Érdekes formájú kerítéseket mutat be a balatoni retrósorozat

Formákon túl címmel indul a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program hatásterületeit bemutató kampány első epizódja. A sorozat célja, hogy bemutassa az EKF program olyan területeit, amelyek csak lazán kötődnek a klasszikus kulturális területhez, de mégis szerves részét képezik annak.

Forrás: Varga Marietta/Schmal Fülöp

A sorozat első része az 1960-as és '70-es években épült nyaralók érdekes formájú kerítésein keresztül az építészet területére enged betekintést. A projekt egyrészről értékmentő jelleggel, néprajzkutató segítségével tárja fel a Bakony–Balaton régió eltűnőfélben lévő érdekes kerítéseit, másrészről építészek és művészek hívják fel a közönség figyelmét az érdekes szocialista realista formákra.

"Bizonyos tárgyak képesek egész életvilágok megidézésére, így van ez a balatoni nyaralókerítések és kapuk esetében is. Ötletes, játékos formáikkal, remekül eltalált színeikkel a felhőtlen nyarakat juttatják eszünkbe, ám ennél többről is mesélnek. Ha mögéjük nézünk, felvillan a hatvanas–hetvenes évek társadalmi miliője, amiben megszülettek. Az ekkor létrejövő nyaralótelepek hangulatához a telkeket elválasztó kerítések éppúgy hozzátartoznak, mint a lapostetős nyaralóépületek, vagy éppen a falnak támasztott kempingbiciklik. A kerítések és kapuk légies vonalaikkal épp csak jelképesek; nem az elzárkózás, bezárkózás, hanem összetett társadalmi kapcsolatok szimbólumai" – mondta el Törő Balázs, a Lackó Dezső Múzeum néprajzkutatója, a projekt ötletgazdája.

Forrás: Varga Marietta/Schmal Fülöp

"Ezek a kerítések azért is fontosak, mert nem akarnak semmit eltakarni, sőt: „mögéjük", igenis be lehet látni! Ráadásul nem csak fizikai, hanem átvitt értelemben is sokat láttatnak megrendelőik és elkészítőik világából. Mesélnek nekünk a nyaralók és helyiek szövevényes kapcsolatrendszeréről, egyúttal kézzelfoghatóvá teszik a köztük kialakult együttműködés csatornáit. Rávilágítanak többek közt a korszak megélhetési stratégiáinak egyik népszerű formájára, a gyári munkások és iparosok saját zsebre történő munkavégzésére, a fusizásra, aminek révén számos nyaralókerítés is elkészülhetett" – tette hozzá a kutató.

A projekt Varga Marietta és Schmal Fülöp fotográfusok sorozatával indul, melyet teljes terjedelmében a veszprembalaton2023.hu weboldalon tekinthetnek meg az érdeklődők. A szervezők ugyanakkor várják az alkotókedvű helyi lakosok, nyaralótulajdonosok és kirándulók csatlakozását is a programhoz, akik az általuk kedvelt kerítésről készített fotót és ha van, akkor a hozzá tartozó történetet is beküldhetik a formakontul@veszprembalaton2023.hu címre. A projektet a „Formákon túl" névre keresve megtalálhatják az érdeklődők a Facebookon és az Instagramon is.

Forrás: Varga Marietta/Schmal Fülöp

A szervezők arra kérnek mindenkit, hogy óvják a tulajdonosok nyugalmát és személyiségi jogait. A fotókon ne jelenítsenek meg embereket, a képekről ne derüljön ki, hogy melyik utca és milyen házszám alatti ház kerítését ábrázolják. Bővebb információk a projekt weboldalán találhatók.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek