Január a forró leves és tea hónapja

Az év kezdetén a hideg időben, ami helyenként néha mégis a tavaszt idézi, érdemes még egy kicsit lelassítani, s átgondolni a tavalyi év eseményeit, s az újra vonatkozó terveket. Egy forró leves és tea elfogyasztása nem is lehetne jobb alkalom arra, hogy mindezeket átgondoljuk.

Amerikában gyakori, hogy egyes hónapokat kijelölnek arra, hogy adott témát, eseményt, ételt, italt ünnepeljenek. Nincs ez másként januárban sem, ahol többek között a forró leves és a forró tea hónapját is ünneplik. Nem véletlenül, hiszen mindkettő jól illik a tél közepére, amikor már kezdjük várni a tavaszt, de még keressük a testet, lelket melengető ételeket, italokat. Miért ne tennénk mi is így, s ünnepelnénk a levest, teát most is, hogy majd nyáron is ezt tegyük, csak éppen a hűtött, ill. jeges változatukkal!

Nyáron felmelegít, télen lehűt a teaForrás: congerdesign/Pixabay

A leves élénkítő, tápláló és remek maradékmentő étel egyszerre

Egy forró leves egyszerre tud tápláló étel lenni, de egyben remek folyadékforrás is. Utóbbiról gyakran elfeledkezünk, pedig nem csak a pohárból, bögréből, kulacsból, palackból elfogyasztott folyadék járul hozzá a szervezetünk hidratálásához. Ha betegek vagyunk, s alig van étvágyunk, a leves nem csak jól esik, de fontos a kiszáradás megelőzésében is. Pláne, ha sok folyadékot vesztettünk hányás, hasmenés, izzadás miatt.

Egy forró zöldséglevestől a gyengélkedők is erőre kaphatnakForrás: RitaE/Pixabay

Sokak számára kezdődik az új év életmódra, étrendre vonatkozó fogadalmakkal, amelyek között előkelő helyen szerepel a „több vizet iszom" kérdéskör is. Nekik lehet biztató a tudat, ha nehezen is tudják magukba küzdeni a nemtől, testalkattól, fizikai aktivitástól függően a napi kb. 2-2,5 liter folyadékot, hogy ebbe a levesek is beletartoznak. Ahogy a mártások, lédús zöldségek, gyümölcsök, tej, tejes italok, stb. is. Máris könnyebb így eltérni a kitűzött célt, s érdemes akár minden napra beiktatni egy jó nagy adag levest, ami máris legalább 3-4 dl folyadékot jelent adagonként.

A sütőtökben magas a C-vitamin-tartalom, ráadásul isteni krémleves készülhet belőleForrás: RitaE/Pixabay

A leves emellett remek maradékmentő étel is egyben. A már nem annyira friss, kicsit fonnyadtabb zöldségek még tökéletesen működnek levesalapanyagként. Így megmenthetjük őket a kidobástól, ezzel is csökkentve az éves szinten fejenként akár 65 kg-osra duzzadó élelmiszerpazarlást. Akár híg, akár sűrített levesről beszélünk, vagy éppen krémlevesről, az idény jellegű zöldségeket használjuk fel gyakrabban! Ha ezeknek híján vagyunk, akkor persze jöhetnek a mélyfagyasztott vagy konzerv zöldségek is.

A januári leveseink így elsősorban a gyökérzöldségeket, burgonyát, hagymát tartalmazzák, ezáltal testesebb, de tápláló ételt jelentenek, mint tavasszal-nyáron.

Ez nem is baj, hiszen egy tartalmas leves így főétellé is avanzsálhat, ha kicsit gazdagabban készítjük, s dúsítjuk valamilyen fehérjében gazdag alapanyaggal (hússal, tojással, hallal...), vagy akár tészta-, rizsbetéttel, esetleg mellé fogyasztunk mellé egy karéj kenyeret, bagettet. Kinek mi fér bele az étrendjébe, diétájába.

A halleves zöldséggel gazdagon tálalva is előléphet akár főételléForrás: ivabalk/Pixabay

A zöldségek szára, levele, amiket amúgy már nem ennénk meg, szintén nem kidobandó, mivel kiváló alapot képeznek, szó szerint, egy zöldségalapléhez, amit akár le is fagyaszthatunk. Később elővéve felhasználhatjuk az ízes, aromás leveket rizs-, tésztafőzéshez, vagy akár húsos, zöldséges levesek, mártások alapjaként. Újabb trükk a maradékértékesítéshez és újrahasznosításhoz.

A levesbe szánt zöldésgekből és maradékaiból jó kis alaplevet készítehtünkForrás: Monika Schröder/Pixabay

Egy hideg téli napon is jót tesz, ha kimerészkedünk és sétálni megyünk. Az egyre több helyen elérhető levesbároknak köszönhetően akár helyben fogyasztva vagy elviteles módon is felmelegíthetjük magunkat egy adag levessel. Az elviteles pohárhoz érdemes saját, melegen tartó kiszerelésű, duplafalú, fedeles bögrét is vinnünk, így az eldobható poharat is kihagyhatjuk, csak az élvezet marad.

Még egy fontos tipp a levesekhez: használjunk minél több friss vagy szárított zöldfűszereket, kerüljük az előre bekevert ételízesítőket! Ha mégis az utóbbiakra kerülne a sor, akkor figyelünk oda, hogy tartalmaznak-e már eleve sót, mivel ilyen esetben már nem kell külön megsózni a levest. Amúgy is túl sok sót fogyasztunk, amit az a szokásunk sem lendít előre, ha még a tényleges kóstolás előtt megsózzuk a levest.

Teázzunk, ne csak januárban!

Egy csésze vagy bögre forró tea kortyolgatása mellett elmélázhatunk az elmúlt év tanulságain, s felidézhetjük a kedves vagy éppen feledni kívánt emlékeket, eseményeket. Akár megfogadunk valamit az új évre, akár nem, akár kitöltünk valamilyen online vagy offline évtervezőt, akár nem. A tea akkor is jó választás. Míg e sorokat írom, az asztalon hűl már nekem is a karácsonyra kapott, gyümölcsökkel és gyógynövényekkel ízesített teám, hogy kellőképpen megadja a hangulatot.

Egy tea mellett jó elmélázni de segít felélénkülünk isForrás: Kartashova/Pixabay

A napszak és a kedvünk, hangulatunk szerint többféle tea közül választhatunk. Aszerint, hogy élénkítésre vagy éppen lecsendesedésre vágyunk, a koffeintartalmú fekete-, zöld- és fehér-, oolong tea, vagy éppen a koffeinmentes roiboos, szárított gyümölcsökből vagy gyógynövényekből készült tea lehet a napindítónk, agyserkentőnk, vagy a meditatív pillanataink itala is (ha például a citromfű, levendula mellett döntünk).

A leveshez hasonlóan a tea kiváló folyadékforrás, így azoknak, akiknek a víz túlságosan „íztelen" lenne, egy jó választás a mindennapokra. Az ízesítésben, édesítésben törekedjünk arra, hogy a cukorral, mézzel mértékkel bánjunk! Apránként ugyan, de az italokkal elfogyasztott cukor és méz energia- és szénhidráttartalma is összeadódhat.

Csínján bánjunk a cukorral de a mézzel is, amikor teát ízesítünkForrás: Lolame/Pixabay

A kellemes aromák mellett a tea egészségünkre kifejtett pozitív hatásait se feledjük, éppen ezért az év többi hónapjában is érdemes gyakran kortyolgatni. Antioxidánsai révén a szívünk, ereink lehetnek hálásak, de például a zöldtea rendszeres fogyasztása segíthet a testtömeg szabályozásában, az immunrendszer védelmében, egyes daganatos megbetegedések megelőzésében. vagy a már meglévő betegség esetén a lábadozásban, hidratálásban is támogatja a testünket.

Ha van rá lehetőségünk, válasszunk gyakrabban a szálas teát, amit akár a saját üvegünkben, papír tasakunkban magunk is megvásárolhatunk a már egyre több helyen elérhető csomagolásmentes boltokban. Ezáltal megspóroljuk a filtert, s így kevesebb felesleges hulladékot termelünk

Sokféle teafű fellelhető, érdemes kísérletezgetni, kinek, melyik ízlik jobbanForrás: Crepessuzette/Pixabay

Ez persze némileg csepp a tengerben, a méreteit tekintve, de a sok kicsi sokra megy elve alapján sokat számít. Különösen, ha belegondolunk, hogy a tea a világszerte leggyakrabban fogyasztott italok egyike. Így, ha minél többen döntenek a filteres tea okozta kényelem elhagyása mellett, akkor annál nagyobb eredmény érhető el a hulladékcsökkentésben.

Ha csak egy, vagyis két dolgot megfogadunk idén, akkor döntsünk a rendszeres leves- és teafogyasztás mellett a testi és lelki jóllétünk érdekében is! Próbáljunk ki új és különleges ízeket, aromákat, hogy minél szélesebb körből válogathassunk!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek