Akár sérülést is okozhatnak a megunt, Balatonba engedett hobbiállatok

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai rendszeresen találkoznak megunt és a természetben elengedett, korábban kedvtelésből tartott állatokkal – írja cikkében a sonline.hu

 „Gyakoriak az efféle esetek, s ezek az állatok nemhogy túlélik a telet, hanem még szaporodnak is a természetben. Komoly veszélyt jelenthetnek a környezetükre és az őshonos fajokra, amelyeket kiszorítanak életterükből" – mondta Rozner György, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tájegység vezetője, aki úgy tapasztalja, a Kis-Balaton környéke közkedvelt elengedőhely.

A teknősök harapása is igen fájdalmas tud lenniForrás: Glenn Bartolotti/Wikipedia

„Némelyik teknősfaj, amellyel találkozunk, még eredeti élőhelyükön, például Floridában is veszélyt jelent a fürdőzőkre, komoly sérülést okozhat, amikor megnő. A keselyűteknős súlya a 30-40 kilogrammot is elérheti, ráadásul olyan veszélyes a harapása, hogy csonkolt sérülést okozhat. A meleg vizű Hévíz-patakban egzotikus halakat is fellelni, amelyek egykor szintén megunt kedvencek voltak" – tette hozzá.

A keselyűteknősnek semmi keresnivalója nem lenne a hazai vizeinkbenForrás: Norbert Nagel/Wikpedia

Pécsi Tibor, a kőröshegyi teknőspark és mentőközpont vezetője jelenleg is őriz öt keselyű- és ugyanennyi aligátorteknőst, amelyeket gondatlan gazdik engedtek el a természetben. – Egyiküket a Dunából fogták ki, és miután hozzám került, másnap ötven tojást rakott. Szerencse, hogy ez az esemény nem a természetben történt – mondta Pécsi Tibor, akihez gyakran kerülnek a megunt kedvencek.

Elmesélte, hogy rendszeresen érkeznek hozzá a házi terráriumokat kinőtt kedvencek. Volt, amikor 22 kilós aligátorteknős érkezett hozzá s Zala megyéből, s emberre is veszélyes állatokat is emeltek már ki a Balaton vizéből és hoztak neki. Míg a hazánkban őshonos mocsári teknősök elbújnak, ezek az állatok nem félnek az embertől, hiszen gazda nevelte őket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek