Menő, de vajon egészséges a street food? Dietetikust kérdeztünk

Mára sokat fejlődött és színvonalát, választékát tekintve is jelentősen jobb a street food felhozatal, mint akár csak pár éve. És nem csak külföldön. Trendi lett ilyen ételeket enni és készíteni is. De ha rendszeresen az utcáról eszünk, vajon az egészségünknek is jót teszünk? Dietetikusunknak erről is van véleménye.

Kevés jó megfogalmazás van a street foodra, mivel nem is teljesen egységes maga a fogalom és a mögöttes tartalom sem. Ha nagyon leegyszerűsítjük, akkor az olyan ételeket értjük alatta, amiket az utcán, akár menet közben is el lehet fogyasztani. Bár nem alapfeltétel, hogy utcai büfés készítse el ezeket - hiszen a mozgó árusító hely mellett egyre több street food-üzemeltetőnek van saját üzlethelyisége és étterme is - többnyire mégis az a jellemző, hogy nem beülős helyeken árulják ezeket az ételeket. Vagy legalábbis nem az a cél, hogy hosszasan ücsörögjünk az étel felett. A gyorsaság ugyanis nemcsak az elkészítést, a fogyasztást is jellemzi.

A Moszkva Tér 2016 egyik meghatározó dobása volt a street food piacon, ahol kvaszt, vodkát, pelmenyit, szoljaknát és tradicionális kijevi csirkemellet is adnak. És reggelire, figyelem: kaviáros blinit pezsgővel. Minden, ami klasszikusan orosz és a streetbe is belefér.Fotó: Moszkva Tér bisztró

Egyre szélesebb a választék

Már nem csak néhány féle hamburger, hot-dog, gyros/döner/kebab, lángos, kenyérlángos, pizzaszelet, szendvics közül válogathatunk - bár tényleg ezek a leggyakoribbak. A street food világába ugyanis ma már beleférnek a minőségibb, ezáltal drágább (szinte fine dining szintű) fogások is. Így az értékesebb húsok, halak és más különleges alapanyagok is fellelhetők a kínálatban, akár leves, főzelék és édesség formájában is.

A minőség növekedése persze az árban is utolérhető. Éppen ezért néhány komolyabb street food menü ára nem sokkal marad el az éttermi árak színvonalától. De ezért cserébe tényleg olyan ételt várhatunk el, amiért megéri sorban állni. A könnyű elérhetőség mellett a már említett gyorsaság is nagy előnye a street foodnak. Nagyjából annyi idő alatt kapjuk kézbe a kiszemelt fogást, mint amennyit egy étteremben adott esetben a rendelés leadásával eltöltenénk.

Ne ezen tengődjünk!

A legtöbb étel a változatos összetétel és a minőségi alapanyag ellenére is viszonylag zsíros, sós, ami jól jön az alkohol hatásának vagy a hosszas gyalogtúrák energiaveszteségének ellensúlyozására. Hosszú távon azonban nem feltétlenül barátja az emésztőrendszerünknek.

És bár haladunk a korral, azért többnyire mégis finomított lisztből, kevés zöldséggel készülnek ezek az ételek, így a napi rostszükségletünket sem ezen ételek fogyasztása fogja fedezni. Azonban buliba menet, koncert előtt vagy után, hajnalban hazafelé tartva, de még egy városnéző túra alkalmával sem mindegy, hogy mennyi időt töltünk az étkezéssel. Ezért fontos megérteni azt is, hogy az evésre szánt idő nem luxus. Az alapos rágás a megfelelő emésztés előfeltétele, ezért a sebtiben, alig megrágva lenyelt falatok könnyen megülhetik a gyomrunkat.

Legutóbb áprilisban tartották a budapesti Street Food Éjszakáját, ahol már kóstolófalatokat is lehetett kérni a street food bárok kínálatábólFotó: Street Food Éjszakája

Speciális diétával is van választásunk

Azok, akik mindent megesznek, nem panaszkodhatnak, nekik a street food igazi gasztrokánaánt jelent. Ugyanakkor ma már annak sem kell éhen maradnia, aki vegetáriánus, vegán, vagy valamire allergiás, érzékeny. Van már például gluténmentes taco, lecsó, vegaburger, sajtburger, halburger, zöldségleves, mindenmentes gofri és vegán fagyi is.

Ráadásul egyáltalán nem ördöngösség ezeket az ételeket otthon elkészíteni. Ez esetben még az összetételben is biztosabbak lehetünk. Sőt, mostantól már egy szakácskönyv is a rendelkezésünkre áll az otthoni street foodoláshoz. Kapható már hazai Food Truck Receptkönyv is, amiben több mint 50 fogás leírása olvasható. Így aztán még csak az utcára sem kell kitennünk a lábunkat, ha ilyeneket akarunk enni.

A fagyi alakú kiflibe csomagolt minikolbászok, vagyis a kolbiceFotó: Food Truck Show

Ha pedig megvan a recept, a fűszerek és az alapanyagok beszerzése után már tényleg csak a fantáziánk szab határt annak, hogy éppen milyen hamburger, pizza, gyros, kenyérlángos, vagy éppen emeletes szendvics lesz az otthoni menü. A konyhai ételmaradékok újrahasznosításának is jó lehetőséget kínál az előző napi sült hús, sonka, sajt, vagy éppen a köretből hátrahagyott zöldség - amelyekből nem hozunk össze egy többfogásos vasárnapi ebédet, de még egy jobbfajta pizza-, hamburgerfeltét simán kijöhet.

Útravaló

Mivel az utcán evés nem a leghigiénikusabb tevékenység, a nedves törlőkendő vagy a folyékony kézfertőtlenítő alaptartozékként kell, hogy szolgáljon egy ilyen étkezésnél. Ahol szerencsénk van, és többféle lehetőség közül választhatunk, ott tegyük is ezt meg. Ne álljunk meg az első helyen, ha van módunk dönteni több lehetőségünk közül. Még jobb, ha kevésbé zsíros, zöldséget is tartalmazó ételt választunk, és ha gyakran megesik velünk az utcai étkezés, akkor minél inkább váltogassuk az ételeket a helyekkel együtt!

Cikkünk szerzője Schmidt Judit dietetikus.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek