A kürtővel készülő sütemény legjobbjai kerülnek asztalra ebben a cukrászdában

Hogy hogyan alakult ki a kuglóf, mint sütemény, arról nagyon sok az elképzelés, de egy biztos, már évszázadokkal ezelőtt is ismerték a receptjét. Persze nem a sütőporos változatét, hanem az élesztős verziót. Egyes elméletek szerint Elzászban szolgálták fel először ezt a fajta süteményt, méghozzá a bibliai három királyoknak, akik Betlehemből hazafelé beutazták a vidéket. Mások azt állítják, hogy az ókori rómaiakig vezethető vissza a kuglóf története. Egy harmadik verzió szerint pedig a kapucinus rend fiatal szerzeteseihez köthető az eredete, akik a kolostorba vonulásuk után kaptak egy süteményt, melyet cuculla offának hívtak.

Forrás: Pixabay.com

A kuglóf magyar neve a német Gugelhupfból eredeztethető, melynek eleje a latin cuculla (csuklya, kapucni) szóra vezethető vissza. A szó másik fel a hefe, vagyis az élesztő köznyelvi elnevezéséből hopf jött - írták az Imadunksutni.hu oldalán.

Az első, modern kuglófreceptet a 17. században jegyezték fel, és ezzel a sütemény el is indult világhódító útjára. A 18. századra egész Európában, később pedig világszerte is megismerték a nevét. Eleinte a polgári családok kedvelt süteménye volt, és sokan érzték magukénak a kuglóf eredeti receptjét. 

De bárkihez is kötötték, az elzászi Ribeauville településéhez, ahol nyaranta még kuglóffesztivált is rendeznek, vagy a Rajna menti manufaktúrákhoz, ahol kuglófformák százezreit gyártották le, vagy éppen Versailles-hoz, ahova Marie-Antoinette francia királyné vitte el a receptet Ausztriából, egy biztos; a kuglóf nem kuglóf a közepén található "kémény" nélkül.

Ez a jellegzetes forma pedig azért fontos - akár sütőporos akár élesztős változatot készítünk - mert a nagy és magas formába nagy tömegű tésztát öntünk. A forma által kreált „kémény" pedig biztosítja, hogy a tészta mindenhol rendesen átsüljön.

Forrás: Kuglóf Bisztró / Facebook.com

A budapesti Kuglóf Bisztó nevű reggelizőben és sütizőben november 7-én szombaton ezeké a történelmi süteményeké lesz a főszerep. Kóstolhatunk majd kéményeset és nem kéményeset egyarát, kicsi és nagy Gugelhupfot, porcukrosat, gyümölcsöset és csokisat is. De lesznek még más klasszikus sütemények és kekszek is, valamint forralt bor és kávé.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek