Így ért véget minden idők legrendhagyóbb Bocuse d'Or szakácsversenye

Minden idők legrendhagyóbb versenye zajlott az elmúlt napokban Lyonban. A szokásos január végi időpont helyett először tavasz végére, majd szeptember végére halasztották a világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyének döntőjét. 

De a bizonytalanság hónapjai végre véget értek, és szeptember 26-án kezdetét vette a Bocuse d'Or nagydöntője Lyon városában, a SIRHA Lyon élelmiszeripari vásár keretein belül. A kétnapos verseny első napján a címvédő Norvégia, Olaszország, Costa Rica, Svédország, Svájc, Szingapúr , Indonézia, Kolumbia, Tunézia, Oroszország, Ecuador és Dánia mérték össze a tudásukat.

A döntő második és utolsó napján, szeptember 27-én kilenc ország lépett pályára, pontosabban a konyhai boxba: Észtország, Uruguay, Franciaország, Izland, Japán, Finnország, Chile, Thaiföld és Magyarország, akik reggel 9:57-kor rajtoltak el.

A magyar csapatForrás: Fekete Antonio/Magyar Bocuse d'Or Akadémia

A három távolmaradt ország, a helyszín előtt felállított egészségügyi sátor és a félig üres lelátók ellenére a hangulat ismét olyan volt a döntő ideje alatt, mintha egy hosszú focimeccset közvetítettek volna. A különböző csapatok szurkolói egész nap jelen voltak, hogy buzdítsák kedvenc szakácsaikat. Az eredményhirdetésnél pedig szinte felrobbant a lelátó, ahogy az Jókuti Andrásnak, a verseny magyar műsorvezetőjének a felvételein is hallható és látható.

A résztvevő csapatoknak a szokott módon két ételt kellett készíteniük - olvasható a Finedininglovers.com cikkében és a Magyar Bocuse d'Or Akadémia közleményében. A Bocuse d'Or történetében először egyforma tálat kaptak a csapatok a hústémához, a tál pedig kiegészült egy fém edénnyel, ebben egy „ragut" kellett tálalni. Ez lett a hús harmadik köreteleme, amelyet zöldségekből és magvakból készítettek a csapatok. A szokásos tányértéma helyett idén egy elviteles menüt kellett prezentálni: három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag volt a paradicsom.

Amint a közleményben írták, a magyar csapat hústémája a következő elemekből tevődött össze: brezírozott marhastefánia, kétféle vegán burgonyaköret, konfitált burgonya hagymadzsemmel, savanyított kaprilevéllel és kakukkfűvel, ropogós burgonyapuffancs burgonyapürével, zöldség friccasse, brokkoli és sült cékla saláta tormával és almával.

A magyar hústálForrás: bocusedor.com

Az elviteles téma előétele ratatouille tart konfitált paradicsommal volt, paradicsom vinaigrette-tel és petrezselyem olajjal. A főétel garnélával töltött derelye volt, amely fehér paradicsom szósszal, grillezett paradicsommal és garnéla bisque-kel került a magyar csapat elviteles dobozába. Desszertként paradicsom-eper-bodza baba készült.

A magyar csapat büszkén, a franciák a dobogón végeztek

A döntőn végül Franciaország léphetett fel a dobogó első helyére, a bronz Bocuse nyertese a tavalyi győztes Norvégia lett, míg az ezüst Bocuse-t Dánia csapata vihette haza.

Francia győzelem Davy Tissot séf vezetésévelForrás: Bocuse d'Or / Facebook.com

A legjobb hústálat Izland alkotta meg, a legjobb elviteles ételsort pedig a svéd csapat. A legjobb commis díja, amivel a séf keze alá dolgozó commis-t ismerik el, Svájcba került. Az Elkötelezettség Díját, vagyis a társadalmi felelősségvállalás különdíját pedig Kolumbia nyerte el. A magyar csapat a 11. helyen végzett.

Széll Tamás coach elmondása szerint, "Nagyon erős volt a mezőny. Feljöttek olyan országok – mint Izland, Finnország és Észtország – akik korábban nem szerepeltek ennyire jó helyen. A 8-11. hely között általában ugyanazok az országok keringenek. Sok meló van benne, de nagyon pontos és precíz munkát csináltak a fiúk, büszke vagyok rájuk." Veres István séf is nyilatkozott a verseny után: "Jól bírtuk energiával, be voltunk gyakorolva. Megtettünk mindent, ami a tudásunkban volt; büszkén megyünk haza, de nagyon elfáradtunk."

Széll Tamás coach és Jókuti András műsorvezető LyonbanForrás: Fekete Antonio/Magyar Bocuse d'Or Akadémia

Sok pihenésre nincs ideje a csapatnak, mivel igaz a hír, miszerint 2022 márciusában Magyarországon rendezik meg a Bocuse d'Or európai válogatóját. Így a Magyar Bocuse d'Or Akadémia gőzerővel készül a következő versenyre, és október 21-én már le is bonyolítja a magyar döntőt, amelyen Adamek Balázs, Dalnoki Bence, Huszár Tibor, Kelemen Roland és Veres István méri össze a tudását. Ha a járványhelyzet nem húzza keresztül a terveket, akkor a szurkolók már készíthetik a zászlókat, a hangszereket és a kereplőket, mert biztatni kell majd a csapatokat; nem főzhetnek üres lelátók előtt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek