Elfújta a szél a fürdőzők rémét a Szigligeti-medencéből

Egy hónappal korábbi hírünkben számoltunk be arról, hogy a Szigligeti-medencében Balatongyörök és Balatonmária térségében algásodást figyeltek meg, az első vízmintákból pedig az derült ki, hogy a határértékhez képest körülbelül 1,2-szer magasabb volt az algák mennyisége a part menti részeken.

Most viszont már bátran pancsolhatunk a Balatonban, ugyanis hamar eltűnt belőle a kékalga, ami a szokottnál korábban, a július végi, augusztus eleji megjelenése előtt szaporodott el a Szigligeti-medencében. A hétfői algamennyiségre vonatkozó mérések azonban a határérték csupán tizedét jelezték. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai a mérések alapján megállapították: nincs ok az aggodalomra, a probléma csupán lokális volt.

A Balaton tehát ismét alkalmas a fürdésre és a vízi sportokhoz - illusztrációForrás: ivabalk/Pixabay

"Idén a megszokottól eltérően korábban jelent meg a kékalga a parti sávban, a Szigligeti-medencében, ám mára ennek az algatömegnek semmi nyoma, sem a nyíltvízben, sem a parti sávban – mondta Somogyi Boglárka, algológus. A kutatóintézet főmunkatársa azt is elárulta, hogy gyorsan melegszik a víz hőmérséklete, ami a nyár elején megjelent "korai" kékalgának már lehet, hogy nem kedvez, de a vízben kis mennyiségben megjelentek a nyár közepére-végére jellemző fecskemoszatok és a nyár végi kékalgák is. "Ha a szél felkavarja a vizet, a partmenti sávban összegyűlt algatömeg eltűnik, a szél kisodorja őket a nyílt vízre. Az algák hasznosak a tó szempontjából, a tavi élet alapját jelentik" – tette hozzá.

Az sem mindegy, melyik fajta szaporodik el túlságosan. A fecskemoszat és a zöldalga nem okoznak problémát. A kékalga, vagyis cianobaktérium a fürdőzők réme, amelyik krémlevesre emlékeztetően zavarosra változtatja a vizet. A fürdőzés és az ivóvíz kivétel tekintetében gondot jelent.

A cianobaktériumok olyan méreganyagot termelnek, amelyek bőrirritációt, a nyálkahártyák irritációját, és így a szem gyulladását is okozhatják.

A hétfői mérés során a megengedett 50 mikrogramm/liter csupán tizedét mérték a Balatonban, így elmondható, hogy a víz jelenleg jó minőségű, fürdőzésre alkalmas, ám az algológus szerint ez az állapot bármikor változhat. Egyelőre azonban pancsolásra és sportolásra is alkalmas a tó – írja a likebalaton.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek