Ünnepnapot szenteltek az egyre csökkenő területen termelt bornak

A Furmint Nap és az Aszú Day után végre a kadarkának is eljött a napja: november 20-án csak ezt az egyre népszerűbb fajtát ünnepeljük. A szakértők, illetve a kilenc hazai borászat szerint, akik összefogtak érte, éppen itt volt az ideje, mivel 2008 óta majdnem 330 hektárral csökkent a termőterülete. 

A kampány egyik mottója: Kadarkát pohárral is, kadarkát kedvezményes áron!Forrás: Shutterstock.com / kviktor

Míg 2008-ban még közel 600 hektár kadarka volt Magyarországon, a HNT friss statisztikái szerint ma már csak 273 hektárnyi maradt, annak ellenére, hogy nemzetközi szinten egyre nagyobb az érdeklődés a fajta iránt - írták a Gusto.hu oldalán.

A kampánynak kettős célja van. A szervezők egyrészt szeretnék minél több borkedvelővel megismertetni a fajtát, másrészt létre akarnak hozni egy online, kétnyelvű tudástárat, ahová a kampánynap után is kerülhetnek fel tartalmak; a borkedvelők és szakemberek számára is releváns információkkal.

De először még a november 20-i programokra koncentrálnak a borászatok: Lesz esemény az Eszterbauer Pincészetnél (Szekszárd), a Hagymási Pincészetben (Eger), a Heimann Családi Birtokon (Szekszárd), a Koch Borászatnál (Hajós–Baja), a Lajver Borházban (Szekszárd), a Németh János Pincészetnél (Szekszárd), a Sebestyén Szekszárdnál (Szekszárd), a Tóth Ferenc Pincészetnél (Szekszárd) és a Tüske Pincében (Szekszárd).

A Kadarka Nap ideje alatt és már előtte is országszerte számos borbárban, üzletben és pincészetnél lehet majd kedvezményes áron kadarkákat kóstolni és vásárolni, de lesznek kadarkára épített borvacsorák és kóstolók is – ezeket a Kadarkawineday.com oldalon lehet követni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek