A brit munkásosztály ételét ünnepli ma a fél világ

Ha a brit gasztronómiára gondolunk, elsőként többnyire a tésztában sült hal mellé tálalt sült krumpli jut az eszünkbe. Az idei már a hatodik év, hogy megünnepelhetjük a nemzeti fish and chip(s) napot, ami alkalmat ad arra, hogy elmerüljünk az étel rejtelmeiben, otthon akár el is készítsük, vagy vacsorára rendeljük az éppen tetszhalott állapotából feltámadni készülő vendéglátóegységek egyikéből.

A világnap és a rántott hal–sült krumpli kombó eredetét kutatva rájöttem, hogy eddig sokszor tévesen chips-nek ejtettem, miközben több helyen is fish and chip néven szerepel, a mai világnap esetében legalábbis az utóbbi a helyes. A munkásosztály alapvető ételét ünneplő National Fish and Chip Dayről az Egyesült Királyságban és azon túl is sok helyen megemlékeznek. Bár az étel gyökerei Britannia ködös partjaira vezethetnek, a világon kevés olyan hely van, ahová ez a kényelmi étel (comfort food) nem talált még utat.

Forrás: AFP/Paul Ellis

Az 1800-as évek végén a vonóhálós halászat az Északi-tenger gazdasági iparának jelentős részévé vált. Ez azt eredményezte, hogy a friss halak egyre könnyebben, egyre olcsóbban elérhetővé váltak a Brit-szigetek belsejében, különösen a városokban. Ez az olcsó, laktató és nagy energiatartalmú étel kiváló táplálékot jelentett a munkásosztály számára, amely fizikailag igen megterhelő munkákat végzett a XIX. század végén.

Így történt, hogy a főbb lakóhelyeken elkezdtek terjeszkedni a „chipperek", vagyis azok az árusok, akik a fish and chipset árulták az utca emberének. Az étel az egész világon elterjedt, ma már népszerű Kanadában (ahol a „Chip Wagon"-ból árulják) és az Amerikai Egyesült Államok egész területén is.

A világnap eredete

A National Fish and Chip Day 2015-ben indult útjára, és továbbra is az Egyesült Királyságban működő National Edible Oil Distributors Association (NEODA, magyarul kb. Nemzeti Étolaj-forgalmazók Szövetsége) támogatja. Óriási kampányt és népünnepélyt szerveznek a nap köré minden évben. A lelkesedést és az ünnepi lehetőségeket a 2020-as pandémia kirobbanása némileg visszavetette, de talán idén a tavalyi lendületet is beleviszik a megmozdulásokba.

Június első péntekén ez a nap hoz össze mindenkit, aki részt vesz az ikonikus brit étel elkészítésében: a fish and chips-üzletektől és kocsmaláncoktól kezdve az éttermeken, kiskereskedőkön, celeb szakácsokon át a halászokig. Ők azok, akik fenntartható és természetes alapanyagokat biztosítanak a táplálkozási szempontból kiegyensúlyozott családi kedvenc létrehozásához. Ilyenkor külön a jeles napnak szentelt pólókat, sapkákat is vásárolhatnak a lelkes rajongók és támogatók. 

Cornwall halászhajóiForrás: Martin Marais / Pixabay

Hogy miért éppen péntekre esik ez a nap? Mert történelmileg a halakat a vallási böjti napokon is lehetett enni, így lett a péntek halevő nap. Radásul ez hagyományosan az a nap, amikor a fogyasztóknak biztos, hogy eszükbe jut a fish and chips, és valószínűleg ilyenkor a közösségi média és a média szélesebb körű tudatossága, ösztönzése is jobban hat.

A National Fish and Chip Day azokat az embereket igyekszik ösztönözni, akik vagy nem vásárolnak, vagy abbahagyták a fish and chips vásárlását, és ezen a napon azt kérik tőlük, hogy fontolják meg újra a vásárlást. Micsoda komoly marketingszemlélet! Ráadásul június első pénteke általában a féléves iskolai szünetekre is esik Angliában és Walesben, emiatt úgy vélték a nap kitalálói, hogy a fogyasztók száma is nagyobb lesz a fish and chips üzletekben.

Az Egyesült Államokban tartármártással, Kanadában majonézzel tálalják a fish and chipset, de valójában bármilyen más mártás, szósz adható mellé, amit szeretünk. Angliában járva pedig egy speciális, curry mártással is kipróbálhatjuk. De a malátaecet is jól megy a halakhoz, ezzel még ízletesebbé tehetjük ezt a népszerű fogást. Érdekesség, hogy Angliában szinte mindig főtt zöldborsópürét is szolgálnak mellé.

Lehet egy kicsit szívbarátabban?

Lehet! A halak értékes zsírsavösszetételük (ki ne hallott volna az omega-3 zsírsavakról) révén kerültek a szívbarát ételek közé. Sajnos, ezt a hatást jelentősen csökkenti az a tény, hogy a fish and chips esetében bő, forró olajban sütjük meg a panírozott halat, és mellé ugyanígy a burgonyát is. Ne feledkezzünk meg a sózásról, és a már említett, szintén nem túl zsírszegény mártásokról, szószokról sem! Pedig azért lehet ezen is egy kicsit alakítani, ha szeretnénk megspórolni az olajtól tocsogó menüt, és az égett olajszagot a konyhában.

Forrás: Famifranquoi / Pixabay

Próbáljuk ki azt a megoldást, hogy serpenyő helyett egy vékonyan kiolajozott tepsiben, előmelegített sütőben sütjük meg a rántott halat és a krumplit. Sütés közben meglocsolhatjuk, vagy olajspray-vel is befújhatjuk, hogy egyenletesebben süljön. Forgassuk is meg, hogy minden oldala jól átpiruljon! A kellően okos és szívvédő élvezet kedvéért, tálaljuk egy nagy adag friss salátával, vagy legalább valamilyen savanyúsággal!

Milyen halat válasszunk?

Gyakori és visszatérő kérdés, főleg hazánkban, ahol valamelyest nehezebb friss tengeri halhoz jutni, bár nem lehetetlen a gyors áruszállítási útvonalaknak és a fagyasztási, frissen tartási módszereknek köszönhetően. Különösen égető a kérdés a Netflix legújabb dokumentumfilmje, a Seaspiracy kapcsán. 

De többek között ezzel a témával, vagyis a fenntartható halgazdálkodással foglalkozik a Seefood Tomorrow projekt oldala is. Az élelmiszerek (köztük a tenger gyümölcsei) iránti globális kereslet 2050-re várhatóan megduplázódik, ami társadalmi, gazdasági és környezeti szempontból fenntartható tengeri termékek iránti igényt teremt.

A Seefood Tomorrow olyan új, környezetbarát, fenntartható és átlátható módszereket fejleszt a tenger gyümölcseinek előállításához és feldolgozásához, amelyek növelik a halfogyasztás biztonságát. A honlapjukon egy kalkulátor segítségével mérhetjük fel a halfogyasztási szokásainkat többek között fenntarthatósági szempontból is. Ám ha tehetjük, válasszunk hazai halat, és idén abból készítsük el a kedvenc fish and chips receptünket!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek