Nápolyban ma kezdődik a világ legnagyobb pizzaünnepe

Elérkezett a nagy nap Nápolyban, a pizza szülőhelyén, ugyanis ma 18 órakor elkezdődik a híres Napoli Pizza Village Festival. Ilyenkor egy kis falu elevenedik meg 30 000 négyzetméteren Nápoly legszebb részén, ahol 10 napon át minden az isteni pizzákról és a készítőikről szól.

Mint mindig, mindez Nápoly híres és lenyűgöző Lungomare Caracciolo tengerparti sétányán zajlik. Idén június 17. és 26. között minden este 18 óra és éjjel 1 óra között pizza illata lengi be a tengerpartot.

A tengerparti sétányon felállított sátrakban készülnek a mennyei pizzákForrás: Pizza Village/Facebook

A hangulat is magával ragadó, mert kora estétől élőzene szól a sétányon, jobbnál jobb előadókkal. Kell ennél több? Talán nem, de itt még ennél is többet kínálnak.

A pizza mennyország

Neves pizzakészítők érkeznek a világ minden tájáról a Pizza Village-be, hogy megmérkőzzenek a legjobb olasz mesterekkel, akiknek családja évszázadok óta pizzát készít. Legyen szó a helyes tésztafeldobásról, a finom paradicsomszósz elkészítéséről vagy a pizzasütésről a forró, perzselő  kemencékben.

Mindenki belead apait-anyait, ami szerinte kell a tökéletes pizza elkészítéséhezForrás: Pizza Village/Facebook

A tengerparton felhúzott sátrakban tehát a világ legtehetségesebb pizzakészítői sütik a klasszikus, olasz pizzán keresztül a szabad stílusban készített vagy éppen gluténmentes remekműveket. Egyes sátrakban kártyákat feltartva lehet szavazni a nyertesekre.

Szavazatok pedig bőven akadnak, hiszen Olaszország egyik legnagyobb eseményén több mint 30 ezer pizzaimádó ember gyűlik össze a városban, hogy egymás után tesztelje a finomabbnál finomabb falatokat.

Az olaszok rajonganak a fociért és mivel a mesterségük legjobbjai, Maradona arcképével díszített pizza is készült már ittForrás: Anadolu Agency via AFP/2017 Anadolu Agency/Stringer

De nem csak kóstolni lehet majd a Pizza Festen, hanem tanulni is. Egyes műhelyekben ugyanis az autentikus pizza elkészítésére tanítanak majd a profik.

Ha valahol, hát itt megtudhatjuk, hogyan készülneka legjobb pizzákForrás: Anadolu Agency via AFP/2017 Anadolu Agency/Stringer

Gyerekeknek is tartanak workshopokat, ahol megtanulhatják, hogyan kell gyúrni, sütni és kóstolni a tipikus nápolyi ételeket. A kis szakácsok kísérletezhetnek tehát a pizzák elkészítésével, amiket egyedi kemencékben sütnek meg a nápolyi pizzamesterek hozzáértő kezei között.

A gyerekek sem közömbösek a a pizzák iránt, sőt...Forrás: Anadolu Agency via AFP/2017 Anadolu Agency/Stringer

Közben ingyenes programok zajlanak: élő koncertek, ahol résztvevők tánccal igyekeznek elégetni a befalt kalóriákat, de érdekes kiállítások, izgalmas versenyek és még sok más is történik majd a 10 napos fesztivál ideje alatt.

Ilyenkor éjjelente felpezsdül a város, emberek tömege kóstol és szórakozik a sétányonForrás: Salvatore Laporta/KONTROLAB/Salvatore Laporta/Kontrolab

Na, és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy Lungomare Caraccioloból lélegzetelállító kilátás nyílik Caprira, a Vezúvra és a lenyűgöző nápolyi kastélyra, a Castel dell'Ovo-ra. Mi ez, ha nem a dolce vita, vagyis az édes élet? A programok teljes lisátját napi bontásban ide kattintva érhetitek el.

"Tenger, tökéletes kilátás a Vezúvra és egy isteni pizza - ennyi is elég lenne a teljes sikerhez"Forrás: Pizza Village/Facebook"
Pizza-sikerek

• Talán a legnagyobb siker: 2017. december 7-én a nápolyi pizzakészítés felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségének listájára.

• 2018. december 20-án Las Vegasban a Pizza Village-t választották a legjobb ételfesztiválnak a világon. A Pizza Village évről évre nagyszerű eseményekkel, ételekkel, ételmesterekkel gazdagítja a pizzasütés kultúráját és hagyományait.

• A koronavírus kitörése előtti évben, 2019-ben rekord mennyiségű néző volt jelen és 131 000 pizza készült el, ami szintén csúcsot döntött.

Guinness világrekord is született itt

Emlékezetes dátum 2016. május 18. a Pizza Village és Nápoly számára: még a történelemkönyvekbe is bekerült. Az 5 kontinensről érkező több mint 500 pizzakészítő mester által alkotott margherita pizza 1853,88 méteres hosszúságával és 50 cm-es szélességével a világ leghosszabb pizzája lett, így bekerült a Guinness-rekordok könyvébe.

A tengerparti sétány mellett összetolt asztalokon át nyúlik a pizzakígyóForrás: Pizza Village/Facebook

A gigantikus pizzát mintegy 2000 kg Mulino Caputo lisztből gyúrták. 1600 kg paradicsommal, 2000 kg mozzarellával, 200 liter Sapio olajjal ízesítették és 30 kg bazsalikommal fűszerezték meg.

Megszokott látvány a fesztiválon: rotyog a szósz, izzik a kemence, készül Nápoly kincseForrás: Anadolu Agency via AFP/2017 Anadolu Agency/Stringer

A pizza elkészítése pontosan 6 óra 11 percet vett igénybe, 5 speciális mobil fatüzelésű kemencében. A villanymotorral felszerelt öt sütő egyszerre működött, végighaladva a pizzán, és 30 perc leforgása alatt ötven méternyi pizza haladt rajta keresztül.

Címlapkép: lifeinitaly.comradseason.compizzavillage.itPizza Village

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek