A Balaton szocreál nyaralókerítései ihletette versekből nyílt kiállítás

Még áprilisban írtunk a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program egy izgalmas kezdeményezéséről, amelyben a balatoni nyaralóövezet 60-as, 70-es évekből származó, érdekes formájú kerítéseit gyűjtik össze értékmentő jelleggel.

Forrás: Varga Marietta/Schmal Fülöp

A Formákon túl projekt a kerítéseken keresztül vizsgálja a helyiek és az ide látogatók korabeli világát. "Ötletes, játékos formáikkal, remekül eltalált színeikkel a felhőtlen nyarakat juttatják eszünkbe, ám ennél többről is mesélnek. Ha mögéjük nézünk, felvillan a hatvanas-hetvenes évek társadalmi miliője, amiben megszülettek" – mondta az ötletgazda Törő Balázs, a Lackó Dezső Múzeum néprajzkutatója.

Forrás: Varga Marietta/Schmal Fülöp

Az október 1-én nyílt vers-fotókiállításra helyi költőket kértek fel, hogy a kerítések formájából inspirálódva írjanak az itt élők és az ide látogató nyaralók és turisták viszonyáról. A Rímek mentén, formákon túl / vers-fotókiállítás című tárlat a révfülöpi vasútállomáson tekinthető meg november 30-ig.

A kiállításon Éltető Erzsébet, Korinek Janka, Somogyi Csaba, Tóbiás Krisztián és Varga Richárd versei és Varga Marietta, Schmal Fülöp, Nagy Attila Károly és Toroczkai Csaba fotói tekinthetőek meg. A projektet a Formákon túl név alatt megtalálják a Facebookon és az Instagramon is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek