Hallottak már a croffle-ról? Ez történik, ha a francia vajastészta és a gofrisütő találkozik

A párosított péksütemények első példája a cronut volt 2013-ban, amikor Dominique Ansel összepárosította a leveles tésztát az amerikai típusú fánkok középen lukas formájával. A levelestészta-fánk népszerűsége a megjelenése óta töretlen, és egyre több "feltalálónak" adott ihelet. Azóta már megjelent a cruffin is, a croissant és a muffin házasításából született péksütemény, most pedig berobbant a köztudatba a croffle.

Forrás: Shutterstock.com / Ika Rahma H

A croffle-t egy ír cukrász, Louise Lennox ötölte ki, vagy csak nagyon éhes lett mire elkészített száz tradicionális és jó minőségű, vajas levelestésztás croissant, és már nem volt energiája betolni őket a sütőbe. Ezért aztán úgy döntött, hogy a nyers, croissant formára hajtogatott tésztát inkább a gofrisütőben nyomja össze és süti ki - olvasható a Lifestyleasia.com cikkében.

A végeredmény pedig egy ropogós és nagyon vajas lapos péksüti lett, amihez jól mennek az édes és sós feltétek is. Az akcióhoz nem kell sok minden, elég akár egy kis kávézó, de amint a koreai példa mutatja, egy utcai árus is el tudja készíteni az ízletes harapnivalót. Csak a kelesztett, formázott croissant-okra van szükség, és helytől függően 2 vagy 3 gofrisütőre. És ami a legjobb, hogy nem kell a folyós gofritésztával bajlódni. 

A szöuli utcákon többnyire street foodként fogyasztják, és mielőtt megsütik barnacukorba forgatják, de van olyan hely is, ahol Brunost-ot, vagy norvég barna sajtot reszelnek rá. Ahogy ez Szöulban az újonnan megjelenő specialitások esetében lenni szokott, ehhez a finomsághoz is tartozik pár olyan hely, ahol még mindig kígyózó sorok állnak egy-egy croffle-ra epekedve. A Saddler Haus kávéház favoritja a sajtos-kukoricás verzió, de a az Aufglet is mindig előáll valami új feltéttel.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek