Európa legnagyobb tókerülő versenye rajtol el csütörtökön a Balatonon

Csütörtök reggel kilenc órakor ismét szelet fognak a vitorlák, hogy a hajók elindulhassanak a hazai vitorlázás legnagyobb versenyén, az immáron 53. alkalommal megrendezésre kerülő Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon. Akárcsak az elmúlt években, ezúttal is közel hatszáz hajó részvételére számít a verseny rendezője, a Magyar Vitorlás Szövetség, amely számos újdonsággal készül a nagydíjra, valamint az azt körülvevő fesztiválra.

600 vitorlás szelheti egyszerre a habokat a győzelemért - illusztrációForrás: wasi13706Pixabay

Az útvonal azonban nem változik: most is a Balatonfüred–Balatonkenese–Siófok–Tihany–Keszthely–Balatonfüred távot kell teljesíteniük a hajósoknak, ami légvonalban 155 kilométer, de a szélviszonyok alakulásának megfelelően ennél sokkal több is lehet.

A résztvevőknek negyvennyolc óra áll rendelkezésükre a verseny teljesítésére, tehát szombat reggel kilenc óráig lehet érvényesen beérni a célba.

A leggyorsabb hajóknak azonban ennek az időnek a töredéke is elég ahhoz, hogy áthaladjanak a célvonalon, ehhez azonban megfelelő erősségű szélre van szükségük. Tavaly nem volt szerencséjük az időjárással a versenyzőknek, hiszen igen gyenge szélben indultak el, így péntek hajnalban futott be a győztes hajó, az RSM2 Balatonfüredre. A Vándor Róbert kormányozta katamarán 17 óra 52 perc alatt teljesítette a távot. Ezzel messze elmaradt a tókerülő verseny eddigi rekordjától, amit a Fifty-fity nevű kétárbócos katamarán tart, amely 2014-ben döntötte meg saját rekordját, hiszen 7 óra 13 perces idővel ért célba.

Az elmúlt három évben egyébként mindig más nyerte az abszolút versenyt, ami egyben azt is jelenti, hogy remekül felkészült csapatok érkeznek a Kékszalag Raiffeisen Nagydíjra. A szélcsendes idő a legmodernebb katamaránoknak sem kedvez, márpedig az elmúlt években mindig ez jellemezte a Kékszalagot, ezért az is izgalomra ad okot, hogy milyen időjárás fogadja majd a közel háromezer indulót – írja a sonline.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek