Az újbudai pizzéria, ami apai szeretetből táplálkozik

Új cikksorozatunkban olyan hazai helyeket szeretnénk bemutatni olvasóinknak, melyek a járvány ellenére is hajlandóak voltak vállalni azokat a nehéz, de közben előremozdító kihívásokat, amik egy új étteremre, kávézóra, pékségre és jelen esetben pizzázóra nehezednek. Bátor helyeknek hívjuk őket, amik szembe mentek az árral, és megnyitottak akkor, amikor a legtöbben inkább bezártak. Elsőként Tar Ákossal, az Amore di Napoli pizzéria megálmodójával és egyik tulajdonosával beszélgettünk.

Az április végén nyitott pizzázó egy lehetett volna azok között a budapesti és környékbeli nápolyi pizzázók között, melyek mostanában úgy nyílnak, mintha húznák őket. De a vezetőség hozzáállása, a háttérben lévő profizmus, a tényleges hozzáértés, és a baráti összefogás kiemelte a sorból. Egy szimpatikus, mindenféle flancolás nélküli hellyé varázsolta, ami bizony az elmúlt 6 és fél hónap alatt, már ki is alakította törzsvendégeinek körét.

A legjobb pillanat, amikor a pizzánk előbújik a kemencébőlFotó: Polyák Attila/Travelo

Tar Ákos, az Amore di Napoli pizzéria ötletgazdája és egyik tulajdonosa, profi pizzaiolo, 5 év külföldi munka után tért haza Magyarországra, azzal a céllal, hogy megvalósítsa az álmát, és nyisson egy saját vállalkozást. Ákos korábban olyan mesterek mellett dolgozott, mint Giulio Scalpi, a 2014-es év világbajnok pizzasütőmestere, akinek sous-chefje is volt az ötcsillagos svájci Grand Hotel Victoria Jungfrauban. Itthon pedig az V. kerületi Ristorante La Botte egykori séfjét, Luca Mottarlinit tudhatja mesterének és barátjának, aki csendestársként szállt be a vállalkozásba.

Ákos 2019. október végén jött haza Svájcból, aztán november közepén, december elején már jöttek is az első járvánnyal kapcsolatos hírek. Az új projekt, ami miatt elsősorban hazaérkezett, 2020 februárjában indult volna, de végül teljes mértékben elúszott a Covid miatt. Ekkor még megvolt a tőke arra, hogy belevágjon a saját elképzelésébe, és el is kezdett helyeket keresgetni a környéken, hiszen itt nőtt fel Újbudán. A végső, Budafoki úti helyszíntől 50 méterre. De mire lokálpatriótaként ezt a helyet megtalálta, szinte beleőszült – mondta nevetve.

Beszélgetésekhez és nagy "olasz" evésekhez is megfelel a hely - a további fotókért kattintsanak a képre!Fotó: Polyák Attila/Travelo

Előtte azonban részt vett még egy másik projektben, a Pompás Budapest nápolyi pizzéria szakmai elindításában. Elmondása szerint pont kapóra jött a felkérés, mert a saját ötletével egy kicsit megrekedt, így viszont 5 év kihagyás után, rálátása lett hogyan is mennek itthon a dolgok, ha egy új vállalkozás elindítására adja az ember a fejét. Megtapasztalta, hogyan működik a nápolyi pizzák elviteles verziója, és mennyire kell ezt belekalkulálni a mindennapi kiadásokba.

Ha lehet, a pizza maradjon a pizzázóban

Bár az elviteles és kiszállításos időszakot az Amore sem tudta elkerülni, és még mindig van rá lehetőség, hogy akinek kényelmesebb az rendelje vagy elvigye a pizzáját, de Ákosék törekednek arra, hogy a helyben fogyasztásra biztassák a vendégeiket. Miért fontos ez? Most már tapasztalatból is tudjuk mondani, hogy azért, mert a lehető legjobb alapanyagokkal készült nápolyi pizza akkor a legfinomabb, és akkor nyújt igazi gasztronómiai élményt, amikor a 450 Celsus fokos kemencéből 60-90 másodperc után, forrón és ropogósan előpattan a tányérra.

Ahhoz, hogy valaki nápolyi pizzát süssön, és korábban már dolgozott más pizzázókban, újra kell tanulni a tészta nyújtási alapokat, a feltétek kombinációját, a sütés mesterségét - elszántság és tudásvágy kell hozzáFotó: Polyák Attila/Travelo

Ha kell, friss rukkola vagy pármai sonka kerül a tetejére, és már emelhetjük is a magasba, úgy ahogy egy tökéletes nápolyi pizzaszeletet kell, szépen félbehajtva, hogy le ne szökjenek róla az olyan ízletes feltétek, mint az olaszkolbász, a pancetta, a ricotta di bufala vagy éppen a rozmaringos burgonya.

És így kell profin fogni a nápolyi pizzát - további ízeletes fotókért kattintsanak a képre!Fotó: Polyák Attila/Travelo

Atyai szeretettel és baráti segítséggel

Aki járt már Nápolyban, és volt lehetősége betérni egy nápolyi pizzériába, értékelni fogja az Amore di Napoli hangulatát. Letisztult, egyszerű, rálátni a pultra, ahol a pizzáink készülnek, és meg lehet csodálni a kék mozaikokkal díszített pizzakemencét, amit bizony az ablakon keresztül emeltek be villás emelőkocsival, és csak egy centin múlt, hogy nem vitte el a keretet. Az elrendezésen érezni az odafigyelést, és azt is, hogy Ákos célja szerint a pizzák beszéljenek a túltolt dekorációs elemek helyett.
Az egész hely azért lehet most olyan amilyen, mert rengeteg segítséget és támogatást kapott hozzá a családjától és a barátaitól – mondta.

Az Amore tehát egy igazi közösségi pizzéria. A festésben, a felújításban, az ötletelésben és a tervezésben részt vett Ákos párja Marietta, és a testvére is, akik mind a mai napig segítik a munkában. A kemence mögötti, koptatott bronz színű dizájnbeton falrészt egy gyerekkori barátjának köszönheti, a hely kék-fehér színösszeállítását pedig Nápoly focicsapatától kölcsönözte, mint nagy rajongó. Luca Mottarlini pedig nem csak társtulajdonos, hanem a legjobb alapanyagok beszállítója, de ha kell még pizzát is beáll sütni néha-néha.

A kék-fehér színű enteriőr koptatott bronz konyharésze kicsit retro és nagyon olasz hatást kelt a pizzériábanFotó: Polyák Attila/Travelo

De ami a legfontosabb, hogy a saját vállalkozás megvalósítását nem a pénzszerzés, vagy a budapesti nápolyipizza-front meghódítása ihlette, hanem az apai szeretet. Ákos 2011 körül került bele a budapesti pizzériák világa és 3-4 évvel később már kisebb-nagyobb szakmai sikerei is voltak, aminek köszönhetően megfogalmazódott benne a vágy egy saját hely iránt. Ezeket az ötleteket pedig mindig az édesapjával rágták át, akivel aztán közös álomként fogalmazódott meg egy budapesti pizzéria megnyitása. Ákos 2017-ben, tragikus hirtelenséggel vesztette el az édesapját, de az álmukat nem adta fel. És járvány ide vagy oda, amikor eljött a megfelelő idő, belevágtak az Amore megvalósításába, ami édesapja felé is egy köszönetnyilvánításnak számít – mesélte.

Nápolyi pizzaélmény baráti árakon

Ákos az elmúlt 10 év alatt rengeteg különböző pizzériában dolgozott, a futószalagos kiszolgálástól a legapróbb részletekig tökéletesített konyhákig. Tudja tehát, hogy mi az, amit a vendégeinek nyújtani akar. A saját stílusát és ízeit, amit érezhetően baráti áron kalkulált össze.

És a kiváló sajtokkal megpakolt, friss rukkolával tálalt pizza éppen az asztalunra került - ha a pizzasütés fázisaira is kíváncsiak, kattintsanak a képre!Fotó: Polyák Attila/Travelo

A zöld-fehér-piros Margherita pizza 1890 forint, a regionális pizzák közül a Salsiccia e patate olaszkolbásszal és rozmaringos burgonyával 2690 forint, az általunk kóstolt Amore pedig, ami oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel (olaszul D.O.P.) ellátott bivaly mozzarellával, gorgonzola-, scamorza- és parmezán sajttal, valamint pancettával, friss rukkolával és bruschetta paradicsommal készül 2990 forint. Ilyen árkategóriákat és főleg igazi olasz ízeket nem igazán találni máshol.

Az Amore di Napoli pizzériát Újbudán, a Budafoki út 16-os szám alatt találjuk, és hétfőtől szombatig, 11:30-tól 21:45 térhetünk be egy pizzára.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek