Zöld, krémes és felfrissít, mi az? Nem arcpakolás!

Ősszel kevesebb a napsütés, ami hatással lehet a kedélyünkre is. Csökkenhet szervezetünkben a boldogsághormonok mennyisége, de szerencsére vannak eszközeink, melyekkel fényt és vidámságot csempészhetünk a hétköznapokba. Az energiaszintünket és a kedvünket is feldobhatjuk a színes és tápláló prés- és gyümölcslevekből készült smoothie bowlokkal, vagyis smotthie-val készült kásákkal. A Funky Forest sajtóreggelijén és workshopján az UrbanFood Cafe & Coworkingben meg is tudtuk kóstolni a színes és egészséges finomságokat.

Jó ételt csak minőségi alapanyagokból lehet készíteni, és ez nem csak a fine dining fogásokra vagy egy ünnepi ételsorra vonatkozik, hanem egy olyan hétköznapi reggelire is, mint mondjuk egy tál smoothie. A workshopon készített reggelikhez Funky Forest présleveket használtunk, amelyek fenntartható és környezetbarát módszerekkel készülnek a Nógrád megyei Szécsényben.

Fotó: Koncz Márton/Travelo

A cégnél a gyümölcsök préselése után maradó szárazanyagot állatok takarmányaként hasznosítják, valamint napelemmel termelnek áramot és saját szennyvízrendszer használatával tehermentesítik a csatornát. A márka mögött álló csapat több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a hazai vendéglátóiparban, korábban szerveztek már termelői piacokat, és működtettek farmbisztrókat is, de végül a 100%-os préslevek hozták meg számukra az áttörést, mivel minőségi alapanyagokkal dolgozhattak, és kész terméket tehettek le az asztalra. 

A préslénél kimarad a vízzel higítási folyamat, így tényleg a gyümölcsből-zöldségből kinyert levet ihatjuk meg, magyarázta a dietetikusFotó: Koncz Márton/Travelo

A sajtóreggelin bemutatkoztak a présleveket készítő csapat tagjai, valamint Szabó Adrienn klinikai dietetikus, majd a gyakorlat vagyis a smoothie-k elkészítése következett. Utóbbi pedig egyáltalán nem ördöngős feladat, csak kell hozzá egy-két színben passzoló gyümölcs és magocska a hűtőből vagy a spejzból. A tálak elkészítéséhez és díszítéséhez Matók Zsuzsi és Fodor Mariann food stylistok voltak a segítségünkre.

De mi is az a smoothie bowl?

Nem más, mint folyadék (gyümölcs-, préslé, víz vagy növényi ital) és fagyasztott zöldség-gyümölcs krémesre turmixolt elegye, amit különböző feltétekkel díszítünk. Elkészítése egyszerű és gyors, akár egy rohanós hétköznapba is könnyedén beilleszthető. A színpompás tálak vendégvárásra is alkalmasak, és sütemény helyett édességként fogyaszthatók. De edzés előtt 1-1,5 órával is remek táplálék lehet, amikor jól felszívódó szénhidrátforrásra van szükségünk. Meglephetjük vele válogatós, zöldséget és gyümölcsöt elutasító gyerekeinket vagy akár energiaitalról leszokóban lévő kamaszokat is. De ami a legjobb: választhatjuk különösebb apropó nélkül, amikor csak megkívánjuk.

Smoothie-k Szabó Adrienn dietetikus ajánlásávalFotó: Koncz Márton/Travelo

Szabó Adrienn kérdésünkre elmondta, hogy a szervezetünk akkor a leghálásabb, ha egészségesen és változatosan eszünk. Ebbe a változatosságba pedig jól beleillenek a smoothie-k. De ha a héten egyszer-egyszer befigyel egy finom kakaóscsiga, akkor sem áll meg a világ. Mert bizony szerinte superfood minden, ami egyénenként jó a szervezetnek, legyen az minőségi 100%-os préslé, vagy gyümölcslé (de a 25%-os, sűrítményből készült levek nem tartoznak ide), egy jó minőségű kenyér vagy péksütemény, egy finom szendvics, vagy egy szelet szép hús. Sőt tejet is lehet fogyasztani, csak odafigyeléssel és mértékkel, törekedve a megbízható minőségre, ami nem a tej magas zsírtatalmától függ.

Mi szem, szájnak ingere...Fotó: Koncz Márton/Travelo

Érdemes többféle szín- és ízkombinációt kipróbálni, megtapasztalni új variációkat. Rusztikusan kombinálni a gyümölcsöket és magvakat, hogy már ránézéskor megjöjjön az étvágyunk. Nem kell mindenképpen a vonalzóval megrajzolt Instagram fotókhoz alkalmazkodnunk, az a lényeg, hogy jól érezzük magunkat a smoothie-tál elkészítése és fogyasztása közben is.

A következő cikkben a fotózási tippeket is megosztjuk..Fotó: Koncz Márton/Travelo

A workshopon ez sikerült is. A food stylistok segítségével fotóra kívánkozó és finom reggeliket sikerült készíteni, amit valószínűleg nemsokára otthon is újraalkotunk majd. Hogy hogyan? Receptjeinkből ez is kiderül. Tartsanak velünk holnap is! 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek