Extrém sportok városi kulisszák előtt – Adrenalinbomba legálisan

Fiatalok és örök fiatalok, akik járják az utcákat és keresik a kihívást és a lehetőséget, hogy megmutassák, mire képesek. Rengetegen vonzódnak a veszélyes, furcsa sportokhoz, amiktől egekbe szökik az adrenalin, és amelyek miatt akár rács mögé is kerülhet az ember. Népszerű és bizarr utcai sportok, amelyeket ma már szerencsére legális keretek között is élvezhetünk....

Forrás: Shutterstock.com

Vannak, akik a saját határaikat feszegetik, míg mások közösségi élményt keresnek és szórakozást. De az utcai sportoknak van egy közös pontja – bár egy részük már olimpiai sportággá nőtte ki magát – a legtöbb még mindig olyan underground tevékenység, ami akár veszélyes is lehet, és az űzésük alatt sokan a törvénnyel is szembekerülhetnek, ha nem figyelnek a keretekre.

Inline görkori – mindenhol más szabályok vonatkoznak rá

A görkorcsolya semmilyen formája, tehát a sokak szerint könnyen és gyorsan elsajátítható inline görkori sem illegális, de országonként más és más szabályok vonatkoznak arra, hol csatolhatjuk fel a korcsolyát. Az ázsiai országokban például teljesen megszokottnak számít, ha valaki görkorcsolyázik az úton, mert történetesen így megy munkába minden reggel, míg nálunk a járdán elnézik a görkorcsolyát, de a forgalomban már nem tűrnék meg görkoris közlekedőket. Máshol viszont, például a progresszív városvezetéséről ismert New York Cityben és San Franciscoban egy az egyben tilos görkorcsolyázni a járdán.

Forrás: Shutterstock.com

Nyilvánvaló, hogy a reggeli és délutáni dugóban zajló ingázás teljesen más, mint amikor egy lelkes fiatal a frissen elsajátított trükköket akarja bemutatni: ez utóbbi már zavarhatja a járókelőket, így rendszerint a bravúrok mindenhol rendőrségi intézkedést vonnak maguk után. Ryan Sheckler, a street skateboard egyik nagy alakja nemrég arról beszélt, hogy az utca ugyan nem profi tereppálya, de azért a forgalomban soha nem jutna eszébe "mindent megmutatni, amit tud", hiszen "adrenalin ide vagy oda, azért az éjszakát dutyiban tölteni nagyon nem menő".

Élőben is megnézné az extrém versenyeket?
A World Urban Games, az utcai sportok világjátéka Magyarországon mutatkozik be először: 2019. szeptember 13-15. között online regisztrációval ingyenesen látogatható lesz a Budapest Parkkal szemben, a Nagyvásártelepnél. A színes sport- és zenei fesztiválon a világ legjobbjai mérik össze erejüket a BMX freestyle, a roller freestyle, a parkour, a breaktánc, a 3x3-as korsárlabda és a freestyle frizbi sportágakban.

Parkour – légvonalban nincs akadály

A parkour amolyan szabadfutás, amikor úgy jutsz el A-ból B-be, hogy nem érdekel, mi kerül az utadba, ha légvonalban haladsz. Ez azt jelenti, hogy esetleg falat mászol, épületről épületre ugrálsz vagy épp magas épületen ereszkedsz le, afféle alpinistaként. Természetesen ez a különös sport sem illegális, viszont a legtöbbször magánterületet is érint az útvonal, ami különösen neccessé teheti a kalandot. A közterület sem sima ügy: ha például egy bevásárlóközponton haladsz keresztül és megsérülsz, még be is perelheted a tulajdonoscéget, így érthető, ha a hasonló helyszínek nem rajonganak az urban sportokért.

Forrás: Shutterstock.com

2011-ben nagy botrányt kavart az ügy, amikor Bécsben a rendőrség és a tűzoltóság közös erővel mentett meg egy parkour-balesetest, aki fennakadt a falon, mikor épp egy étterem tetejéről próbált meg leereszkedni. Az illető egy 15 éves srác volt, akit ugyan nem tartóztattak le, de benntartották a rendőrségen, míg édesanyja érte nem jött. 2012 májusában két charlestoni férfit szintén a tűzoltók szedtek le egy híd tetejéről, miközben két órán át állt a forgalom a délutáni órákban. Ők már nem úszták meg a bírósági tárgyalást, ahol garázdaság miatt kaptak komolyabb pénzbüntetést.

Underground bicikliverseny és BMX freestyle – gyorsaság és technika

Míg az előbbi a gyorsaságról, az utóbbi pedig a technikáról szól, az utóbbi években mindkét utcai sport abszolút kinőtte földalatti jellegét, és egyre több komoly pálya és hivatalos verseny segíti azokat, akik bringán igyekeznek pulzusszámot emelni.

Forrás: Shutterstock.com

Bár alapvetően megvannak a gyakorláshoz szükséges megfelelő platformok, még így is sokan játszanak a tűzzel és olyan szokatlan helyeken űzik a sportot, ahol nem kéne: 2014-ben például Szingapúrban több mint 200 olyan versenybringás fiatalt szereltek le a rendőrök, akik közintézmények falait használták volna tereppályaként, vagy épp repülőt megszégyenítő gyorsulási sebességgel uralták a helyi sportpályát.

Evezős ergométer, lézerlövészetes futás, 3x3 kosárlabda – lehet ezt még fokozni?!

Ezek azok a sportok, amelyek valaha az undergroundból indultak, mára azonban elismert, profi versenyszámokká nőtték ki magukat. Az ergométert a Nemzetközi Evezősszövetség (FISA) hivatalosan is elismeri: önálló versenyrendszerrel rendelkezik, már ergométeres világbajnokságot is rendeznek, 2018 óta pedig már a hazai diákolimpiák programján is szerepel az elsősorban fitnesztermekben népszerű sportág.

Forrás: Shutterstock.com

A laser run, vagyis a lézerlövészetes futás a lövészetből és futásból álló szakasz, a "kombinált szám" új elnevezése az Öttusában, amiből jól látszik, hogy ezt a néhai utcai sportot is gyakorolhatjuk rendezett keretek között. Adja magát, hogy korosztályoktól függően változik a futás hossza, távolsága és a lövészetek száma, de ha valaki csak hobbiból méretetné meg magát, arra is van lehetőség.
A 3x3 kosárlabda úgy vált a kosárlabda egy speciális, hivatalos versenyeken is megjelenő válfajává, hogy közben utcai sportnak is megmaradt: ki hinné, hogy ráadásul pont a 3x3 a világ legnagyobb, legtöbbek által játszott utcai sportja?

A városi sportok lényege az, hogy bárki és mindenki kipróbálhatja magát bennük, nem kell hozzá a legmenőbb fitnesztermekbe belépőt venni, így egyszerű emberek is szupersztárokká nőhetik ki magukat általa.

A cikk a World Urban Games szervezőjének megbízásából készült, az anyagot a Branded Travel Content egyik szerzője készítette.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek