Előbújt a gombák királya, a vargánya

A gombakedvelő csoportok a Facebookon is gombamód szaporodnak, közülük többen ezres nagyságrendű követőtáborral rendelkeznek, mint például a Magyar gomba barátok és a Vargánya Csoport, melyekben az elmúlt napokban erőteljesen megszaporodtak a posztolások. 

Előbújt a gombák királya, a vargányaForrás: Vargánya csoport / Facebook.com / ©Éva Nagy-Kálózdi

A bejegyzések, egytől-egyig arról számolnak be, hogy előbújtak az egyik legfinomabb erdei gombafajtának, a gombák királyának, azaz a vargányának az első idei páldányai.

Az elmúlt időszak sorozatos esőzései és a hirtelen jött tavaszvégi kánikula igencsak jótékonyan hatnak a gombák növekedésére, bár ahogy az erdőjárók megjegyzéseiből kiderül, nem ártana még egy kics csapadék, hogy tényleg úton-útfélen felbukkanjanak a gombák – olvastuk a közösségi oldalon.

Elkeseredésre azért mégsincs okunk, hiszen a "gombás bejegyzéseiket" közzétevők az ország több részéből "tudósították" az első vargányás fotós híreket. A mesés képekkel illusztrált posztok arról tanúskodnak, hogy Dél-Somogyban, Nógrád megye északi részén, a Vértesben, a Nyírségben, Sopron környékén, Őriszentpéteren, és Nagykanizsa határában már találtak vargányát.

A tapasztalt gombázók elmondásaiból arra lehet következtetni, hogy a hónap utolsó hetében bőséges termésre számíthatunk. De ahogy azt a Magyar gomba barátok oldalán is olvashattuk, fazékba nem határozunk, csak fotóról. Aki nem ismeri a gombát, ne fogyassza addig amíg szakellenőri vizsgálaton át nem esett, és vigye el minden esetben gombavizsgáló szakemberhez – inti óvatosságra olvasóit a Facebook-csoport. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek