Látogatóközpont épülhet a Badacsonyra

Megszépül a Szent István-kápolna körüli tér, bazaltkőből kálváriát, a kápolnával szemben golgotát építenek, és a pálos emlékhelyen keresztet állítanak. Mindeközben a szakrális emlékeket összekötő gyalogutak, zöld járófelületek, lépcsők és korlátok rendbetételével teszik biztonságosabbá a túrázást. Röviden ezek a részfeladatai annak a Szakrális tematikus út – Badacsonytomaj és Badacsonytördemic turisztikai attraktivitásának fejlesztése című tervnek, amelyről a Turizmus szerzője kérdezte a kivitelező vezetőjét.

A Szent György-hegy a badacsonyi bazaltorgonák felől, előtérben BadacsonytördemicForrás: Thaler Tamas/Picasa/Wikipedia

Brájer Éva, a Badacsony és Térsége Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. (BTTF) vezérigazgatója a lapnak arról beszélt, hogy a projekt célja, hogy a Badacsonytomaj és Badacsonytördemic építészeti arculata belesimulhasson az észak-balatoni tájba, Tördemicet bekapcsolhassák az aktív turizmusba, megújítsák annak műemlék jellegű főutcáját, beleértve a 90 éves, faragott bazaltkő-burkolat helyreállítását.

A tervek szerint készül egy olyan Badacsony Kódex is, amely által a jövőben biztosítani lehet a hegy egységes arculatának megőrzését. További feladatként jelölték meg Badacsonytomaj helyi közlekedésének összehangolását, ezért szakemberekkel vizsgáltatnák meg a parkolási lehetőségeket és a kerékpárosbarát fejlesztések lehetőségeit.

Badacsonytomaji szőlővidékFotó: Csudai Sándor - Travelo

"Badacsonynak nemcsak a borászati kultúrájával, hanem kultúrtörténeti értékeivel is fel kell hívnia magára a figyelmet. Azt szeretnénk, hogy a hegy lábánál elterülő, ez idő szerint önkormányzati tulajdonban lévő, hathektáros tér közösségi funkciót töltsön be, és épüljön ott egy olyan interaktív kulturális és turisztikai látogatóközpont, amely a térség szőlő- és borkultúrája mellett többek közt Badacsony és a tanúhegyek geológiáját is bemutatja" – tette hozzá a vezérigazgató.

A lap szerint a Kálvária út megnyitása 2022 tavaszára várható, a projekt második ütemének átadását – feltételezve, hogy az önkormányzat közösségi célra bocsátja a kulturális és turisztikai látogatóközpont céljára alkalmas hathektáros teret – 2023 tavaszára tervezik.

A Váli-birtok több pontján találni egy-egy kuckót vagy pavilont a borozgatásraForrás: Csikesz Mariann / Travelo
Három balatoni borász, akinek birtokát egyszer látni kell!
Ha hiszik, ha nem, borozgatni sárguló szőlőtőkék között is remek dolog - pláne, ha egy helyen kínálják meg az embert őszi díszlettel felszerelt szállással, korai naplementével és gyönyörű panorámával. Mi például vendégházakkal és kilátóval felszerelt birtokokon jártunk, ahol nemcsak, hogy meggyőztek minket a Káli-medencét ölelő szexi domborulatok, de közben három olyan borásszal is találkoztunk, akik egészen sajátos élményt kínálnak boraik mellé. Olvassanak róluk picit bővebben itt.

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek