Szezonja van: gombabarátok irány a vargánya

A Facebookon az Erdei gomba, a Csodálatos gombabirodalom és a Magyar gomba barátok csoportokban egyre több poszt bukkan fel, melyek fotók kíséretében arról árulkodnak, hogy a déli országrészben megjelent a vargánya gomba, és aki keres, annak már sikerélménye is lehet.

Míg az ízletes vargánya barna kalapja lehet foltos, a nyári fajta kalapja soha nem azForrás: Shutterstock.com

A cikkből az is kiderült, hogy 2019 májusában már Nógrádban is találtak vargányákat, ami a gombaszezon kezdetét jelentette. Most azonban az időjárás még nem volt annyira kegyes a környékhez, hogy megjelenjen a gombák királya. Az említett déli részeket viszont elkapta egy kis csapadék és a nappalok is melegebbek lettek, ezért van ott szerencséjük a gombabarátoknak.

Az első vargányák Zalában, Baranyában és Dél-Somogyban bújtak elő, mivel kellemes volt a hőmérséklet és megfelelő a páratartalom. Az ország többi szegletében még pár napot várni kell erre az ízletes, frissen és szárítva is finom gombára. 

Nálunk az ízletes vargánya, valamint a nyári vargánya a legelterjedtebb, és az olyan savanyú talajú erdőket kedvelik, mint a bükkösök, a tölgyerdők és néha fenyvesek is. Érdekességük, hogy nagyon gyorsan nőnek és van, hogy kifejezetten nagy példányokat is találni. A szakértők szerint kalapjuk egy nap alatt akár 2 cm-t is nőhet, sőt találtak már 15-20 cm kalap-átmérőjűt is. Kalapjának színe barna, tönkje pedig tömör, fehér és hordóalakú. 

Lágysajttal egy bruschettán is tökéletes lehetForrás: Shutterstock.com

Ha frissen, hosszában félcenti vastag szeletekre vágjuk és forró faszén fölött, vagy száraz serpenyőben meggrillezzük, majd utólagosan meglocsoljuk egy kicsi olívaolajjal és törünk rá egy kis friss sót és borsot, akkor a világ egyik legfinomabb gombaételét kapjuk. De mielőtt nekilátnánk elkészíteni, ugyanúgy mint minden szabadon szedett gombára, a vargányára is vonatkozik, hogy csakis a szakértő által bevizsgált, jóváhagyott példányokat szabad hazavinni és megenni.

Forrás: Sokszínűvidék.hu; mindmegette.hu

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek