behajtva egyetlen föld mellékúttal találkozunk, amelyet erdő ölel körbe. A földúton a Balaton felől balra található egy profiknak kialakított pálya, jobbra pedig a "zöld" és "kék" pályák futnak.

Forrás: Kálló Péter / Travelo

Barangoljon Fehérvárcsurgó gyönyörű kastélykertjében is! 

A 2000 fős, Székesfehérvártól alig 15 km-re fekvő település mentén kanyargós földutak futnak, leghíresebb építménye talán a Károlyi-kastély. A fehérvárcsurgói kastélypark elképesztően gazdag, botanikai szempontból jelentős kerttel rendelkezik, bejárására havonta szerveznek vezetett túrákat.

A 22,5 hektáros kertben a frissen telepített virágok mellett 100-170 éves őshonos fák között sétálhatunk - egészen a csónakázó tóig, amelynek szigetén egy hangulatos gloriette is található.

Kaposvár, ahol kultúrszomját is csillapíthatja

Kaposvár, a népszerű egyetemi város és püspöki székhely a régió legnagyobb települése a maga 62 ezres népességével. A Székesegyházi Nagyboldogasszony római katolikus templom és plébánia az ország egyik legnagyobb temploma, az 1993-ban alapított püspökség székesegyháza.

Forrás: Kálló Péter / Travelo

Ha erre járnak, térjenek be, leginkább a reggel 8-as és este 6-os mise előtt vagy után érdemes érkezni. Családdal a kaposvári Virágfürdő, a Fusion-játszóház és szabadidőközpont, valamint az Erdők Háza Látogatóközpont lehet nagy élmény, a művészetek kedvelőinek pedig ott a Rippl-Rónai Múzeum.

Pokrócos pikniktől a tókerülő bringázásig – irány a Deseda-tó!

A Kaposvár mellett izgalmas földutakon keresztül megközelíthető Deseda-tónál - amit mindenképpen érdemes körbebiciklizni - jó program az is, ha ellátogathatnak a Fekete István Látogatóközpontba, amely a környék állatvilágát mutatja be gyerekek számára is élvezhető, interaktív módon.

Ugyanitt az egész család számára bérelhetünk bringát, csónakot, de még távcsövet is, és akár egy vezetett, csoportos túra során is felfedezhetjük a tavat. A Közép-és Dél-Dunántúl települései mentén futó földutak szinte mindegyike szabadon bejárható mezőgazdasági terület, így akár négy keréken is, közvetlen közelről felfedezhető a természet.

Forrás: Mudra László / Travelo

Travelo tipp: A tereppályához a Kaposvár felé vezető úton, még Kaposvár előtt lehet lekanyarodni. Itt tábla jelzi, hogy a Deseda-tó balra található, a tereppályák pedig jobbra vannak. A tó közelsége miatt érdemes akár pecabottal is elindulni... 

Minden terepen megállja a helyét

A Suzuki Jimny 1,5 literes motorja erőteljes nyomatékot biztosít széles fordulatszám-tartományban az erőteljes off-road teljesítmény érdekében, így az autó oda is eljut, ahová más járművek nem merészkednek. Kicsi, könnyű és nem mellesleg üzemanyag-takarékos. Ráadásul a Suzuki fejlett vezetéstámogató rendszereinek köszönhetően mindig biztonságban érezheted magad vezetés közben.

Tovább olvasok a Jimny tulajdonságairól.

A cikk megjelenését a Suzuki támogatta, a legszebb hazai szerpentin utakat a Jimny modellel jártuk be, az anyagot a Branded Travel Content egyik szerzője készítette.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek