Nem mindennapi videó készült a balatoni szupercelláról

Májustól június végéig várhatóak azok a viharok, melyek során úgynevezett szupercellák, vagyis örvénylő zivatarfelhők is kialakulhatnak. 2022.május 25-én délután egy szupercellás zivatar érkezett Graz felől a Balaton térségébe, íme!

"Meglehetősen ritka jelenségnek számít, de ahol megjelenik, ott minden esetben súlyos károkat okoz. Nálunk elsősorban a jégeső jelent problémát, míg Észak-Amerika középnyugati részén a szupercellákhoz kapcsolódó tornádók okoznak veszedelmet, amelyek szinte minden évben emberéletet is követelnek. Az elmúlt időjárási helyzetet a siófoki viharjelző obszervatóriumból folyamatosan követtük, kiadtuk a riasztásokat illetve értesítettük a katasztrófavédelmi szakembereket is. Arról nehéz bármit mondani, hogy ez milyen közvetlen kapcsolatban van a klímaváltozással "– Horváth Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki viharjelző obszervatóriumának vezetője.

Horváth Ákos szerint amíg egy átlagos zivatarnál a légkörben fellépő hőmérsékleti és nedvességi viszonyok játsszák a legfontosabb szerepet, addig a szupercelláknál a szél magassággal való változása ad még egy plusz energiát. Ebből következően az örvénylő zivatarfelhők vagy szupercellák erősebbek, mint az átlagos légtömegen belüli zivatarok. Ráadásul jóval hosszabb élettartamúak, így egy zivatarfelhőhöz képest, amelynek az élettartama 30–60 perc, ezek sokkal tovább fennmaradhatnak. Vonulásukat mindig orkánerejű szél, jégeső, ritkább esetben akár tornádó is kíséri.

Május 25-én a Balatontól nyugatra ilyen szupercellák jöttek létre, azonban a fő vonulási irányuk elkerülte legnagyobb tavunkat.

Viszont elkapta Kaposvár térségét és a Kis-Kunság déli részét.

Ezek a jelenségek legtöbbször május végétől június végéig fordulnak elő, de egy-egy örvénylő zivatarcella még akár a nyár végén is kialakulhat, írja a likebalaton.hu.
(címlapkép: akos147/Pixabay - illusztráció)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek