Videó: Cuki vidra fürdőzött a Balatonban

A Balaton mindig tartogat valami meglepetést. A „magyar tenger" változatos élővilággal rendelkezik, megannyi állat-és növényfajnak ad otthont. A Föld napján egy aranyos vidra fürdőzött a siófoki Sóstó Strand közelében. Az akrobatikus vízi mutatványokat is bemutató cuki állatkát Fekésházi József és kislánya vették észre.

Az európai vidra Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft - a kép illusztrációForrás: Ceglégi Ádám/likebalaton.hu

„A naplementét néztük a lányommal, amikor ez a kis állat felbukkant. Eddig csak állatkertben láttunk vidrát, szóval nagyon meglepődtünk. Sok más mellett az ilyen ritka és váratlan találkozások teszik igazán különlegessé a Balatont és mutatják be annak természeti gazdagságát – mesélte József a Likebalatonnak.

Az európai vidrát napközben nagyon ritkán lehet látni, mert éjszakai életet él. A párzási időszak kivételével magányosan élő állat. Miután jól bevacsorázik halakból, kétéltűekből és gerinctelen állatokból, szívesen tölti az idejét játékkal. Az európai vidra Európa teljes területén veszélyeztetett fajnak számít, több nyugat-európai országból már eltűnt. Ezért a balatoni előfordulása örömteli esemény és egyben rámutat, hogy Közép-Európa legnagyobb édesvízi tava mennyire fontos szerepet tölt be az ökoszisztémában.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek