A meseszép apátságban felelevenítették a gyógynövényáldás szokását

A Pannonhalmi Főapátság és környéke mindig is közel állt a szívemhez, hiszen győri születésűként minden évszakban meglátogatjuk. Akkor is, amikor lila levendulafelhőben úszik, vagy amikor behavazódik, a ködben pedig csak a körvonalait látni. A nyár közepi, de már az őszt is üdvözlő Gyógynövénynapok, amit augusztus 14-én és 15-én szerveznek az apátság kertjébe, ismét új arcát mutatja a tájnak.

Forrás: Pannonhalmi Főapátság / Facebook.com

Nagyboldogasszony, Szűz Mária mennybevételének főünnepe, vagyis augusztus 15., hagyományosan a gyógynövényáldás napja is. A Főapátság 2011-ben élesztette újjá ezt az ősi Nagyboldogasszony-napi hagyományát. A gyógynövényáldás a népi hagyomány szerint Mária mennybemenetelének öröméhez kötődik, mivel benne látták eleink a teremtés helyreállítását - olvasható az esemény Facebook-oldalán.

A bencés szerzetesek augusztus 15-én 17 órakor a Főapátság Gyógynövénykertjében liturgikus szertartást tartanak majd, és itt kérnek áldást a környékbeli lakosokra, vendégekre és az apátság kertjében termesztett gyógynövényekre, valamint a belőlük készített termékekre.

Az ünnephez hétvégi programok is kapcsolódnak, mindkét nap 9-től 19 óráig. Az érdeklődők ingyenesen és önállóan bejárhatják az Arborétum és a Gyógynövénykertet és illatmúzeumi vezetésen is részt vehetnek.

De lesz gyógynövénykerti vezetés 10.30-tól, valamint kóstolók is. Az édesszájúak háromféle bencés csokoládét kóstolhatnak meg 11 és 14 órakor, személyenként 900 forintos áron, illetve háromféle bencés likőrt is meg lehet ízlelni. Ez utóbbi kóstolókat 12 és 15 órakor indítják, az áruk pedig 1500 forint személyenként. A programokra email-ben vagy telefonon lehet regisztrálni - írták az eseménynél.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek