Közel százéves halászhajó rozsdásodik a Balatonalmádi melletti nádasban

A Veszprém megyei hírportál egyik olvasója küldött a szerkesztőségbe egy viharvert vízi járműről fotókat, aki a nádasban lévő hajóroncsot Balatonalmádiban a Budatava strand közelében vitorlázás közben pillantotta meg. A fotókon látszik, hogy a hajótest erősen korrodált, és a faszerkezet sincs jó állapotban, ahogy az olvasó fogalmazott "kimondottan baleset-, sőt életveszélyes lehet, ha valaki kalandvágyból megközelíti és felmászik a hajóra".

Ugyanakkor azt már kiderítette, hogy a roncs a Hajóregiszter és a Balatoni hajók információi szerint a Fogas névre hallgató, csaknem százéves motoros halászhajó, amit Ausztriában gyártottak 1928-ban, majd társával, a Gardával együtt a Balaton Halászati Rt. vásárolta meg. A második világháború idején, 1944. december 1-én a Fogast a balatonfüredi hajógyárban felfegyverezték, majd 11 évvel később leselejtezték és eladták. 1955 utáni sorsáról nincsenek információk, a Hajóregiszter oldalán 2008 óta közölnek fotókat az „ismeretlen tulajdonban lévő", egyre rosszabb állapotba kerülő hajótestről, ezeket idekattintva láthatja.

A lap a ronccsal kapcsolatban megkereste a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányságot, ahonnan azt a választ kapták, hogy „Ha valaki hajóroncsot, vagy más elsüllyedt úszólétesítményt, a víziutat elzáró ismeretlen akadályt észlel, azt a víziközlekedés rendjéről szóló 57/2011. (XI.22.) NFM rendelet 1. mellékletben foglalt Hajózási Szabályzat (HSZ) I. RÉSZ 1.12 cikk 4. bekezdése szerint haladéktalanul be kell jelentenie a legközelebbi illetékes hatóságnál, a lehető legpontosabban feltüntetve az akadály észlelésének helyét. Ha hajó vezetőjeként észleli az akadályt – és az veszélyezteti a hajózást – lehetőség szerint ezt a helyet köteles megjelölni. A lefényképezett hajótesttel kapcsolatban intézkedést kezdeményeztünk az illetékes vízügyi hatóságnál."

Címlapfotó: Veol.hu

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek