Fürdőzőkre és hajózókra veszélyes tárgyakat távolítanak el a Balatonból

Tavaly a tó alacsony vízállása miatt a korábbiaknál jóval több mederben hagyott akadályra derült fény, és több vált komoly veszélyforrássá a fürdőzőkre és a hajózókra nézve. Akkor a Balaton egyik partszakaszán teljesen felszámolták a mederben hagyott akadályokat és illegális stégeket. Idén is hasonlóra készülnek – közölte az illetékes Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-vel pénteken.

El sem tudjuk képzelni,helyenként mi rejtőzhet a víz alatt - a fotó illusztráció -Forrás: Pixabay

Csonki István elmondta, a teljes mentesítést tavaly Gyenesdiás és Vonyarcvashegy partszakaszán tudták elvégezni. A Balatonban hagyott mesterséges akadályok háromnegyedét a horgász-, napozó-, illetve bejáróstégek maradványai tették ki.

Gyakoriak még a szabálytalanul vízben hagyott horgászkarók, amelyek megdőlve és víz alá kerülve különösen veszélyesek, továbbá a kikötésekhez használt kötelek, sodronyok, betontömbök.

Tavaly a vízügy Siófoknál karót és vitrolásroncsot, Balatonakarattyánál víziállást, Balatonkenesénél betontömböket, Balatonszárszónál csatornázási aknát és acélhágcsót távolított el. Örvényesnél a helyi sporthorgász egyesülettel összefogva 30 acélcsőtől, szöges acélszerkezettől, zártszelvénytől szabadították meg a parszakaszt. Gyenesdiáson, ahol a helyi polgárőrség mellett az önkormányzat is besegített, 300 baleset- és életveszélyes karót távolítottak el a mederből. Itt felülvizsgáltak 28 szabálytalan víziállást is, amelyek zömét a tulajdonosok – a kifüggesztett felszólítást követően - eltávolítottak, öt illegális stéget pedig a vízügy számolt fel, írja a MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek