Mit lehet csinálni tavasszal a Balatonon?

A Balaton nyáron általában túlzsúfolt és a nagy hőségben legszívesebben egész nap csak a tóban lubickolnánk vagy a parton heverésznénk. Ellenben a tavasz kiváló alkalmat ad arra, hogy felfedezhessük a "magyar tenger" és környéke rejtett szépségeit. Ilyenkor még nincs nagy tömeg, és az időjárás is ideális, hogy hódolhassunk egy-egy kedvenc hobbinknak. Lássuk, hogy mit is lehet csinálni tavasszal a Balatonon! 

Bringatúra - Tekerd körbe a tavat egy hétvége alatt! 

Több mint 200 km és rengeteg élmény vár azokra, akik biciklivel tekerik körbe a Balatont. Akinek a gyorsaság a cél, akár 1 nap alatt is teljesíthetik a távot, de aki szeretné élvezni a tájat és útközben megpihenne a parti éttermeknél vagy ellátogatna a helyi nevezetességekhez, azoknak érdemes egy hosszú hétvégés bringatúrát összeszervezni.

A Balatont egy hétvége alatt kényelmesen körbe lehet tekerniForrás: Facebook/BalatonBike365

A déli part sík, ingerszegényebb, az északi part dombosabb és látnivalókban gazdag, célszerű ennek megfelelően előre megtervezni az útvonalat. De ha csatlakoznánk egy nagyobb biciklis csoporthoz az is megoldható.

Keresve kutatva a balatoni bringatúrákat, szembe jött velünk a Százlábú Egyesület programja, május 27-29-én, amire még lehet jelentkezni, mert van még szabad hely a 3 napos 2 éjszakás túra szántódi szállásán. A csillagtúra jellegű túrát az egyesület tagjai már jó párszor kipróbálták, és most végre a teljesen kiépített, a Balatont körül ölelő kerékpáros túraútvonalon haladnak majd. A program nyílt, így azon minden érdeklődő túratársat szeretettel várnak a szervezők, egyesületi tagságtól függetlenül! A leírás szerint a csoportos túra nyugodt tempóban, több pihenőt tartva (látnivalóknál, kilátó pontoknál, érdekességeknél, „fröccs terasznál" stb..) együtt halad majd a tó körül.

Tulipánvirágzás - Szedd magad! 

Magyarország legnagyobb Tulipánszürete közel félmillió tulipánnal várja a látogatókat Kőröshegyen április 13. és 24. között. A virágoskert már 6. alkalommal bont szirmot Kőröshegyen, és a tavalyi nagy sikerre való tekintettel, idén tavasszal dupla mennyiségű tulipánnal, újabb területekkel és teljesen új fotós elemekkel készülnek a szervezők.

A tavaszi tulipánszüret április 13 és április 24 között tartForrás: Facebook/Kőröshegyi Levendulás

A területen változatos fajtájú, színű és alakú tulipánok várnak arra, hogy leszedjék őket, de szigorúan csak a száruknál fogva! A tulipánkert kutyabarát birtok, így szeretettel várják a négylábú kedvenceket is (pórázon). 

Kirándulás a természet lágy ölén

A 337 méteres Hegyestű az egyik legkülönlegesebb tanúhegye a Balatonnak, a Tóti-hegyre meredek és kalandos a feljutás, de eszméletlen a kilátás; és a Hegyesd tetején álló apró várrom is kihagyhatatlan. A közeli erdőkben ilyenkor virágzik a medvehagyma, így gyűjtést is szervezhetünk. A Balaton-felvidéket is behálózó Országos Kéktúra- és Balatoni Kéktúra-útvonalak gyönyörű tájakon visznek végig, érdemes a kevésbé ismert szakaszokat is bejárni.

Túrázás közben felfedezhetjük a Balaton természeti kincseitForrás: AFP/PASQUINI Cedric / Hemis.fr/Pasquini Cedric / Hemis.Fr

Balatonfüredről például eljuthatunk a varázslatos hangulatú Evetes-völgybe, ami Balatonszőlős és Hidegkút között húzódik. De ha valaki inkább víz közeli élményre vágyik, annak érdemes nagy túrákat tenni a nádasokkal szegélyezett Kis-Balatonnál, a Nagy-Bereknél vagy északon a Kornyi-tónál, ahol bepillantást nyerhet a vízimadarak élővilágába. 

Hajókázás a "magyar tengeren"!

Ilyenkor lehet csak igazán kiélvezni a kellemesen hűs tavaszi szeleket és a még csendes, nem túlzsúfolt vízfelületet. Vitorlázz, kenuzz, kajakozz vagy pattanj fel egy SUP-ra, és máris szelheted a hullámokat például Balatonszemesnél, Fonyódnál vagy Zamárdi mellett.

Tavasszal is szelheted a hullámokat a "magyar tengeren"Forrás: Pixabay/ivabalk

Aki gyorsabb menetidővel szeretne átjutni az északi partról a déli partra, annak érdemes igénybe venni a Tihany és Szántód között közlekedő kompokat, vagy az új katamaránokat, amikről már korábban mi is beszámoltunk. A katamaránok Siófok és Balatonfüred, illetve Tihany között, valamint a Fonyód-Badacsony útvonalon közlekednek, így a kiemelt balatoni desztinációk is könnyedén elérhetők.

Merülj el a gasztronómia világában!

Az egyik legfinomabb balatoni hekket és keszeget az Aszófői Halsütőben, a klasszikus ínyenc velős pirítóst a Gyulakeszi végében található Autós Pihenőben lehet kapni. Néhány strandbüfé már ilyenkor is nyitva van, így sorba állás nélkül fogyasztható el az idei első sajtos-tejfölös lángos. Áprilisban Paloznakon Piaci Pikniket rendeznek, ahol a környékbeli termelők finomságai közül lehet válogatni.

A Balatoni Kör programját idén Füreden rendezik megForrás: Travelo.hu

A Balatoni Kör gasztrofesztiváljának házigazdája idén Balatonfüred lesz, Badacsonyban pedig a Gasztrohegyen vega hétvégével várnak április 23-24-én. Apropó Badacsony, itt találhatók a leghíresebb és legfinomabb balatoni borok, ezért célszerű részt venni egy pincetúrával egybekötött borkóstolón is. 

Források: welovebalaton.hu , csodalatosbalaton.hu , magyarorszagom.hu 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek