Magyar vörösbor a világ legjobbja

Rendkívüli sikert könyvelhetett el idén a magyar bor, azon belül is a villányi borvidék. A Jammertal Borbirtok 2015-ös Cassiopeia Merlot-ját közel 7500 bor többkörös vakkóstolása során választották a 2021. évi Concours Mondail de Bruxelles szakértő ítészei a világ legjobb vörösborának - írja az origo.hu. Mint a diningguide.com interjújából kiderül, a bor emellett egy Arany- és két Nagyaranyérmet is elhozott. A világsiker értékét mutatja, hogy ilyen nyílt kategóriában és a verseny történetében először kapta magyar vörösbor ezt a díjat. Sőt, hasonló presztízsű nemzetközi borversenyen sem érte el nyílt kategóriában magyar vörösbor a legmagasabb kiosztott értékelési pontszámot - olvasható a borászat oldalán.

A Jammertal Borbirtok tulajdonosa, dr. Szűcs Róbert eredeti szakmája szerint orvos, orvosi műszereket forgalmazó cégével jelenleg is hazai kórházak jelentős beszállítója. A 90-es évek végén szeretett bele a villányi borvidékbe, miután barátaival kirándulást tett itt. A bortúra után építette fel Európa egyik legmodernebb borászatát, amelynek nominális kapacitása évi egymillió palack. A Jammertal Borbirtok 2100 négyzetméteres látogatóközpontja egész évben várja a vendégeket. A birtok különlegessége a hatalmas bortrezor, melyben 90 ezer palack fér el - ez világszerte kiemelkedőnek számít.

Az alapító eredeti hivatásának megfelelően nagyon fontosnak tartja a tisztaságot, a létező leghigiénikusabb környezetben készülnek itt a borok. Bár a pincészetet 20 évvel ezelőtt elsősorban befektetésnek tekintette, beleszeretett a borászatba, így nagyon sokat tett azért, hogy Villány valóban felkerüljön a vörösborok világtérképére. „A szlogenünk az, hogy Villány tesz minket naggyá. Ez a terroir egy kincs, és Villány fontos nekünk" - szül a szakember szlogenje.

A Concours Mondial de Bruxelles
A Concours Mondial de Bruxelles verseny a maga nemében az egyik legjelentősebb nemzetközi esemény, egyben a szőlőfajták, elnevezések és évjáratok legújabb trendjeinek bemutatója. A Louis Havaux vezetésével létrejött világversenyt 1994 áprilisában rendezték meg először Bruges-ben.

A borászat alapboraival - Jammertal és Wunderlich márkanéven - több magyar kiskereskedelmi hálózatban is lehet találkozni. A Cassiopeia és a Koh-I-Noor név alatt kiadott prémium borokkal viszont nemzetközi értékesítést célzott meg a cég: öt év kellett, hogy kiépüljön az az értékesítési csatorna, amelynek révén Kína a fő importőre ezeknek a boroknak. Ahogy dr. Szűcs Róbert mondja, Kínában nem kell a magyar boroknak behozhatatlan marketinghátránnyal megküzdeni, viszont nagyra értékelik azt a harminc arany- és nagyaranyérmet, amelyet a Jammertal Borbirtok borai az elmúlt években a világversenyeken begyűjtöttek - derül ki a borásza sajtóközleményéből. 

Szőlőszedés a birtokonForrás: jbb.hu

A 2021-es verseny eredményei

Az idei Concours Mondial de Bruxelles-t június 17. és 27. között rendezték meg Luxemburgban, összesen 10 ezer bor és 46 ország részvételével. Kilenc napon keresztül mintegy 300 szakember kóstolta a világ legjobb borait, 40 országot díjazva. Az elsimerések számában Franciaország vezet (672), majd Spanyolország (507), Olaszország (389) és Portugália (335) következik.

A versenyen az ezüst-, arany- és nagyaranyérmek mellett „Felfedezéseket" is díjazták az egyes kategóriákban: ezek voltak a legmagasabb pontszámot elért borok. 2021 fehérbor felfedezése a cseh Welschriesling Reserva, a vörösborok között pedig a Cassiopeia Merlot kapta a kitüntetést. Az organikus borok között a toszkánai Tenuta di Capezzana borászat Ghiaie della Furba-ját díjazták, az édes borok között pedig a kínai Cai Long Lin Icewine Jinding diadalmaskodott. A pezsgők között a francia Champagne Collard-Picard kapta a legtöbb pontot, a tölgyfahordós borok közül pedig az ausztrál Wakefield Taylors Wines borászat Masterstroke Cabernet Sauvignon – Shiraz 2016-osa - olvasható a verseny hivatalos oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek