A nőknek tiltották, mások ma is rettegnek tőle: hét érdekesség a borról

Tudják, honnan ered az "egészségünkre" kifejezés? És azt, hogy mikor nevezünk egy bort vintage-nek? Gondolták volna, hogy létezik borfóbia? Május 25. a bor világnapja, ezért dietetikus kolléganőnk a borral kapcsolatos érdekességeket gyűjtötte össze.

Az elmúlt évünk nem az utazásról szólt. Sokkal inkább az utazás utáni sóvárgásunkról, az otthon töltött estékről, hosszú hónapokról. És akár egyedül élünk, akár többed magunkkal, biztosan akadt több olyan alkalom, vagy csak a helyzet okozta unalom, feszültség, amikor borral koccintottunk az egészségünkre. Persze a borivás is elképzelhető egyfajta utazásnak. Hiszen a kezünkben tartott boros üveg is egy távolabbi borvidékről, akár külföldről, messzi tájakról, egy másik kontinensről is származhat.

Pinot Grigio, amelyhez az egyik legmegfelelőbb termőhely: Lombardia, Valtellina-völgyForrás: Shutterstock.com / AerialVision_it

Minden palack magában rejt egy történetet arról a tájról, ahonnan a szőlő származik; azokról, akik művelték, gondozták a tőkéket, akik a bort megálmodták, elkészítették, a címkét megalkották, és a bor nevét kitalálták. Talán éppen egy bormámoros éjjelen. Így végső soron minden korty bor egy kisebb utazás vissza az időben. Ha ilyen szemmel nézünk a következő palackra, akkor talán jobban elmélyedünk abban is, hogy megadjuk a bornak a kellő tisztelet, és ezzel együtt magunknak is, mert így lassabban, komótosabban fogjuk inni, ami egyfajta önmérsékletet is jelent. 

A boros napok tengerében

A nemzeti bornap (National Wine Day) még 2009-ben indult útjára. A mai nap a borkedvelőknek jó alkalom arra, hogy megünnepeljék kedvenc erjesztett szőlőlevüket. De nem azonos az igyál bort nappal (Drink Wine Day), ami februárban van. A mai ünnep magát az italt népszerűsíti, nem az ivást, és egyben felkészülést is jelent a hazai boros világnak a magyar bor napjára, amely június 27-én esedékes. Arra a napra - akár egy nyaralás keretében - érdemes betervezni egy hazai borászat meglátogatását, vagy részt venni egy borkóstolón, ahol újabb borvidék aromáival ismerkedhetünk meg.

Mátrai borvidékForrás: Travelo

Persze a mai nap is szólhat arról, hogy jobban elmerülünk az otthoni borkészlet titkaiban, és egy jó vacsora mellett élvezzük annak aromáit, zamatait. De akár borozunk, akár nem, a bor a kultúránk részét képező ital, amelyhez számos szokás, hagyomány és történet kapcsolódik. Ezekből válogattam néhány érdekességet.

1. A borral kapcsolatos legrégebbi bizonyíték Kr. e. 7000-re nyúlik vissza. Számos ókori civilizáció ünnepelte a bor (gyógy)hatásait, és gyakran használták vallási szertartások részeként is.

2. A parafadugós bor ma már nagy kincsnek számít, mivel egyre inkább terjednek a csavaros kupakos üvegek. Az összegyűjtött parafadugókból számos kreatív ötlet megvalósítható DIY (csináld magad) módon, pl. kulcstartó, pendrive-tok, üzenőtábla, falikép, karácsonyfadísz, fürdőszobai kilépő vagy hűtőmágnes. Mindezek mellett még jó párat találunk, amelyekkel megőrizhető a borok és a borozás élménye.

3. Ma már szerencsére meghaladtuk azt a szokást, amely szerint a korai római időkben egy férj szabadon ölhette meg feleségét, ha a nő bort ivott, hiszen számukra tiltott ital volt.

4. Az ókori Görögországban a vacsora házigazdája az első korty bor megivásával bizonyosodott meg arról, hogy a vendégeknek felszolgált bort nem mérgezték meg. Ebből az udvariassági gesztusból ered az "egészségünkre" kifejezés is.

5. A mai nap sokak számára nem kifejezetten ünneplésre méltó, mivel meglepő módon vannak olyan emberek, akik félnek a bortól. Oenophobia (borfóbia) néven ismert ez az állapot.

6. A „vintage" (évjáratos) bor kizárólag egy adott évben (évjáratban) szüretelt szőlőkből készül. A „nem vintage" borok több évjáratból származó szőlő keverékei.

7. Mi a különbség a biodinamikus és az organikus borok között? Röviden talán úgy lehet megfogalmazni, hogy az organikus egy módszer, a biodinamikus pedig egy filozófia. Mindkét rendszer tartózkodik a vegyi növényvédő szerek, gyomirtók és műtrágyák használatától, és inkább a helyi eredetű és természetes alternatívákat választja a borkészítéshez. A Rudolph Steiner által lefektetett „biodinamikus" gazdálkodás egy olyan zárt rendszer, ami a természet belső energiáján, annak mintegy áramoltatásán alapul. A mindennapokban használt organikus vagy biogazdálkodás pedig elsősorban a vegyszermentes termelésre utal, például arra, hogy a szőlőben nem használnak rovarirtószereket és gyomirtó permetszereket.

Váli Péter badacsonyörsi birtokának folyékony darabjaForrás: Csikesz Mariann / Travelo

Felelősen, mértékkel!

Ünnep ide vagy oda, a mértékletes alkoholfogyasztásról most se feledkezzünk meg! Az alkohol nem életszükséglet, meglehet lenni nélküle is. Nem mindenkinek javasolt, így például gyerekek, várandós és szoptató nők, májbetegek, daganatos betegek, rendszeresen gyógyszert fogyasztók is kerüljék, sőt, ilyen esetekben a zérótolerancia a hívószó. Nyilvánvaló, mégis fontos hangsúlyozni, hogy aki vezet, vagy valamilyen munkagépet kezel, szintén ne fogyasszon alkoholt!

És végül egy jó tanács, amikor csak tehetjük, válasszuk borban is a minőséget a mennyiség helyett! Megéri egy kicsit drágább, de megbízható bort választani az olcsóbb, kétes eredetű helyett.

A Szent György-hegyi Szászi Birtok teraszán átélhető balaton-felvidéki romantikaForrás: Csikesz Mariann / Travelo
Három balatoni borász, akinek birtokát egyszer látni kell
Ha hiszik, ha nem, borozgatni sárguló szőlőtőkék között is remek dolog – pláne, ha egy helyen kínálják meg az embert őszi díszlettel felszerelt szállással, korai naplementével és gyönyörű panorámával. Mi például legutóbb egy szeptemberi hétvégén jártunk körbe vendégházakkal és kilátóval felszerelt birtokokat, ahol miközben lenyűgöztek minket a Káli-medencét ölelő szexi domborulatok, három olyan borásszal találkoztunk, akik egészen sajátos élményt kínálnak boraik mellé. Olvassanak róluk itt!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek