Ezek lettek a legjobb balatoni strandok az idén

  Az idei Kék Hullám Zászló strandminősítésre minden korábbinál többel, 43 stranddal neveztek a balatoni települések, strandüzemeltetők – hangzott el a mai eredményhirdető ünnepségen Balatonfenyvesen a hirbalaton.hu cikke szerint.

  Balatoni strand - illusztrációForrás: berni0004 / Shutterstock

  A legjobbak ötcsillagos zászlót kaptak, a minősítés során a legtöbb pontszámot a csopaki Községi strand érdemelte ki. A kiemelkedő eredményhez hozzájárultak a strandon növényzetből kialakított árnyékolók, a gyerekbarát szolgáltatások és a mai igényeket kielégítő, kulturált vendéglátóhelyek, valamint a nagy, ingyenes parkoló a strand előtt.

  Idén rekordot döntött a minősítésre jelentkező strandok száma, 43 balatoni strand vállalta, hogy a bejárás során szigorú szempontrendszer alapján vizsgálja meg őket a bizottság, mely a Balatoni Szövetség, a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség munkatársaiból állt.

  A minősítés során a bizottság vizsgálta a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, tisztaságát, a strand akadálymentesítésének szintjét (parkoló, járdák, vizesblokkok, vízbejutás lehetősége), a környezet állapotát (virágosítás, gyep állapota, meder állapota), a játszóterek minőségét, árnyékoltságát. Figyelembe vették a sportolási lehetőségeket, de a gyerekbarát szempontokra (pelenkázó, családi öltöző) is odafigyeltek. Vizsgálták a strandi vendéglátóhelyek kínálatát, fontosnak tartva a helyi termékek jelenlétét és az újragondolt, vagy megújított étel-ital választékot.

  A Balaton járványügyi védekezésben kiemelkedően teljesítő strandjai 2021-ben a balatonföldvári Keleti strand, a vonyarcvashegyi Lido strand és a balatongyöröki Községi strand lettek. A Somogy Megyei Közgyűlés különdíját a balatonlellei Napfény Strand kapta, a Veszprém Megyei Közgyűlés különdíja az örvényesi Legisly Beach-hez került, amely egy szabadstrand, a Zala Megyei Önkormányzat különdíját a vonyarcvashegyi Lido Strand kapta.

  A Balaton-felvidéki Nemzeti Park ajándékcsomaggal jutalmazta az élőhely-védelmi és zöldfelületi szempontok alapján kiemelkedő strandokat. Különös tekintettel a vízparti területen az élővilág védelmére (nádasok, koros fák, denevér odú, rovarhotel), a gondosan választott, reprezentatív növényalkalmazásra (tájhonos cserje és fafajták, évelők). A díjazottak: Balatonakali Mandulavirág strand, Csopak Községi strand, Balatonfüred Kisfaludy strand, Balatonfüred Esterházy strand, Vonyarcvashegy Lido strand, Balatonfenyves Csalogány strand és a Zöld Hullám strand Balatonedericsen.

  Az öt csillagot kapott, 24 strand listája

  Balatonederics Zöld Hullám strand
  Csopak Községi strand
  Balatonfüred Széchenyi Strandfürdő
  Zamárdi Nagy strand
  Gyenesdiás Lido strand
  Gyenesdiás Diási Játékstrand
  Alsóörs Községi strand
  Badacsonytomaj Badacsony strand
  Zánka Községi strand
  Balatonszárszó Központi strand
  Szigliget Községi strand
  Balatonfüred Kisfaludy strand
  Balatonfüred Esterházy strand
  Balatonboglár Platán strand
  Balatonberény Községi strand
  Balatonakali Mandulavirág strand
  Balatongyörök Községi strand
  Balatonalmádi Wesselényi strand
  Keszthely Városi strand
  Vonyarcvashegy Lido strand
  Fonyód Panoráma strand
  Balatonlelle Napfény strand
  Ábrahámhegy Községi strand
  Balatonföldvár Keleti strand

  A többi, értékelt strand listája a hirbalaton.hu oldalán látható.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek