Videó: Csodálatos látványt nyújt a jeges Balaton, de rámerészkedni életveszélyes

A Balaton partmenti szakaszain és a kikötőkben hajnalra virradóra jég alakult ki, de ez nem olyan minőségű, amelyen közlekedni vagy sportolni lehetne! A kikötőkben, vagy a part melletti vízterületeken képződött jég mindössze 1-3 centiméter vastag, ami az azon tartózkodásra jelenleg alkalmatlan – írja a sonline.hu.

Jeges arcát mutatja a tó, de a jég vastagsága még mindig nem elég ahhoz, hogy rámerészkedhessünk - illusztrációForrás: Zsuzsa Bóka/Pixabay

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság és a Balaton Vízirendészet felhívta a figyelmet, hogy jelenleg a Balaton jegén tartózkodni nem ajánlott, a jég vastagsága sehol sem megfelelő. A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri, vagy meghaladja a 10 centimétert. Ez most nem mondható el a Balatonról, amelyről egyébként csodálatos felvételeket készített a sonline.hu munkatársa, Németh Levente.

A jégbeszakadások miatt bekövetkező balesetek megelőzése érdekében a rendőrök fokozott ellenőrzést tartanak. A szabályok megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetést alkalmazhat, 5-50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési eljárást indíthat, melyben akár 150.000 forintig terjedő pénzbírságot is kaphat az elkövető.

Ha bármilyen jéggel kapcsolatos veszélyhelyzetet észlelnek (beszakadás, süllyedés) azonnal hívják a 112-es segélyhívón a vízirendészet járőreit, vagy kérjenek segítséget a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság 1817-es vízi segélyhívó telefonszámán!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek