Életveszélyes karók állnak ki a Balaton vizéből

Aki SUP-deszkán evez az északi parti nádasok közelében, a horgászstégek környékén helyenként vízbe szúrt botokkal találkozhat. Korábban ezek a karók, melyekhez a pecások kötik a csónakjaikat, nem jelentettek problémát, mert ezt a sávot csak a horgászok használták, az utóbbi időben azonban egyre többen közelítik meg SUP-pon, kajakkal vagy kenuval - derül ki a likebalaton.hu cikkéből.

A kép illusztrációForrás: Ivabalk,/Pixabay

A lap Somogyi László túravezetőt idézi, akinek elmondása szerint, "ezeket a karókat télre ki kellene venni a vízből, ugyanúgy, mint a horgászstégeket, de a legtöbb esetben ez nem történik meg. Addig nem jelentenek problémát a botok, amíg kiállnak a vízből, és tudjuk, hol kell kerülgetni őket".

Mint hozzátette, "ha befagy a Balaton, akkor a jégzajlás ezeket a botokat leborotválja, vagyis a vízből kilátszó részeket letöri, ami miatt magasabb vízállás esetén ezeket a botokat észre sem vesszük. A nádasok előtti 150-200 méteres sávban évtizedek óta sorakoznak a vízszint alatt 20-30 cm-rel egymás mellett ezek az akáckarók, melyek elsősorban a SUP-osok számára jelentenek veszélyt, mert az ő deszkájuk kilyukadhat, vagy fennakadhat egy ilyenen. A csónak, kajak, kenu átsiklik felette, nem sérül, mert erős anyagból készülnek; ezért nem zavarták ezek a karók a pecásokat sem". 

A túravezető azt tanácsolja, hogy mindig kérjük ki az adott standon kölcsönzőt üzemeltetők tanácsát akkor is, ha saját deszkával megyünk evezni, illetve érdemes a nádasfaltól messzire eltávolodni a SUP-al.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek