Világbajnok, barackos, rózsavizes granitát kóstoltunk a Kolosy tér új helyén

A főváros budai oldalán egyre több az új és minőségi gasztronómiai egység, amire nagyon szüksége van a városrésznek ahhoz, hogy egy kicsit felpezsegjen benne az élet. Természetesen az olyan helyek, mint az Okuyama no Sushi, ami Budapest egyik legjobb sushi étterme, az autentikus Asli indonéz étterem, a salátatáljairól és croassant szendvicseiről ismert Pléz, vagy a nemrég nyitott Kolosy Garden, ahol a Belli di Mamma nápolyi pizzái sülnek, már így is sokat hozzá tettek a környék gasztrokultúrájához, de egy kis újítás sosem árt.

Forrás: Travelo.hu

Ezért örültünk nagyon, mikor pár napja a Kolosy tér új fagylaltozójának végre kinyílt a kékre festett kapuja és zsalugáterei. A Bruno Dolce & Caffe névre hallgató fagylaltozó hiánypótló helyszín, mivel egy-két kisebb fagyispulttól eltekintve, a Lajos utca és a Csemete utca vonalán nincs egy igazán minőségi és állandó fagylaltozó.

De elzarándokolni is megéri ide, mert a fagylaltok mellett, amit "kenésre" mérnek (egy kenés 2 ízzel 400 forint), egy igazi különlegességet is találunk a pultban. Ahogy az ajtón olvasható táblán is írják, a granita se nem fagylalt, se nem sörbet, se nem jégkása, de ehhez a háromhoz áll legközelebb.

A világbajnos se nem fagyi, se nem jégkásaForrás: Travelo.hu

A kétdecis (800 forint) és a háromdecis (1500 forint) pohárba mért - a kávén kívül tejmentes - granita, egy szicíliai desszert, ami vizes alapú, fagyasztott, majd kásásra tört édesség. Érdemes az ízeket párban kóstolni, de a mangó, az eper, a vanília, az említett kávé és a 2017-es granita világbajnokság győztese, a barackos, rózsavizes, vaníliás Fiori di maggi magukban is tökéletes desszertek. Mi az utóbbit kóstoltuk meg, és még mielőtt egy kicsit megolvadt volna a pohárban, hogy inni lehessen, már el is fogyott.

Ide érkezik szombaton az Aperol Spritz granitaForrás: Travelo.hu

A felirat szerint a granitát már az őskorban is fogyasztották mint hűsítő italt, az igazi szicíliai granita receptjét pedig generációk óta őrzik és adják tovább a gelateriak. Amit itt kóstolhatunk, az is egy tősgyökeres szicíliai fagylaltmester (Maestro Gelatiere), Fabio Marconi receptje alapján készül, aki az említett Fiori di maggi nevű granitájával 2017-ben világbajnok lett, 2018-ben pedig a második helyezést érdemelte ki. Ha nem tudnánk választani a sok íz közül, vagy kóstolnánk mielőtt választunk, a pultosok készségesen elmondanak mindent és ízkombinációkat is szívesen ajánlanak. 

A fagyi pultban a kedvelt olasz ízeken és nem a túltolt díszítésen van a hangsúlyForrás: Travelo.hu

A granitánkkal és a fagylaltunkkal végül kiülhetünk a Dolce & Caffe elé a kis padokra, és hallgathatjuk a város esti susmogását. Mi például így zártuk a tegnapi napot, de szombaton is visszajövünk még kóstolni, mert a granitás pultba megérkezik majd a szombati nap sztárja, az Aperol Spritz granita is. A hely egyébként hétfőtől szombatig, 11-től 21 óráig tart nyitva.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek