Ez Írország legrégebbi kocsmája, de talán az egész világon is

Amikor az írországi Athlone kisvárosban található Sean's Bar nevű pubban valaki leül egy székre, a történelem részéve válik, hiszen ezt előtte ezt már szántalan ember megtette. Ez azért van, mert ez a szerény kocsma történetesen a legrégebbi Írországban - és valószínűleg az egész világon is. Ha a vendég kér egy ír whiskyt vagy egy korsó Guinnesst, közben olyan helyre ül le, ami már időszámításunk szerint 900 óta létezik.

Több mint 1000 éve áll a kisváros főutcájánForrás: Sean's Bar - Ireland's Oldest Pub/Facebook

A kocsma Írország középső részén található, Dublintól alig több mint 110 km-re. A történelmi gyökereit egy 1970-es felújítás során fedezték fel, amikor a munkások azt vették észre, hogy a falak nagyon régi módszer szerint épültek, és olyan régi érméket fedeztek fel, amelyeket még a földesurak verettek, hogy cserekereskedelmet folytathassanak.

Ezzel 2004-ben a kocsma megszerezte a Guinness-rekordot „Írország legrégebbi nyilvános épülete" címmel.

A bár szerint a hely egy fogadónak indult, amelyet egy férfi alapított – Luain Mac Luighdeach –, aki segített átvezetni az utazókat a Shannon folyón. És ugyan az érméket és a falakat most már az Ír Nemzeti Múzeumban lehet megtekinteni, a kocsmában még mindig látható egy teljesen eredeti rész. 

Ki tudja, hányan fogyasztottak már ittForrás: Sean's Bar - Ireland's Oldest Pub/facebook

Manapság viszont élőzenével, jó sörrel és még saját whiskyvel is várják a vendégeket, és naponta tartanak történelmi előadást a whisky lepárlás történetéről is, a 6. század körüli Athlone-tól kezdve.

A kocsmán túl Athlone városban is jelen van a történelem. Az Athlone-kastély története 1129-re nyúlik vissza. Aki tehát szereti a történelmet és az ír whisky-t vagy legurítana egy finom korsó sört, annak ebben a folyóparti városban a helye, ahova az emberek már több mint 1000 éve járnak lehűteni magukat egy hideg itallal – írja a travelandleisure.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek