Emlékház lesz a magyar író egykori badacsonytördemici birtokán

Emlékház lesz Herczeg Ferenc, író egykori badacsonytördemici birtokán, a tervezett kiállítás az író olyan kevésbé ismert oldalait is bemutatja, mint borászi ambíciói, valamint a Balaton természeti örökségének megőrzéséhez és az állatvédelemhez fűződő szerepvállalása - tudatta a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) az MTI-vel.

Forrás: Mertens fényképe alapján ismeretlen művész / Wikipédia

A Petőfi Kulturális Ügynökség állami támogatással megvásárolta az egykori birtokon álló két épületet. A területen található épületek felújítását követően a PIM szakmai tervei alapján készül kiállítás, amely emléket állít Herczeg Ferencnek, és felidézi a birtokon eltöltött évek hangulatát, valamint jeles vendégeinek alakját.

Herczeg Ferenc 1926 őszén egy mintegy két hold területű szőlőt és egy vincellérházat vásárolt a Badacsony délnyugati lankáján, a Szent Ignác-kápolnával szemben a mai Badacsonytördemicen. Még ugyanazon a nyáron megbízást adott Mayer Ferenc építőművésznek egy népi stílusú új nyaraló megtervezésére. A kibővített és felújított épületegyüttes egy stilizált parasztgazdaság képét idézte. 1946-ig rendszeresen itt töltötte nyarait. Számtalan író, színész, tudós és vezető politikus megfordult nyaralójában.

Az épületekben épségben fennmaradtak az egykori berendezési tárgyak, amelyeket a PIM megvásárolt, és megkezdte a szükséges műtárgyvédelmi és restaurálási feladatokat. Az emlékház várhatóan 2024 első felében nyílik meg a látogatók előtt Badacsonytördemicen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek