Kiderült melyek lettek a legkiválóbb borok és borászatok 2021-ben

Átadták a Vince Díjat a hazai boros szakma legkiválóbb szereplőinek. Idén a kiválasztásba a szakmai zsűri mellett a közönséget is bevonták. A borszeretők kedvencei között borászatok, borok, párlatok, éttermek, borbárok- és boltok is szerepelnek.

Még október elején írtunk arról, hogy ha van kedvenc borunk, akkor szavazhatunk rá a Vince-díj közönségszavazásán, ahol 2021 legkiválóbb hazai borait, páralatait és borbárjait keresik a szervezők. A szakmai és közéleti zsűri mellett ugyanis, idén a borfogyasztók is lehetőséget kaptak arra, hogy 8 kategóriában 84 tétel közül voksoljanak a kedvenceikre.

Vince Gála - borkóstoló és díjátadóFotó: Csudai Sándor/Travelo

Ennek a versenynek az eredményeit, közel 7000 szavazat alapján november 5-én, a Vince Gála, zártkörű díjkiosztó ünnepségén hozták nyilvánosságra a Marriott Hotelben.

A közönségszavazás eredményei is jól mutatják, hogy a borfogyasztók fejében az ikonikus borvidékek összeforrtak bizonyos szőlőfajtákkal. Jó példa, hogy furmintból és hárslevelűből tokaji borok kerülnek leggyakrabban a fogyasztók poharába, míg a testesebb vörösborokat Villányból és Szekszárdról választják legyszívesebben; bikavér pedig csak Egerben és Szekszárdon készülhet.

A szavazatok alapján végül az egri borvidéken található St. Andrea Szőlőbirtok és Borászat bikavére lett a közönségkedvenc a 2017-es Merengő névre keresztelt tételével, és a legjobb borbár- és borétterem díjával is gazdagodott a St. Andrea Wine&Sky Bar révén.

A képre kattintva galéria nyílikFotó: Csudai Sándor/Travelo

A közönségszavazásból kirajzolódó érdekes tendencia, hogy a fehérborok versenyében a nyertesek inkább a szőlőfajtákhoz köthetőek és nem borrégiókhoz. Az Alföldön toronymagasan a Frittmann testvérek 2020-as Irsai Olivérjét, Etyeken pedig az Etyeki Kúria Savignon Blanc 2019-et szeretik a legjobban - ez a két tétel mind a közönség, mind a szakmai zsűri, mind pedig a Vince Klub tagjai által megítélt díjjal büszkélkedhet. A sauvignon blanc esetében különösen nagy volt a verseny, hiszen ez az a szőlőfajta valamennyi magyar borvidéken megtalálható - olvasható a Vince Gála sajtóközleményében.

Magyarországon az első szó, ami a rozé kapcsán eszünkbe jut: Szekszárd. A borfogyasztók döntése szerint idén a Lajvér Borbirtok Prémium Rosé 2020 bizonyult a mezőny legjobbjának.

A vörösborok mezőnyében továbbra is Villány és Szekszárd foglalja el a legelőkelőbb helyeket. A Vylyan pincészet Mandolás Cabernet Franc Válogatás 2016 lett kategóriájának győztese. Gere Attila Solus Merlot 2016 tétele pedig sós, ásványos, gyümölcsös jegyeivel és egyszerre édes fűszeres ízével nyerte el a fogyasztók elismerését. A cabernet sauvignonok versenyében a 27 hektáros birtokkal rendelkező Vesztergombi Pince nyert Szekszárdi Bodzás Cabernet Sauvignon 2017 borával, a kékfrankosoknál pedig a Takler Borbirtok Szentahegyi Kékfrankos 2016 került a legjobbak közé.

Alig 7 éve, 2014-ben készült el az első palack Kreinbacher pezsgő, mára hazánk egyik abszolút kedvence lett. A Brut Classic a szakmai ítészek és közönség szerint is mindent vitt. Egyéb buborékos kategóriában az Etyeki Kúria Pláne Frizzante rozé tételét díjazták.

A természetes édes borok kategóriában abszolút Tokaj a listavezető. A szakmai zsűri és a közönség is egyöntetűen egyetértett abban, hogy a Szepsy Pincészet 2013-as 6 Puttonyos Aszúja a kategória legjobbja.

Az idei életműdíjat Bock József kaptaForrás: Balint Csizmadia / Vince Gála

A hazai közönség a legkiválóbb borásznak járó életműdíjat idén Bock Józsefnek ítélte. A Bock család 1850 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal a Villányi borvidéken és vált a régió meghatározó nevévé. A legjobb borászat díját a 18 éve alapított Pannonhalmi Főapátság pincészete kapta, aki négy kategóriában is szerepelt a listán, amelyből kettőt meg is nyert.

De a Vince Gála jóval több, mint egy háromórás ünnepség

November 5-én és 6-án 14 órától 22 óráig a nagyközönség örömére borfesztivállá alakulnak a hotel termei, és közel 100 magyar bor és párlat közül szemezgethetünk és kóstolhatunk pinceáron, kulináris élményekkel gazdagodva, miközben csodálhatjuk a dunai panorámát.

Forrás: VINCE / Facebook.com

A rendezvény kizárólag védettségi igazolvánnyal látogatható, jegyvásárlásra pedig lehetőség van még a helyszínen is, de csak korlátozott számban. A normál jegy ára 4 990 forint, és tartalmaz 2 db 0,3 dl borkóstoló vouchert, melyek beválthatóak az Auchan standnál, valamint egy kóstolópoharat és korlátlan vízfogyasztást.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek