Gyors, kényelmes, és hazai portékát kínál – Ezért jó online piacon vásárolni

A karantén hatására fellendült az online boltok, webshopok forgalma, és ezzel megnőtt a néhány kattintás után házhoz rendelhető zöldségek, gyümölcsök kínálata is. Így nincs kifogás, az egészségtudatos étrend a bezártság ellenére is követhető – fogalmazott dietetikusunk, aki az alábbiakban az online piacozás előnyeit gyűjtötte össze.

A piacra járás életforma, ahol a bevásárlás valódi élmény. Egészen mást jelenthet vidéken, városban vagy éppen a fővárosban, ahol – bár gyönyörűen kialakított vásárcsarnokokkal is büszkélkedhetünk – adott esetben a betondzsungelben vagy szűkre szabott tereken valósul meg a kereslet-kínálat találkozása.

A rendszeres piacra járással értékes emberi kapcsolatok alakulhatnak ki az eladók és a vásárlók között. Ebből persze mindkét fél profitál, igazi win-win helyzet. A szép áru, a tisztességes, becsületes kiszolgálás, a reális árak és néhány barátságos szó jutalma az elégedett, visszajáró vevő, aki másoknak is elviszi a hírt, hová érdemes mindenképpen ellátogatni. Bárcsak ez a kapcsolat működne a kereskedelem többi területén is, ahol úgy tűnik, nincs mindig erre idő, mód, vagy éppen szándék. 

Forrás: Martin Winkler / Pixabay

Nem mindenki született piacra járó

Mielőtt azonban további filozofálgatásokba bocsátkoznék, egy vallomással tartozom. Talán ettől néhányaknak kevésbé tűnök majd hitelesnek, de mivel az életmódom többi területén úgy érzem, eléggé jól tudom ezt a hiányosságomat kompenzálni, így bevallom, én nem igen járok piacra. Szerettem volna meghonosítani ezt a szokást az életemben, vettem hozzá szép, fonott kosarat is. A piac is csak egy karnyújtásra van az otthonomtól, de valahogy eddig nem jött össze. Bár amikor sikerült, akkor külön örömként könyveltem el, és megbizonyosodtam róla, hogy a fenti gondolataim a piacra járás előnyeiről igazak, nem légből kapottak.

Mindeközben többször voltam elégedetlen az élelmiszerboltok zöldség- és gyümölcskínálatával, mivel este, munka vagy edzés után betérve már nem mindig találtam megfelelő árut (előfordult, hogy húsvétkor még retket sem). Így egyre erősödött bennem a gondolat, hogy ezt a helyzetet másképpen hidaljam át. Akkoriban kezdtek el terjedni a zöldség- és gyümölcs-házhozszállítással foglalkozó webáruházak. Nevezzük ezeket nemes egyszerűséggel online piacnak. Az egyikkel akkor az volt a bökkenő, hogy bár közel volt az átadási helyszín, a munka- és a napirendem miatt nem értem volna oda időben. Ha csak nem vagyok szabadságon, vagy dolgozom otthonról, vagyis home office-ban.

Így, bár kétségtelen, hogy számos veszteség, lemondás és negatívum köthető a koronavírus okozta világjárványhoz és az ezzel kapcsolatos kijárási korlátozásokhoz, egy pozitívumot mégis elkönyvelhetek e téren. A helyzetre való tekintettel ugyanis sokkal motiváltabb lettem abban, hogy házhoz rendeljem a friss, szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, ill. adott esetben egyéb élelmiszereket is (lisztet, fűszert, tejterméket...). Sokat segített ebben, hogy olyan cégek is áttértek a webes értékesítésre, akik eddig csak offline bolttal rendelkeztek.

Van olyan online piactér, amelynek házhozszállítási díja Budapesten kerületektől függően változik; van, ahol bizonyos összeg felett ingyen szállítanak; míg megint máshol 10-15 ezer forintos összeghatárhoz kötik a rendelési minimumotForrás: Free-Photos / Pixabay

5 érv az online piacok mellett

Teljes körképpel nem szolgálhatok, mivel eddig még csak két és fél céggel ismerkedtem meg közelebbről az elmúlt hetekben (a fél arra vonatkozik, hogy a rendelést már leadtam, de csak a cikk leadását követő héten érkezik meg). Ugyanakkor azt bátran elmondhatom, hogy eddig csak pozitív tapasztalataim vannak, és ezt a szokást, úgy érzem, meg is tartom majd a kijárási korlátozások feloldása után is. Végre én is piacozom, csak éppen online. Tudom, hogy az élmény közel sem ugyanaz, de a végeredmény igen: bőséggel van itthon a kedvenc és szezonnak megfelelő zöldségeimből, gyümölcseimből, így sem vitaminhiányos nem maradok, sem éhes. 

Ha valaki hasonló cipőben járna, mint én, vagy esetleg most az „offline" piacokat járványügyi szempontból nem látogatná, akkor az alábbi kedvcsináló listával talán segíthetek abban, miért érdemes kattintani az online piacterekre. Szerencsére ma már igen sok cég közül választhatunk, lakjunk vidéken, városban vagy a fővárosban, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.

1. Gyors és egyszerű. Tényleg csak néhány kattintásba telik a rendelés. Ennél csak az fog hosszabb időt igénybe venni, míg kiválasztjuk a nekünk tetsző árukat és eldöntjük, miből mennyit szeretnénk rendelni. Nem mindenhol kötelező regisztrálni a felületen a rendeléshez, bár ez nagyban meg tudja könnyíteni a helyzetet, mivel jobban nyomon követhető, hol tart a rendelésünk feldolgozása, másrészt az is lehet, hogy így kapunk kedvezményt, ajándékot például az első rendelés alkalmával. Ez utóbbi marketing szempontból is remek ötlet.

2. Kényelmes és tervezhető. A kanapén vagy a fotelben ülve, a tömeget és a sorban állást kikerülve vásárolhatunk, ami sok időt és energiát megspórol a napból, ráadásul nem kell korán kelni. Érdemes már előre szétnézni otthon a kamrában és a hűtőben, hogy miből fogunk kifogyni, vagy, hogy mi az, amire jelenleg szükségünk van – így nem rendelünk feleslegesen, ami a pénztárcánknak is jó, és csökkenthető vele az élelmiszerpazarlás is. A heti menü tervezésébe kalkuláljuk bele azt is, hogy a kiszállítás néhány napot igénybe vehet, bár van hely, ahol, ha délig rendelünk, már másnap meg is érkezik a rendelésünk.

3. Hazai és környezetbarát. A hazai termelők áruit rendelve támogatjuk a magyar gazdaságot, segíthetjük azoknak a kistermelőknek és családjaiknak a megélhetését, akik egész évben azon dolgoznak, hogy friss portékával lássák el a vevőket. Az áruk nagyrészt csomagolás nélkül érkeznek, vagy szelektíven gyűjthető, komposztálható vagy újrahasznosított/újrahasznosítható csomagolásban (például műanyag ládában, amit a következő rendelés alkalmával visszaadhatunk). Így nem kevés műanyag zacskót spórolunk meg, amivel nagy lépést tehetünk a hulladékcsökkentés érdekében.

Forrás: Couleur / Pixabay

4. Friss és idényszerű. A legtöbb oldal mindig csak az aktuális, szezonnak megfelelő kínálatot mutatja, vagyis azt, ami éppen a beszállítóknál (zömmel őstermelőknél, kistermelőknél) terem, így garantáltan friss és idényszerű a termés. És mivel a rendelt áru nem messzi országokból utazik hozzánk, így az ökológiai lábnyomunkat is csökkenthetjük. Persze akad olyan oldal is, ahol rendelhetünk, távolabbról érkező banánt vagy citrusféléket is, amiket amúgy ma már egész évben bármely piacon, élelmiszerboltban is elérünk, így ezeknél a szezon nem teljesen értelmezhető kategória, mindenesetre a választékot bővíti.

5. Biztonságos és felelősségteljes. A jelenlegi járványügyi helyzetben otthonról is elintézhetjük a piaci vásárlást, akár reggel 9 és 12 óra között, maszk és kesztyű nélkül is. A futárral szinte alig kell találkoznunk, mert már vagy előre kifizettük bankkártyával a rendelést, vagy ha utólag fizetjük, akkor érintés nélkül is megoldhatjuk ugyanezt a maszkban, kesztyűben érkező futárnál levő mobil bankkártyaolvasó terminál segítségével.

Cikkünk szerzője Schmidt Judit dietetikus.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek