Országos libaságok és metrópótló bringás reggeli - ilyen jóízű programok várnak ránk

November a Márton-nap, a libás finomságok és az újbor kóstolásának a hónapja. Erről részletesen írunk is abban a cikkünkben, melyben a Márton-napi hagyományokról, Szent Mártonhoz kapcsolódó történetekről, a szent Pannonhalmához és Szombathelyhez fűződő kapcsolatáról mesélünk. 

Libanapok Hollókőtől BudakesziigForrás: Shutterstock.com

És persze pár kulturális és gasztroprogramot is ajánlunk a cikkben, melyek sorát most jócskán kiegészítjük, egészen a jövő hétig. Lesz köztük vacsoraest, bringás reggeli, pezsgő és street food találkozása, vigasság Hollókőn és a Hortobágyon, illetve pannonhalmi újbor fesztivál is.

A Vadludak nyomában – Márton Nap a Bihari Madárvártán című programot a Körös-Maros Nemzeti Parkban rendezik meg november 7-én szombaton. Ez nem kifejezetten gasztro program, de miután a résztvevők megfigyelték a vadludakat, részt vettek valamelyik készműves foglalkozáson, és sok érdekességet megtudtak a Márton-napi népszokásokról, lesz egy kis falatozás is. A programra jelentkezni ezen a linken lehet.

A mesebeli hangulatú Hollókő Ófalujában szintén november 7-én elevenítik fel Szent Márton csodatételeit. A macskaköves utcákon rendeznek középkori és libás játékokat, de lesznek vitézi bemutatók és párviadalok is. 

2019-es felvételForrás: (c) Motion Photography / Holloko.hu

Hollókő piacán libából, kacsából készült finomságok, házi sütemények, lekvárok és kézimunkák vására lesz. Ahogy eddig, úgy idén is kóstolhatunk majd libazsíros kenyeret, forralt bort és illatos teákat. A komplett kóstoló az erre az alkalomra készült Márton napi, hollókői bögre megvásárlásával együtt kérhető, melynek ára 2000 Ft, és a helyszínen, a Hollókői Piac udvarán kapható - írják a honlapon.

Milyen egy metrópótló bringás reggeli?

November 10-én biztos kiderül. Ekkor rendezi meg ugyanis a Magyar Kerékpárosklub a Kálvin téri bringás reggelit 7:30 és 9:30 között. A cél, hogy minél több budapesti, bringázni szerető lakost rávegyenek arra, hogy kerékpárral közlekedjen a városban, miután november 7-től elindul a 3-as metró középső szakaszának felújítása, és megjelennek a metrópótló buszok a Nagyvárad tér és a Lehel tér között - olvasható az esemény Facebook oldalán.

Liba, street food, BBQ

Törley Pezsgőmanufaktúra gasztronómiai kalandja már egy kicsit más irányba tereli a vendégeket. A november 13-i vacsoraesten főleg az érdekes fogásoké és a buborékoké lesz a főszerep, de az esthez társul egy vezetett pinceséta is.

Forrás: Törley pezsgő / aaa / Facebook.com

Az állófogadáson kóstolhatnak majd füstölt libamáj, kalács, levendula és méz párosítást, rukkolás, gránátalmás libamell salátát és libahúsos bagelt is, amit lilakáposzta és birsalma szósz tesz teljessé. A desszert pedig sütőtökös sajttorta lesz grapefruitos salsa mártással. 

A Pest megyei Pátyon Pincehegyi borkóstolót tartanak a Hangulat Pincében, ahol a házigazda, Pál János borszakértő és kreatív séf mesél majd a pincészetről és a Pátyi Pincehegy történelméről, borairól. A november 8-i eseményen Márton-napi ízjátékos, 6 tételes borkóstoló programra, Etyeki sajttálra és házi pogácsákra lehet számítani. A rendezvényre a pince Facebook-oldalán keresztül lehet jelentkezni.  

Forrás: Shutterstock.com

Van, ami úgy jó, ha egyszerű. Győrben a Belga Étterem és Sörözőben november 6-tól 16-ig Márton-napi libanapokra várják a vendégeket. A menüt saját magunknak válogathatjuk össze a külön erre az alkalomra összeállított libás ételek közül.

A budakeszi Briquette csapata is összeállított egy tematikus vacsorát a Márton-napi hagyományoknak megfelelően. November 11-én kemencében, grillen, smokerben készülnek majd a libalakoma fogásai, a vendégek ráadásul a teljes folyamatot figyelemmel kísérhetik.

Előételként választhatnak majd libamáj terrine-t, lilahagymalekvárral és friss pirított baguettel, főételként pedig lesz kemencés libacomb, rosé libamell, BBQ tépett liba wrap, cserépedényben készült sólet, füstölt libával, libatepertős krumplipüré, párolt lilakáposzta, libazsírban sült zöldfűszeres kockaburgonya és narancsos zöldsaláta. A vacsorát egy fehércsokis pohárkrémmel lehet majd zárni.

November 6-tól november 8-ig tart a Márton-napi pincejárás a Pannonhalmi Borvidéken. A hétvége a nyitott pincék, illetve az ó- és újborok kóstolása jegyében telik majd. A vidék több településén is megnyílnak a pincék, például Nyúlon, Pannonhalmán és Győrújbaráton is - olvasható a program honlapján, amin keresztül még lehet regisztrálni.

Lesznek szakvezetéses pincelátogatások a Pannonhalmi Főapátság Pincészetében, kóstolók a Hangyál Pincénél Nyúlon, boros kóstolók a Cseri Pincészetnél musttal és házi pástétomos kenyérrel, illetve kommentált borvacsora Szent Márton napjának alkalmából a Viator Étteremben. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek