Miso paszta és csípős-savanyú leves - Ázsiai főzőkurzusok a hidegebb hónapokra

Még a nyár elején szedtük össze a legszimpatikusabb olasz főzőkurzusokat, amikkel a piknikezős, grillezős és az erkélyen gyertyafényes vacsorát rittyentős időszakra zamatos tészták, raguk, saláták és édességek receptjeit sajátíthattuk el. A hidegebb hónapokra viszont Kína, Vietnam, Japán és Korea fűszeres, csípős és lélekmelegítő fogásait, pontosabban kurzusait szedtük össze. Így az ázsiai gasztronómia szerelmeseinek is lesz mit szürcsölnie, takaróba burkulózva.

A szumó esttől a dobozba zárt Japánig - Negura Cooking

A budán található japán és Srí Lanka-i főzőiskolát Gannoruwa Réka nyitotta meg 2015-ben. Réka Srí Lanka-i magyar családba születtett, így a fűszerek és izgalmas ízkombinációk iránti rajongása már kezdetektől fogva az élete része volt, de ahogy az oldalán írja, a saját ízvilágára Japánban talált rá. Ott tanulta meg a minőségi alapanyagok iránti alázatot, azt, hogy hogyan kell értékelni a letisztult ízeket, és a tradícionális konyhatechnikák értékét. A külföldön töltött évek alatt rengeteg tapasztalatot gyűjtött, és mikor hazatért, rájött arra, hogy ezt a tudást át szeretné adni azoknak az embereknek, akik hasonlóan rajonganak a japán és a Srí Lanka-i konyháért.

A cikk írója Réka korábbi, házi ramen workshopján már részt vett, így tapasztalatból mondja, hogy az órák rendkívül családiasak és informatívak. A recepteken kívül az apró fortélyokat is el lehet tanulni, az egész főzési folyamatot végig lehet követni, be lehet segíteni az aprításnál, alaplékészítésnél, pácolásnál, rizsfőzésnél és sokat-sokat lehet kérdezni. Nem csak a készülő fogásokról, hanem a japán kultúráról, a Srí Lanka-i mindennapokról, Réka utazásairól, tanulmányairól. Amikor pedig elénk kerül az étel, amit közösen megfőztünk, csendben el lehet merülni az ízekben, az asztal stílusos terítékének apró részleteiben és a finom teákban, amit a vendéglátó felszolgál. 

A Negura kurzusai közül a hidegebb hónapokra ajánlanánk a Szumó estet, aminek november 3-i időpontjára még volt hely ennek a cikknek a megírásakor. De mivel az est elég népszerű, biztos később is elérhető lesz. A Szumó est egyébként rendhagyó esemény, mivel Réka terített asztallal és gőzölgő vacsorával várja a vendégeket.

Itt most nem a főzésen, hanem az együtt étkezésen és az ismeretek terjesztésén van a hangsúly. Illetve a chankón, ami a szumósok által fogyasztott hot pot típusú étel. A szumós körökön kívül is népszerű étel lényege, hogy az alaplébe húst, halat, tofut, gombát és sok zöldséget pakolnak, összerotyogtatják, és még gyöngyözőn helyezik az asztalra. A vendégek pedig rizzsel és savanyúságokkal kísérve kóstolhatják meg.

Chanko nabe, a szumósok kedvenc egytál ételeForrás: Shutterstock.com / gontabunta

Az este házigazdája Aurél, aki mindent elmond majd a szumósok hétköznapjairól, mesél arról mit esznek, hogyan öltöznek, hogyan edzenek és hogyan szórakoznak. Beszél a profi szumóról, bemutatja napjaink legsikeresebb versenyzőit, és felkészíti a résztvevőket arra is, hogyan tudják végigszurkolni a legutóbbi szumó torna néhány izgalmasabb pillanatát. 

A leírás szerint szintén érdekes estének néznek elébe azok, akik a Shizen - japán konyha vegetáriánus szemmel elnevésű kurzusra jelentkeznek. A november 5-re tervezett workshop idejére Rékáék olyan,  izgalmas alapanyagokat szereztek be, mint a hijiki alga, a szójabab, a kombu, a tofu, a hajdina alapú soba tészta és a konjaku, amelyekről az órán minden fontos információ elhangzik majd. 

A Bento - dobozba zárt Japán elnevezésű workshop az egyik leggyorsabban betelő foglalkozása a főzőiskolának, így amint felkerül az eseménynaptárba, érdemes azonnal lecsapni rá. A jelen állás szerint a legközelebbi, november 20-i kurzusra sincs már hely sajnos. Ahogy általában a többi kurzus, úgy ez is 14 000 forintba kerül minden alapanyaggal együtt, korlátlan tea és üdítő fogyasztással, és még dobozt is kapunk a bentóinkhoz.

Dobozba zárt ízes szeretetForrás: Shutterstock.com / irenelu

A bento dobozokról röviden azt kell tudni, hogy ez egy jellegzetes japán ebédszállítási mód. A dobozkákba egy adag ételt csomagolnak reggelente a munkába indulók, vagy az anyukák a gyerekeiknek. A bento lényege, hogy kiegyensúlyozott, tápláló és változatos ebéd kerüljön bele. De a bento sokkal több mint egy ebéd. A dobozba nem csak ételt, hanem sok-sok gondoskodást, odafigyelést, szeretetet lehet rejteni egy–két trükkel - írták az iskola oldalán. Réka ezeket a trükköket, a rizsgombóc-macik és tojás-kiscsibék megformálását is bemutatja majd az órán.

Dan dan tészta és egy kis nyári tekercs - Chefparade Főzőiskola

A Chefparade Főzőiskolát már nem kell bemutatnunk, előző anyagunkban is ajánlottunk tőluk pár olasz kurzust, és írtunk róluk még a pandémia kellős közepén is, amikor elindították az online tanfolyamaikat. Most három nagyon különböző ázsiai kurzust válogattunk ki a repertoárjukból. 

Az első a Regionális kínai konyha: Szecsuán névre hallgat, és a november 4-i időpont már meg is telt. Ahogy az oldalon is írják, a szecsuáni régió konyhájának ízei gazdagok és mélyek, az alapanyaghasználat intenzív: sok fokhagymát és újhagymát, uborkát, zöldbabot, mogyorót, friss chilit és chili pasztát használnak, illetve szecsuáni borsot vagy kínai ötfűszerkeveréket. A kurzus folyamán a jelentkezők öt ismert és újszerű fogást készítenek el ezen alapanyagok felhasználásával is.

Mapo tofu - csípős, lágy, de nem húsmentesForrás: Shutterstock.com / gontabunta

Az asztalra kerül majd friss dan dan tészta fűszeres olajjal és marinált hússal, erős-savanyú uborkasaláta, pirított rázott bab, karfiol és káposzta szecsuáni stílusban, grillezett tofu szecsuáni módra, vagyis mapo tofu, illetve Gong Bao csirke. 

A Wok wok wok alapok kurzuson, ahogy a címe is sejteti, a jelentkezők megtanulhatják az alapvető technikákat, például milyen a hirtelen sütés, a stir-fry (keverés-pirítás), miért fontos a precíz vágás az előkészület során, milyen lángot állítsunk be a sütéshez, és mihez kezdjünk, ha nincs otthon wokunk. A Wok wok wok kurzusok kínai változatban is elérhetők az oldalon.

Friss nyári tekercs garnélarákkalForrás: Shutterstock.com / pada smith

A harmadik óra a vietnami konyha legfinomabb ételeit mutatja be november 21-én, mi pedig készíthetünk majd egy tradicionális tavaszi tekercset vietnami módra, marhahúsos rizstésztát édes-savanyú szószban és egy currys halas fogást laskagombával. A menüt egy különleges desszert, a mangó, kókusztej és tápiókagyöngy hármasa zárja majd. 

Ízek, imák, India - 108.hu Főzőiskola Budapest

Ennek a főzőiskolának az óráin az indiai vegetáriánus konyha világába nyerhetünk betekintést. De nem csak főzési tippeket kapunk, hanem elméleti tudást is a régiók konyhájáról, kultúrájáról. Az egyes órákon megismerhetjük az autentikus recepteket, a valódi indiai főzőkultúra titkait, tanulhatunk az ájurvédikus életmódról, beleértve a jógát és a meditációt is.

Színek és fűszerek bűvöletébenForrás: Shutterstock.com / Natalia Lisovskaya

Az Ízek, imák, India 7. órája, amit október 16-án tartanak, az Indiai vegán konyhát mutatja be. A következő órák pedig november 6-tól indulnak. Lesz street foodról és indiai kenyérfélékről szóló kurzus, beleáshatjuk magunkat a főzési lapok és fűszerek használatában, valamint a főételek és sabjik készítésébe, decemberben pedig megismerkedhetünk a gyógyító ájurvéda konyhával. A tanfolyamokra a főzőiskola oldalán, illetve e-mailen keresztül lehet jelentkezni.

Címlapkép forrása: Shutterstock.com / shellygraphy

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek