Cukorbetegek világos, gluténérzékenyek kukoricasörrel ünnepelhetik a folyékony kenyér napját

Kimeríthetetlen téma, és kimeríthetetlen számú alkalmat találhatnak a sörkedvelők a sörivásra. A nemrég véget ért foci EB után például itt a lassan végződő olimpia, amelynek különböző versenyszámai alatt a szurkolók torkán talán eddig is legurult már jó pár pohár vagy korsó sör. Dietetikusunk az alábbiakban nemcsak a folyékony kenyérként is emlegetett ital történetéről ír, de arról is, vajon ihatnak-e sört a gluténérzékenyek és a cukorbetegek.

A nemzetközi sörnap minden évben augusztus első péntekére esik, legalábbis 2007 óta, amikor először ünnepelték meg ezt a napot a kaliforniai Santa Cruz egy kisebb sörfőzdéjében. Azóta ezen a napon a sörfőzés művészetét és tudományát idézik meg a világban különböző programokon keresztül, de persze ez a nap jó lehetőség arra is, hogy újabb ízű söröket próbáljunk ki, köztük akár hazaiakat is.

A sör a magyarok egyik legnépszerűbb alkoholtartalmú itala

A sör népszerűségét jelzi, hogy egy 2019-es, az európai lakosságot érintő egészségfelmérés eredményeiből kiderült, hogy akik legalább hetente egyszer fogyasztottak szeszes italt, azok 63%-a ivott sört (is). Azt, hogy a sör mennyire férfias vagy nőies ital, statisztikai elemzések is mutatják. És még ha nem is kifejezetten PC egy ilyen jellegű adat, az egészségfejlesztési és közegészségügyi szakemberek számára fontos mutató, hogy a legalább heti egy alkalommal valamilyen sörkészítményt fogyasztók jellemzően a férfiak közül kerülnek ki (86%).

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal

A már említett felmérés szerint az átlagos sörfogyasztó férfi 47 éves, középfokú végzettséggel rendelkezik (59%), hetente átlagosan 2,8 liter sört iszik, szemben a nők 1,1 literével. A legalább heti egyszer sört fogyasztó férfiak közül közel ugyanannyian rendelkeznek középfokú végzettséggel, mint a 15 éves és annál idősebb férfiak (60%). De a nők között pl. a 15 éves és annál idősebb nőkhöz képest (52%) inkább a középfokú végzettségűekre (73%) jellemző a sörfogyasztás. 

Van gluténmentes sör?

A cöliákia és a gluténérzékenység (részben azonos, részben eltérő fogalmak) napjaink egyre növekvő problémáját jelentik. Az érintettek számára, dacára a mindenmentes irányzat töretlen népszerűségének, továbbra is nehézséget jelent – vagy legalábbis lakóhelytől függően problémát jelenthet – a gluténmentes, biztonsággal fogyasztható élelmiszerek, termékek elérhetősége.

Mivel a sörgyártás során a malátázott árpa vagy búza, zab vagy rozs, kukorica, esetleg ezek keveréke kerül felhasználásra, amelyek közül a kukorica és a nem szennyezett zab kivétel a többi gabona mind gluténtartalmú, így azok számára, akik kerülik a glutént, a sör nem fogyasztható, vagy legalábbis nem minden típusa. Persze ma már nekik sem kell feltétlenül lemondaniuk erről a habzó italról.

A gluténmentes sörök hazánkban és az egész Európai Unióban, a Brewer's Clarex enzim segítségével készített főzetből készülnek. A sörfőzdék a főzés végeztével külön bevizsgáltatják a végterméket az erre akkreditált laboratóriumi szolgáltatóknál. A gluténmentes alapanyagok kezelése, az előállítás, a csomagolás és a szállítás is fokozott felügyeletet igényel, és akkor még nem beszéltünk a csapolt sörökről.

Forrás: New Africa / Shutterstock

Ha egy szórakozóhelyen a kínálatban csapolt gluténmentes sörök is kaphatók, akkor az üzemeltetőnek biztosítani kell, hogy a sörcsapot csak és kizárólag gluténmentes sör csapolására használják, és a felszolgáláshoz használt korsók és poharak sem érintkezhenek gluténnal. Ahhoz, hogy a gluténmentes söröket áruló helyeket minél könnyebb legyen megtalálni, külön térképes adatbázis készült, ahol a témához tartozó hasznos információk mellett a konkrét, gluténmentes sörmárkákat és a hazai és külföldi lelőhelyeket is megtalálják az érintettek.

Cukorbetegek ihatják?

Nem véletlenül hívják folyékony kenyérnek, hiszen a sör nemcsak folyadék-, de jelentős szénhidrátforrás is. Alkoholtartalma mellett ezért sem pótolható vele a legjobb szomjoltónk, a víz. Gondoljunk csak a nagyivók és nagyétkűek sörpocakjára, ami természetesen nem csak a sörtől alakulhat ki. A cukorbetegeknek viszont a sör vércukorszintet emelő hatása és az ennek csökkentésére szedett gyógyszerek, valamint az inzulin hatását is befolyásoló tulajdonsága miatt még inkább oda kell figyelni arra, hogy milyen és mennyi sört isznak. Érdemes a világos sört előnyben részesíteniük a barnasörrel szemben, utóbbi ugyanis jobban emeli a vércukorszintet, mivel több szénhidrátot tartalmaz.

Forrás: Pixabay.com

A nyár slágertermékei közé tartoznak az ízesített, gyümölcsös sörök, amelyek alkoholmentes változatban is kaphatók. Ezek azonban nem javasoltak a cukorbetegeknek az ízesítésükre használt szőlőcukor, glükóz-fruktózszirup miatt. Az édesítőszerrel édesített ízesített sörök is csak mértékkel fogyaszthatók, a sör eredeti szénhidráttartalma miatt. Ugyanakkor megoldás lehet, ha a normál, világos sört maguk ízesítik például narancs- vagy citromszeletekkel.

Érdekességek a sörről

• A koronavírus-járvány miatt megnövekedett keresletet és ezáltal bevételt generáló Corona sört Spanyolországban Coronita néven forgalmazzák, mivel a spanyol királyi család a „corona" védjegy tulajdonosa. 2020 április elején a Grupo Modelo mexikói sörgyártóvállalat ideiglenesen le is állította a Corona sör gyártását azt követően, hogy a világjárvány megfékezése érdekében hozott mexikói kormányzati döntés alapján a társaság üzleti tevékenységét nem alapvető fontosságúnak ítélték.

• 2011-ig Oroszországban a sört nem tekintették alkoholos italnak.

• Egy pohár (~2,5 deciliter) sör előállításához 1 liter vízre, 160 gramm malátára, 5 gramm élesztőre és 2 gramm komlóra van szükség.

• A leggyakoribb sörfajta a lager. Fogyasztásának részaránya világszerte eléri a 80%-ot.

• A Marson és a Holdon léteznek olyan kráterek, amelyeket sörnek hívják.

• Bár a szélsőséges mértékű alkoholfogyasztás nagyobb kockázatot jelenthet a vesekő szempontjából, a mérsékelt sörfogyasztás potenciálisan megelőzheti a veseköveket. Ehhez persze nem kell elkezdeni hirtelen sört inni, a rendszeres vízivás és a mértéktartó étrend is sokat segíthet, alkohol nélkül is.

Forrás: Pixabay / Stokpic

Ha sör, akkor fesztivál, vagy fordítva?

Auguszus 6. és 8. között például Fonyód településére várják a sörkedvelőket. A Fonyódi Sörfesztiválon megvan az esélyünk arra, hogy különleges söröket kóstolhassunk, és talán még éhen sem maradunk majd. Ha pedig lemozognánk a folyékony és szilárd „kalóriákat", akkor a nagyszínpad előtt a helyünk, ahol a koncertek alatt mindezt le is táncolhatjuk. 

De továbbra se feledjék, söriváskor is igaz a mondás: a mérték az érték! Gyerekek, kismamák, szoptató nők, daganatos betegek, májbetegek, krónikus és intenzív orvosi ellátásban részesülő betegek számára nem javasolt az alkoholfogyasztás. 








Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek