Nagyon ritka madár érkezett a Balatonhoz

Nemrégiben egy fiatal csüllőt (Rissa tridactyla) láttak a Balatonnál, először a balatonberényi kikötőben, majd a balatonmáriafürdői mólónál sikerült megfigyelni, ahol előszeretettel vadászott az apró halakra, amelyekből hihetetlen mennyiséget képes elfogyasztani. A madárfaj leírásköteles, amely azt jelenti, hogy a Nomenclator Bizottság a leírás vagy fotók alapján fogadja elkésőbb az adatot - írja a ng.24.hu

A kép illusztrációForrás: Tim from Ithaca / Wikipédia

A csüllő Európában, Ázsiában, Észak-Amerikában és Grönlandon az 55. északi szélességi kör felett költ. Számos telepe van a Brit-szigetek és Norvégia partjain. Fészkel továbbá Oroszországban a Kola-félsziget északi részén, a Vajgacs-szigeten, Novaja-Zemlján, a Ferenc József-földön. Költ Izlandon, továbbá a Feröer-szigeteken, a Jan Mayen- és Medve-szigeteken valamint a Spitzbergákon. Kisebb számban Dél-Svédország és Dánia partjain is.

Kötőhelyei a magas, meredek tengerbe szakadó sziklafalak, Norvégiában egyre gyakrabban telepedik meg a halászfalvak épületeinek tetején. Rendszerint más madárfajokkal alkot vegyes költőtelepeket, ahol több ezer madár fészkel együtt. Ez a madárfaj hazánkban védett, természetvédelmi értéke 25 000 forint. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek