Újabb értékek kerültek be a somogyi kincsestárba

A közelmúltban tartotta ülését a Somogy megyei értéktár bizottság, melyhez az elmúlt hónapokban három kategóriában nyolc javaslat érkezett arra, mely értékeket emeljék be a Somogy Megyei Értéktárba. Ezek közül négyet elutasítottak a szakemberek, négyet pedig beemeltek, így lett somogyi érték a Svert Kupa Vitorlás Egyesület hagyományőrző tevékenysége által szervezett zamárdi Svert Kupa, valamint a balatoni flotta büszkesége, a 130 esztendős, kitűnő állapotban lévő, ma is működő Kelén csavargőzös. A siófoki földben pihenő, alkotásaival több somogyi települést, illetve templomot gazdagító, nemzetközi hírű Muzsinszki Nagy Endre festőművész életműve szintén bekerült az értéktárba.

A Kelén a testvérhajójával, a Helkával együtt a Balaton leghosszabb ideje szolgálatban lévő hajójaForrás: Elekes Andor/Wikipedia

A balatonboglári Jankovich telepi Vejtey-sétány csaknem száz éve telepített, 128 fát számláló, dupla platánsora, melyet joggal neveznek a kisváros „zöld kápolnájának", ugyancsak felvétetett a megyei értéktár kincsei közé.

A javaslatokat nyolc kategóriában – agrár- és élelmiszer-gazdaság, egészség és életmód, épített környezet, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, természeti környezet, turizmus és vendéglátás – folyamatosan váró értéktár bizottság tagjai arról is döntöttek, hogy a tízéves Hungarikum törvény apropóján megjelenő kiadványba a Zselici Csillagos Égboltot és Csillagparkot, a Kelén csavargőzöst, illetve a somogyi „hosszúfuruglát" javasolja bemutatni – írja a sonline.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek