Tényleg bűnös étel a pizza? A dietetikus elárulja!

A pizza napja más naptárak szerint július 10-re esik, de a februárit is sokan ünneplik. Bár végtére is, nem mindegy, mikor van? Minden nap ünnepelhetjük! Már, ha merjük. Mert valahogy a pizzának olyan rossz híre van, hogy sokan bűnözésnek tartják, ha pizzát esznek. Dietetikusunk feloldozást ad és elmondja, hogyan tudunk enyhíteni a rossz érzésen.

Amerikában a nemzeti pizzanap február 9-re esik, és ez a nap ismert a pizza világnapjaként is. A júliusi ünnepnapról korábban már beszámoltam, akkor a pizza eredetére helyeztem a hangsúlyt. Ez alkalommal essen szó az összetevőiről is. Addig is jó, ha tudjuk, hogy a különböző feltétekkel ízesített pizzáknak is van saját nemzeti napja, így számtalan alkalom akad az ünneplésre, legalábbis Amerikában. Persze miért ne ülhetnénk meg ezeket itthon is? Néhány a népszerűbbek közül: Margherita pizza – június 11., sajtos pizza – szeptember 5., pepperónis pizza – szeptember 20., május 17-re pedig a pizzaparty napja esik. Ha nem tudunk választani, akkor az októbert mint nemzeti pizza hónapot is számon tarthatjuk. Október 25-én pedig a pizzakészítőket éltethetjük.

Forrás: 22564702/pixabay.com

Mi a baj a pizzával?

Joggal merülhet fel a kérdés, egy dietetikus vajon miért nem éppen arról ír, hogy miért ne együnk pizzát. Elvégre a pizza egyike azoknak az ételeinknek, amelyek a legtöbb fogynivágyó, diétázó tiltólistájának élén szerepelnek. És amint akár csak egy szelet pizza is a tányérjukra kerül, úgy érzik, elkárhoztak, mert a pizza bűnös ételnek számít a szemükben. Miért is van ez így? Hiszen régóta tudjuk, hogy nem egyetlen szelettől hízunk meg, és minél inkább tiltunk valamit, az annál csábítóbb lesz. Önkorlátozó diéták helyett pedig sokkal célravezetőbb, bár valóban lassabb (ám de tartósabb), ha egy vegyes, kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes étrendet követünk, amiben helye van minden tápanyagnak és nem a korlátozásokra alapul.

Igen ám, de a pizza egyes összetevői már olyan mértékben démonizált élelmiszerek, hogy nehéz őket úgy említeni, mint amik nem egyből a pokolra visznek. Már pedig nem, vagyis a legtöbb ember számára nem. A pizzatészta „bűne" a finomliszttel készült, a vércukorszintet meglendítő tésztában, és a feltétként rákerülő sós, zsíros sajtokban és felvágottakban rejlik. De ide vehetnénk azt is, hogy a búzaliszt gluténtartalmától ma már azok is rettegnek, akiknek egyáltalán nem kellene. Természetesen az igazoltan és valóban gluténérzékenyeknek semmiképpen sem javasolt, de ők is készíthetnek vagy rendelhetnek gluténmentes pizzát, így ez a probléma nem okoz gondot.

Forrás: juergen_s/pixabay.com

Mérték az érték

Az sem mindegy, hogy mennyit fogyasztunk el a klasszikus, vékony tésztájú pizzából: egy szeletet, vagy ténylegesen az egész pizzát. Utóbbinak azért valóban jelentős az energiatartalma, ami meghaladhatja egy átlagos ebédét, vacsoráét is. 2-3 szelettel nem lenne gond, de persze nehéz lehet mértéket tartani egy otthonülős filmes este vagy egy jól sikerült házibuli, lakásavató közben. Ilyen esetben nem a pizza a „bűnös".

Ha a mértéket nehezebben tartjuk, akkor sem kell feltétlenül lemondanunk a pizzáról. Ma már több cég, étterem kínál teljes kiőrlésű liszttel készült, emiatt a rostdússága révén laktatóbb pizzát is, avagy mi is kikísérletezhetünk ilyet. Ha nem sikerül, akkor a feltéten tudunk alakítani: kevésbé zsíros sajt kerüljön rá, felvágott helyett pedig színhús, és minél több zöldség. Ha így készül, akkor valójában nincs miért aggódni.

Mi a helyzet a mélyfagyasztott pizzával?

Alkalmanként elfogadható, problémát nem okoz, de mind a tápérték, mind az ízélmény miatt jobban járunk, ha vagy magunk készítjük, vagy étteremben/házhozszállítással rendeljük és lehetőleg frissen fogyasztjuk a pizzát. Az otthoni pizzasütés sem ördöngösség, némi rutin után már egészen gyorsan és egyszerűen nekiláthatunk. Előnye, hogy ellenőrizni tudjuk a tészta és a feltét összetevőit is. Ha pedig rendelni sincs időnk, de éhesek vagyunk, a fagyasztott pizzát is fel lehet még turbózni friss zöldségekkel, vagy ehetünk mellé salátát, ha az jól esik.

Forrás: DesignDrawArtes/pixabay.com

Mehet-e ananász a pizzára?

Az olaszok szerint biztosan nem, és aki ilyet merészel tenni, az a pokol tüzén fog elégni. A Hawaii Pizzát 1962-ben egy Sam Panopoulous nevű görög bevándorló alkotta meg a Torontóban lévő Satellite étteremben, amelyet a testvéreivel együtt vezetett. Egy nápolyi utazásának ihletésére döntött úgy Panopoulos, hogy felveszi a pizzát az étlapra. A konzerv ananásszal, illetve sonkával ízesített pizza, amelyen az édes és a sós ízek kombinációja érvényesült, végül nyerőnek bizonyult vásárlói körében. Ennek az egyik lehetséges oka a tiki kultúra iránti növekvő vonzalom volt.

Hawaii 1959-ben hivatalosan is amerikai állammá vált, és az emberek beleszerettek az ottani életmódba. A konzerv ananászt az ananászlével együtt kezdték bevinni Észak-Amerikába. Mivel a konzerv ananász márkáját Hawaii-nak hívták, így Panopoulos találmányát ennek tiszteletére nevezték el így. Bár azóta számtalan internetes mém, sőt, mémoldal is született a Hawaii pizza utálóitól, mivel amennyire sokan kedvelik, legalább annyian tartják lehetetlennek, hogy a pizzára gyümölcs kerüljön. Nos, ízlések és pofonok, mindenki döntse el maga, hogy kedveli-e vagy sem.

Forrás: denithy/pixabay.com

Hol tartják a legnagyobb pizzaparty-t?

A pizzakészítőkre is rájárt a rúd a pandémia miatt, mivel a helyben történő kiszolgálás jelentősen visszaesett. A kialakult helyzet miatt több gasztronómiai nemzetközi rendezvény is elmaradt. Azonban idén tavasszal újranyit a Nemzetközi Pizza Expo. A világ minden tájáról összegyűlnek a pizzakészítő mesterek, hogy Las Vegasban március 22-24-én bepótolják az elmúlt két évet, és néhány napot üzletkötésre, kapcsolatteremtésre, tanulásra és szórakozásra fordítsanak.

Források: daysoftheyear.compizzatoday.comknowyourmeme.com, bbc.co.uk





Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek