Ma van a Nemzetközi Aszú Nap

Magyarország unikális borkincsét, a Tokaji Aszut idén immár negyedik alkalommal ünnepli a világ a World Aszu Day alkalmából - írja a storeinsider.hu. A királyok borának és a borok királyának is tartott aszú kizárólag Tokaj-Hegyalján készül, a világ elsőként zárt borvidékké nyilvánított területén.

A kép csak illusztráció, de a borokat elfogadnánkForrás: Shutterstock.com / Yannick Martinez

A vulkanikus kőzetekben gazdag borvidék páratlan mikroklímával rendelkezik a Tisza és a Bodrog folyóknak köszönhetően. Ez a közeg annyira különleges, hogy a Botrytis cinerea gomba, ami más területeken szürkepenész betegséget okoz, itt aszúsodást vált ki a szőlőszemekben.

A nemesrothadás ideje alatt a szemek elkezdenek töppedni, az ízek és az érett szőlő aromaanyagai pedig koncentrálódnak. A botrytis pedig még egy különleges karaktert is ad nekik, talán még umaminak is nevezhetnénk. Ebből a kézzel szedett különleges alapanyagból készül a Tokaji Aszú.

Az aszúborok lassan erjednek, mivel magas a természetes cukortartalmuk. Az erjedést követően minden aszúbor, minimum 18 hónapig, hordóban érlelődik. Dacára a különleges adottságú borvidéknek és az évszázados hagyományokkal rendelkező készítési módnak, mégsem készülhet aszú minden évjáratban.

De az idei év bővelkedett sikerekben, itthon és nemzetközi szinten egyaránt. A Decanter World Wine Awards-on hatalmas sikert arattak a tokaji borvidék borai, amelyek közül négy platina fokozatot ért el. A Grand Tokaj két tételét, a 2014-es ötputtonyos aszút és a 2013-as Eszenciát, valamint a Patricius Borház és a Juliet Victor 2017-es hatputtonyos aszúit értékelték ilyen magasan. Ugyanígy, a hazai toplistákban is előkelő helyeken jelentek meg az aszúk.

Ezeket az eredményeket szem előtt tartva indítják el négy éve a Nemzetközi Aszú Nap kampányát, melynek lényege, hogy december 10-én aki teheti és szereti ezt a hungarikumot, az töltsön tokaji aszút poharába, és ünnepelje meg ezt a ritka, különleges bort.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek