Ezek lettek a legjobb balatoni strandok az idén

Az idei Kék Hullám Zászló strandminősítésre minden korábbinál többel, 43 stranddal neveztek a balatoni települések, strandüzemeltetők – hangzott el a mai eredményhirdető ünnepségen Balatonfenyvesen a hirbalaton.hu cikke szerint.

Balatoni strand - illusztrációForrás: berni0004 / Shutterstock

A legjobbak ötcsillagos zászlót kaptak, a minősítés során a legtöbb pontszámot a csopaki Községi strand érdemelte ki. A kiemelkedő eredményhez hozzájárultak a strandon növényzetből kialakított árnyékolók, a gyerekbarát szolgáltatások és a mai igényeket kielégítő, kulturált vendéglátóhelyek, valamint a nagy, ingyenes parkoló a strand előtt.

Idén rekordot döntött a minősítésre jelentkező strandok száma, 43 balatoni strand vállalta, hogy a bejárás során szigorú szempontrendszer alapján vizsgálja meg őket a bizottság, mely a Balatoni Szövetség, a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség munkatársaiból állt.

A minősítés során a bizottság vizsgálta a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, tisztaságát, a strand akadálymentesítésének szintjét (parkoló, járdák, vizesblokkok, vízbejutás lehetősége), a környezet állapotát (virágosítás, gyep állapota, meder állapota), a játszóterek minőségét, árnyékoltságát. Figyelembe vették a sportolási lehetőségeket, de a gyerekbarát szempontokra (pelenkázó, családi öltöző) is odafigyeltek. Vizsgálták a strandi vendéglátóhelyek kínálatát, fontosnak tartva a helyi termékek jelenlétét és az újragondolt, vagy megújított étel-ital választékot.

A Balaton járványügyi védekezésben kiemelkedően teljesítő strandjai 2021-ben a balatonföldvári Keleti strand, a vonyarcvashegyi Lido strand és a balatongyöröki Községi strand lettek. A Somogy Megyei Közgyűlés különdíját a balatonlellei Napfény Strand kapta, a Veszprém Megyei Közgyűlés különdíja az örvényesi Legisly Beach-hez került, amely egy szabadstrand, a Zala Megyei Önkormányzat különdíját a vonyarcvashegyi Lido Strand kapta.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park ajándékcsomaggal jutalmazta az élőhely-védelmi és zöldfelületi szempontok alapján kiemelkedő strandokat. Különös tekintettel a vízparti területen az élővilág védelmére (nádasok, koros fák, denevér odú, rovarhotel), a gondosan választott, reprezentatív növényalkalmazásra (tájhonos cserje és fafajták, évelők). A díjazottak: Balatonakali Mandulavirág strand, Csopak Községi strand, Balatonfüred Kisfaludy strand, Balatonfüred Esterházy strand, Vonyarcvashegy Lido strand, Balatonfenyves Csalogány strand és a Zöld Hullám strand Balatonedericsen.

Az öt csillagot kapott, 24 strand listája

Balatonederics Zöld Hullám strand
Csopak Községi strand
Balatonfüred Széchenyi Strandfürdő
Zamárdi Nagy strand
Gyenesdiás Lido strand
Gyenesdiás Diási Játékstrand
Alsóörs Községi strand
Badacsonytomaj Badacsony strand
Zánka Községi strand
Balatonszárszó Központi strand
Szigliget Községi strand
Balatonfüred Kisfaludy strand
Balatonfüred Esterházy strand
Balatonboglár Platán strand
Balatonberény Községi strand
Balatonakali Mandulavirág strand
Balatongyörök Községi strand
Balatonalmádi Wesselényi strand
Keszthely Városi strand
Vonyarcvashegy Lido strand
Fonyód Panoráma strand
Balatonlelle Napfény strand
Ábrahámhegy Községi strand
Balatonföldvár Keleti strand

A többi, értékelt strand listája a hirbalaton.hu oldalán látható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek