Algásodást figyeltek meg a Balatonnál, jelenleg így áll a helyzet

A Szigligeti-medencében Balatongyörök és Balatonmária térségében az elmúlt hetekben algásodást figyeltek meg a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai, az első vízmintákból az derült ki, hogy a határértékhez képest körülbelül 1,2-szer magasabb volt az algák mennyisége a part menti részeken – mondta Somogyi Boglárka, a főmunkatársa a sonline.hu-nak.

Balaton-part - illusztrációForrás: Lohen11/commons.wikimedia.org

Mint hozzátette, a korai algásodás a gyorsan melegedő vízhőmérséklet miatt fordulhatott elő, de aztán a szeles időjárás bekeverte az algát a nyílt vízbe, és egy héttel később már az eredeti algamennyiség tizedét mérték. Megjegyezte, hogy az algák szaporodásához szervetlen tápanyag, különösen foszfor szükséges, a fény és a meleg pedig kedvez nekik.

Az intézet munkatársai rendszeresen vesznek vízmintákat a Balatonból, melynek jelenleg, mint a szakember hozzátette, tökéletes a vízminősége. Ugyanakkor, hogy nyáron mi várható, arról nem merne bátran jósolni. "Ha hosszú, meleg periódusok lesznek, akkor számítanunk kell algásodásra" - mondta. A most talált fonalas kék alga egyébként nem az a faj, amelyik 2019-ben a nagy algavirágzást okozta.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek