Ezekre figyeljünk a cukorbetegség kapcsán! És ne csak a mai világnapon

A cukorbetegek száma világszerte 2030-ra várhatóan 643 millióra fog nőni. Már így is igen gyakori betegség, szinte minden magyar családot érint. Közös összefogásra is szükség van, hogy ez a helyzet változzon. Az idei világnap mottóját jártuk körül: a cukorbetegség megfelelő kezeléséhez való hozzáférést.

Arról, hogy miért november 14. a cukorbetegség világnapja, és hogy melyek a leggyakoribb diétás tévhitek, korábban már beszámoltam ebben a cikkben. Az idei évben azt is ünnepeljük, hogy közel 100 évvel ezelőtt, Leonard Thompson megkapta az első sikeres inzulin injekciót. Ez hatalmas előrelépésnek számított, mivel a korábban halálosnak számító betegség így kezelhetővé, túlélhetővé vált.

Forrás: Shutterstock.com / Chinnapong

Az idei világnap mégis még mindig arról szól, hogy a cukorbetegek milliói nem férnek hozzá a szükséges, számukra megfelelő kezeléshez. Ezért a mottó így szól magyarul: Hozzáférés a cukorbetegség megfelelő kezeléséhez. Ha nem most, akkor mikor? A közösségi médiában az #IfNotNowWhen hashtag alatt találjuk az ide kapcsolódó felhívásokat, tartalmakat.

A cukorbetegség kezelésének alapvető elemei a következők, s ezek az idei világnap fő sarokkövei, amelyekre a leginkább összpontosítani kell.

♦ Hozzáférés az inzulinhoz: 100 évvel az inzulin felfedezése után, számos országban a cukorbetegséggel elő emberek milliói számára még ma sem elérhető még az életmentőnek számító inzulinkezelés.

♦ Hozzáférés a tablettás kezeléshez: Számos cukorbetegnek (elsősorban a 2-es típusú cukorbetegség esetén) szájon át szedhető gyógyszerekre van szüksége, hogy a cukorbetegségét kezelni tudják. Ezek a gyógyszerek több alacsony és közepes jövedelmű országban továbbra is elérhetetlenek vagy megfizethetetlenek.

♦ Hozzáférés a vércukorszint önellenőrzéséhez: A vércukorszint önellenőrzése a cukorbetegség kezelésének egyik alapvető eleme. Számos beteg nem rendelkezik a vércukorszint önellenőrzéshez szükséges eszközökkel. Ma már egyre modernebb készülékek állnak a rendelkezésünkre, amelyek applikáción keresztül vagy egyéb online adatátvitel segítségével könnyebbé teszik a kezelőorvossal való kapcsolattartást és ezáltal a betegség minél pontosabb, szorosabb követését is.

Ma már egyre fejlettebbek az ellenőrző eszközökForrás: Shutterstock.com / Andrey_Popov

 Az oktatáshoz és a pszichológiai támogatáshoz való hozzáférés: A cukorbetegség egy speciális életmódot jelent, s a betegeknek folyamatos oktatásra is szükségük van, hogy kezelni tudják a betegségüket és elkerüljék a lehetséges szövődményeket is. Sokak számára még nem elérhető a cukorbetegség kezelésével kapcsolatos oktatás. Hazánkban jelenleg is több online és offline platform foglalkozik az edukációval, továbbképzéssel, ingyenes tréningek, egészségnapok formájában, érdemes igénybe vennie az érintetteknek ezeket a szolgáltatásokat.

♦ Hozzáférés az egészséges élelmiszerekhez és a testmozgáshoz: A cukorbetegséggel élő, vagy arra veszélyeztetett egyéneknél fontos, hogy elérhetők legyenek számukra az egészségmegőrző ételek és a rendszeres testmozgás lehetősége. Mindkettő alapvető eleme a cukorbetegség kezelésének és megelőzésének.

A megfelelő mozgás is fontosForrás: Shutterstock.com / Lukasz Pawel Szczepanski

Bár az ételek esetében nem szükséges kifejezetten extra dolgokra gondolni, hiszen speciális (csökkentett, módosított szénhidráttartalmú) élelmiszerek nélkül is lehetséges egy kiegyensúlyozott, vegyes étrend összeállítása. Mivel a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák és egyéb élelmiszerek árai is emelkedtek az utóbbi időszakban, így ezek beszerzése sokak számára problémát jelent(het).

Néhány adat a cukorbetegségről

♦ 537 millió felnőtt (20-79 éves) él cukorbetegséggel (10-ből 1).
♦ A világon a cukorbetegek 75%-a (4 ből 3 fő) gazdaságilag fejletlen vagy kevésbé fejlett országban él, ahol korlátozott a cukorbeteg tablettás kezelésének elérhetősége.
♦ A cukorbetegség 6,7 millió halálesetet okozott 2021-ben.
♦ 541 millió felnőtt szenved csökkent glükóztoleranciában (IGT), ami miatt náluk jelentős a 2-es típusú cukorbetegség kockázata.

Mire figyeljünk és mit (t)ehetünk?

A táplálkozási szokásaink jelentős hatással bírnak a cukorbetegség kialakulásának kockázatára, így most koncentráljunk ezekre! A kockázati tényezők közé soroljuk az alábbi nyersanyagokat, így ezeket célszerű ritkábban fogyasztani:

• telített zsírsavakban gazdag húsok (sertés, marha...)
• egyes húskészítmények és felvágottak (a májkrém, löncshús, szalámi, kolbász, virsli, párizsi stb.)
• bő olajban sült ételek (rántott, panírozott húsok, zöldségek, fánk, hasábburgonya)
• finomított lisztből készült gabonaételek (pl. tészták)
• cukros sütemények, péksütemények, cukorkák és üdítőitalok
• állati eredetű zsiradékok (főzéshez, sütéshez és kenyérkenéshez)
alkoholos italok (rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztás esetén)
• egyes félkész és késztermékek, amelyek hidrogénezett (keményített) növényi olajokat, így transz-zsírsavat, nagy mennyiségű sót és cukrot tartalmaznak

Forrás: Shutterstock.com / Natalia Mels

A védő tényezők közé tartoznak az alábbiak, ezeket érdemes gyakrabban és többet fogyasztani:

• zöldségek és gyümölcsök – A napi 500 gramm mennyiségre törekedjünk! Különösen értékes hatással bír a csicsóka, cikória, vörösbab, valamint a zöld leveles zöldségek (pl. (spenót, sóska, salátafélék).
• nagy élelmirost-tartalmú gabonafélék (például a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek, péksütemények, tészták, illetve a barnarizs
• zabkorpa, zabpehely
• telítetlen zsírsavakban gazdag növényi olajok (pl. lenmag-, dió-, illetve repceolaj)
• natúr (nem sózott, pörköletlen) olajos magvak
kávé
• mérsékelt alkoholfogyasztás férfiaknál legfeljebb napi 2, nőknél 1 ital) – némileg ellentmondhat a fenti listának, de a mérték az érték itt is, az absztinenseknek pedig nem kell elkezdenie inni.

A fentiek mellett a rendszeres testmozgásról se feledkezzünk meg, ami nem csak a megelőzés, de a már kialakult cukorbetegség karbantartása szempontjából is elengedhetetlen.

Források: worlddiabetesday.org; Magyar Diabetes Társaság; diabetesatlas.org

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek