A világon egyedülálló alkotással bővült a Festetics-kastély parkja

Újabb attrakcióval bővült a keszthelyi Festetics-kastély parkja. Igazi monumentális műalkotás a 11 tonna hullajtott agancsból készített Totem, ami a Vadászati és Természeti Világkiállítás kapuja, és jelképe volt – írja a likebalaton.hu.

Nem csak az agancsa készült agancsbólForrás: Mihály Szilvia/likebalaton.hu

A csodaszarvas több mint 20 méter hosszú, 15 méter magas, szélessége pedig 22 méter; ez nagyjából egy ötszintes épület méreteinek felel meg. A mű a Vadászati Múzeum melletti tisztáson belépőjegy megváltása nélkül is megcsodálható. Alkotója, Szőke Gábor Miklós szerint méltó végleges helyére került műve a keszthelyi kastély parkjában. 

Elkészítéséhez őz, dám és gímszarvas agancsot használtak fel. A tizenegy tonna agancsot példátlan összefogással az ország valamennyi vadásztársaságának, erdészetének és számos magánembernek a segítségével két év alatt gyűjtötték össze. 

"2019 elején kaptam felkérést arra, hogy készítsek egy szobrot, pontosabban egy kapu installációt a világkiállítás bejáratához. Egészen különleges volt az a lehetőség, hogy hullajtott agancsokat használhatok a művemhez, hiszen ennyire élő anyaggal még nem dolgoztam" – elevenítette fel a kezdeteket Szőke Gábor Miklós.

Itt látható a szobor mérete igazán, egy emberhez viszonyítvaForrás: Mihály Szilvia/likebalaton.hu

Mint mondta, nem kicsi mérnöki és szobrászi kihívás volt az elkészítése. A szobrászokból, mérnökökből, hegesztőkből álló csapatával magát a szobrot egy több mint 20 tonna rozsdamentes acélszerkezetre építették rá, és több mint egy évet dolgoztak rajta.

"Az ősi népek sokszor az állatvilágból merítettek erőt, hitvilágukban nem volt idegen az egyes állatok természetfeletti tulajdonságokkal való felruházása, totemként való tisztelete. Ezt az ősi erőt fejezem ki csodaszarvasom Totem címével is" – tette hozzá. 

Címlapkép: MTI/Varga György

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek